Paytonova lekcija "ne zameri se Jordanu"

Liga NBA 25. Dec 20171:42 > 1:50
Getty Images Sport/Jonathan Daniel/Stringer

Gary Payton, eden od najboljših branilcev v zgodovini lige NBA in človek, ki je bil znan po svojih provokacijah na parketu, je odkril, kako je izgledalo njegovo prvo srečanje z Michaelom Jordanom.

Zgodba oziroma bolje rečeno lekcija Garyja Paytona se je začela na pripravljalnem obračunu Seattla proti Bullsom Michaela Jordana leta 1990. Payton je sezono začenjal kot drugi izbor in seveda željan dokazovanja pred “največjim”.

Prišel sem kot drugi izbor in ni me zanimalo, kdo je Michael Jordan. Videl sem ga, ko sem prišel na igrišče. Pomislil sem: Ok, dober je, vendar ne tako. MJ je bil na klopi večino srečanja – nisem sprejel, da je to predsezona in da MJ v tem času ne igra na vso moč. Pokrival me je B.J. Armstrong. Dal sem mu 19 točk. Bil sem novinec in seveda sem govoril marsikaj. Govoril sem razna sr…a. Tekel sem mimo klopi in sr…a govoril tudi Jordanu. Počutil sem se sijajno.

Nekaj tedno kasneje smo igrali z Bullsi prvič tokom rednega dela sezone v Seattlu. Delal sem za to, čakal sem na to, bil sem pripravljen. In seveda so vsi govorili o tem, da v mesto prihajajo Bullsi in Michael. Bil sem v fazi: Ok, dal sem jim 19 točk. Vem, da se lahko brez težav kosam z Jordanom.

Pred začetkom smo šli na igrišče in se rokovali. MJ se z menoj ni rokoval. Obrnil se je k Armstrongu in mu dejal: Pusti tega je….a novinca meni in to tako, da so vsi slišali. Sr…e, sem pomislil, toda dobro, j….a, kaj naj sedaj.

Tekma se je začela. Prevzemam Michaela in vidim, da Phil Jackson načrtuje akcije – štirikrat, petkrat, šestkrat, vse na Michalea. In Michael zadeva štirikrat, petkrat, šestkrat zapored. Michael je bil na nivoju, za katerega nisem vedel, da obstaja.

https://youtube.com/watch?v=XV7CdlfxYTU


Bil sem v težavah z osebnimi napakami. Trener me je poslal na klop. Potem se nisem veliko vračal v igro. Spominjam se, da sem tekmo končal brez točk, igral sedem ali osem minut. MJ je končal pri 33 točkah.

Toda tu ni bilo končano. Pred koncem tekme sedim na klopi in MJ je prišel točno k meni še med tekmo. Trener stoji tukaj. Vsi na klopi gledajo v njega. On gleda ravno mene: To, kar si govoril v predsezoni? Čudno, da MJ ni bil niti jezen niti kaj podobnega. Pljunil je svojo žvečilko: To je sedaj realnost. Dobrodošel v NBA, mali.”

Šest let kasneje se je Payton s Seattlom zoperstavil Jordanu in Bullsom v velikem finalu lige NBA. Biki so slavili s 4:2, Payton pa je moral na svoj edini šampionski prstan čakati vse do leta 2006.