Virtus, Zvezda in virus uničili sezono Olimpiji

Košarka 28. Apr 20219:08 > 9:13 0 komentarjev
Rion Cortez Brown, Jaka Blažič, Jarrod Jones, Cedevita Olimpija
Cedevito Olimpijo danes čaka gostovanje na Polzeli. Foto: Cedevita Olimpija

Ko je govora o nastopih v mednarodnih tekmovanjih, bo letošnja sezona Olimpiji zagotovo ostala v slabem spominu. Že marca so se po nesrečnem razpletu v zadnjem krogu Top 16 poslovili od EuroCupa, zdaj se jim je zgodba ponovila še v Ligi ABA. Jurica Golemac in Sani Bečirović sta kljub izpadu ponosna na svoje varovance, velik del krivde za neuspeh sta pripisala virusu Covid-19.

Olimpiji je v lovu na končnico Jadranske lige še 11. aprila kazalo odlično. Slavili so pomembno zmago na gostovanju pri Mornarju, se s Črngorci izenačili po številu zmag, imeli boljši medsebojni izkupiček in hkrati še dve tekmi v dobrem. A kaj, ko je šlo od tega trenutka za zmaje v Ligi ABA le še navzdol.

Najprej so izgubili zaporedni tekmi proti Crveni zvezdi, skeli sploh tista v Srbiji. V končnici tekme v Beogradu je najprej zmanjkalo slike, tako so gledalci ostali brez prenosa v sklepnih trenutkih, ko je Kendrick Perry pri izidu 81:81 napadal za zmago Olimpije.

Sodniška piščalka je tri sekunde pred iztekom časa, ob veliki jezi na gostujoči klopi, ostala nema. Zmago Zvezdi je s prostim metom priboril Marko Simonović.

A kljub temu so imeli Ljubljančani še vse v svojih rokah, če bi na zadnjih dveh tekmah premagali Cibono in Mego. Zmaji so v Zagrebu, ko je bil na njih največji pritisk in bi morali prikazati veliko mero zbranosti, izgubili še tretjič v nizu (93:83).

Devet tekem v 19-ih dneh

Igrali smo v Podgorici, Baru, dvakrat z Zvezdo. Takoj po tekmi smo šli v Zagreb, s Cibono igrali brez treninga, kjer nas je čakala ekipa, ki se je na nas pripravljala 14 dni. Vsak, ki se spozna na šport ve, kako je igrati brez treninga,” je razloge za padec forme v ključem delu sezone našteval strateg zmajev Jurica Golemac.

Jaka Blažič, KK Cedevita Olimpija
Jaka Blažič v akciji proti Megi

Olimpija je v obdobju od 8. do 27. aprila odigrala kar devet tekem. Košarkarji enostavno fizično niso zdržali, se je strinjal tudi Jaka Blažič, junak zmage v zadnjem krogu proti Megi, ko je vpisal 30 točk: “Enostavno nas je ta pot v Črni gori in Srbiji izmučila, zato na tekmo proti Ciboni nismo prišli sveži in pripravljeni, kot bi v normalnem scenariju. Za to tekmo tudi sam prevzemam velik del krivde. Moramo gledati naprej, verjamem da smo v letošnji sezoni razveselili kar nekaj košarkarskih navijačev in v tem stilu bomo nadaljevali naprej.”

Olimpija je tako morala v zadnjem krogu premagati Mego ter hkrati potrebovala še pomoč Igokee na obračunu proti Mornarju. Pomoči ni dočakala in tako tudi ne nastopa v končnici lige ABA, ki ga lovi že vse od leta 2011.

Virtus in Zvezda zbila moralo

Zmaji, ki so večji del sezone prikazovali dobro košarko, so na ključnih dvobojih zapravili vse in ostali tako brez četrtfinala v EuroCupu, kot polfinala v Ligi ABA. Veter sta jim vzela dva poraza, najprej tisti predzadnji v Top 16 EuroCupa proti Virtusu, ko so izgubili po podaljšku in nato že zgoraj omenjeni v Beogradu.

Na žalost se je zgodilo tisto, kar smo se najbolj bali, da se je v zaključni fazi sezone zgodilo preveliko število odpovedi tekem, ki so pripeljale do tega, da smo v 19 dneh odigrali devet tekem. Tu se je poznala utrujenost in porazi, ki so se nakopičili skozi sezono. Predvsem poraz z Bologno, ki nas je psihično zamajal in nato dokončno pokončal poraz proti Zvezdi v Beogradu,” je izpad iz obeh tekmovanjih pokomentiral športni direktor Olimpije Sani Bečirović.

Sani Bečirović, Tomaž Berločnik
Sani Bečirović in Tomaž Berločnik na tekmi Cedevite Olimpije proti Megi

Mislim, da sezona ni bila regularna. Toliko odpovedi, kot je bilo v letošnji sezoni, se v športu še ni zgodilo. Bili smo v naletu, v optimalni formi, ko bi lahko presenetili marsikoga,” je zapravljeno sezono obžaloval Bečirović.

Zmanjkal kanček sreče

V strokovnem štabu Olimpije so se strinjali, da niso zmanjkale izkušnje košarkarjev, ali slabša psihološka pripravljenost, temveč jim je usodo krojil koronavirus. Tako z okužbami v lastnem taboru, kot tudi pri tekmecih, zaradi katerih je bilo ogromno tekem prestavljenih.

Jurica Golemac, Cedevita Olimpija
Jurica Golemac, trener KK Cedevita Olimpija

Ni nas zlomil pritisk,” je zato mnenja Golemac: “V zadnjem obdobju smo bili brez priprave. Res sem ponosen na fante, odigrali smo dobro sezono, na koncu je zmanjkalo malce sreče in energije. Nekaterih tekem nismo izgubili po naši krivdi. Zgodile so se slabe odločitve, kakšna sodniška napaka.

Podobno je razlagal tudi Bečirović: “Včasih je v športu in življenju potreben tudi kanček sreče. To sezono je bila sreča na naši strani večkrat, nas je pa zapustila v trenutku, ko bi jo najbolj potrebovali. Mislim na zadnji mesec in odpovedi, ostali smo brez ritma, 14 dni čakali na ostale zaradi okužb, ki so se nato zgodile nam.

Mislim da moramo biti zadovoljni z letošnjo sezono, kajti fantje so se borili do konca. Ravno današnja tekma je dokaz, da imajo karakter in so se želeli posloviti od Lige ABA z zmago in v stilu,” je zaključil Bečirović, ki drugo sezono opravlja vlogo športnega direktorja 17-kratnega slovenskega prvaka.

Olimpija sezono nadaljuje v državnem prvenstvu. V četrtek jih čaka sklepno dejanje v ligi za prvaka, v Rogaški Slatini bodo igrali za mesto prvega nosilca v končnici.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!