Kokoškov piše zgodovino lige NBA

Liga NBA 3. Maj 20189:39 > 9:45
KZS

Nekdanji slovenski košarkarski selektor Igor Kokoškov je postal prvi glavni trener v ligi NBA, ki je bil rojen izven Severne Amerike. Po koncu letošnje sezone bo prevzel ekipo Phoenix Suns.

Igor Kokoškov se je po opravljenem intervjuju z ekipo Phoenix Suns dogovoril o vseh podrobnostih pogodbe in bo po koncu letošnje sezone postal glavni trener franšize iz Arizone. Nekdanji slovenski selektor je podpisal 3-letno pogodbo.

Kokoškov bo tako postal prvi glavni trener moštva v zgodovini lige NBA, ki je bil rojen izven meja Severne Amerike. Svoje delo glavnega trenerja bo začel po koncu sezone njegovega trenutnega moštva Utah Jazz, kjer deluje kot pomočnik glavnega trenerja Quina Snyderja. Utah je ponoči dobil drugo tekmo serije zahodnokonferenčnega polfinala proti moštvu Houston Rockets, kar pomeni, da je ekipa iz Salt Lake Cityja vzela prednost domačega igrišča najboljši ekipi rednega dela sezone lige. 

Športni direktor Phoenixa Ryan McDonough je s Kokoškovom podpisal pogodbo takoj po tem, ko sta se prvič srečala, to pa se je zgodilo pred prvo tekmo serijo Utah – Houston. Phoenix je letošnjo sezono končal kot najslabša ekipa v rednem delu z 21 zmagami in kar 61 porazi.

Kokoškov, 46-letni košarkarski trener rojev v Srbiji, že dolgo velja za enega najboljših pomočnikov trenerjev v ligi, najbolj pa izstopa po dobrem delu z mladimi košarkarji. V ligi NBA deluje že 18 let, med drugimi je bil pomočnik trenerja pri Phoenixu med leti 2008 in 2013.