LeBron: Ne dotikajte se formata končnice!

Liga NBA 22. Feb 201813:26 > 13:27
Getty Images/Adam Glanzman

LeBron James, ki ga v ligi NBA spremljamo od leta 2003, ne želi, da liga zamenja format nastopanja v končnici, o čemer je glasno razpravljala med All-Star vikendom.

“Super je, da se med All-Star vikendom hecamo in da smo spremenili format, da je tekma bolj zabavna za gledalce. Ampak ostanimo tu. Ko govorimo o končnici, sta tu vzhodna in zahodna konferenca in obstajata prvaka obeh konferenc, ki se uvrstita v veliki finale. Včasih zmaga ekipa iz vzhoda, včasih je drugače,” je dejal lastnik treh NBA prstanov LeBron James.

Med All-Star vikendom je komisar lige NBA Adam Silver dejal, da razmišlja o novem formatu končnice, kjer bi na delu gledali dejansko 16 najboljših ekip iz rednega dela sezone, ne glede na število, koliko ekip prihaja iz katere konference. Do zdaj je format tak, da se v končnico uvrsti osem najboljših iz obeh konferenc, pa čeprav se pogosto zgodi, da imajo ekipe, ki se v eni izmed konferenc niso uvrstile v končnico, na koncu rednega dela sezone celo boljše razmerje zmag porazov kot ekipe, ki so se v drugi konferenci uvrstile v nadaljevanje sezone. 

“S spremembo formata se ne strinjam in mislim, da je liga dobro postavljena. Skozi zgodovino smo imeli ogromno dominantnih moštev, od Bostona, Lakersov, San Antonia, Miamija, Detroita in Chicaga, zdaj pa je to Golden State,” pravi James, ki je sedemkrat zaigral v finalu lige NBA, le enkrat pa je redni del sezone s svojo ekipo končal kot najboljši v ligi in se uvrstil v finale – leta 2013 s 66 zmagami in 16 porazi. 

“Ta poteza bi spremenila zgodovino košarke. Če bomo zmešali nosilce, to ne bo dobro. Celo kariero igram na vzhodu in vedno smo konkurenčni. Odkar sem v ligi, je ekipa iz vzhoda vzela 6 prstanov prvaka, zahodna pa 8. Torej, o čem sploh govorimo?”