NBA draft brez Slovencev, Šarić izbran kot prvi Evropejec

Liga NBA 27. Jun 201412:54 > 16:39

Ljubljana – Cleveland Cavaliersi so še drugič zapored imeli pravico do prvega izbora in se odločili za Andrewa Wigginsa. Kot prvi Evropejec je bil izbran hrvaški wunderkind Dario Šarić, nato Bosanec Jusuf Nurkić, Slovenci brez svojega predstavnika.

Cleveland Cavaliers so pred 11 leti na draftu kot prvega izbrali LeBrona Jamesa, tokrat pa so se odločili za Andrewa Wigginsa. 19-letni kanadski branilec iz univerze v Kansasu je tako nasledil rojaka Anthonyja Bennetta, ki v krstni sezoni v ligi NBA sicer ni navdušil. Drugi je bil izbran Jabari Parker (Milwaukee Bucks), tretji Joel Embii (Philadelphia 76’ers), četrti Aaron Gordon (Orlando Magic) in peti Dante Exum (Utah Jazz).

Prvi izbrani Evropejec je bil po pričakovanju Hrvat Dario Šarić. Nadarjenega košarkarja iz Šibenika je izbral Orlando, a ga hitro zamenjal s Philadelphio. Številni košarkarski strokovnjaki Šariću napovedujejo svetlo prihodnost, pred odhodom onkraj velike luže pa se bo vsaj tri leta še kalil v dresu  carigrajskega Efesa.

Kot 16. po vrsti je bil izbran bosanski center Jusuf Nurkić, ki je izkušnje nabiral tudi v Laškem, in bo NBA kariero začel pri Denverju. Omenimo še mladega zvezdnika Partizana Bogdana Bogdanovića, ki je bil prav tako izbran v prvem krogu, pravice zanj pa je od Indiane prejel Phoenix našega Gorana Dragića.

Author: Ž. Š., Foto: Getty Images