LeBron slavi 34 let in je na dobri poti v zgodovino

Liga NBA 30. Dec 201813:40 > 13:44
Al Bello, Getty Images Sport

Krilni igralec Los Angeles Lakesov LeBron James je danes dopolnil 34 let. V svoji zelo bogati karieri je osvojil številna ekipna in individualna priznanja, dovolj, da ga mnogi uvrščajo med najboljše košarkarje vseh časov.

James je rojen 30. decembra 1984 v Akronu, zvezni državi Ohio v Ameriki. V NBA je prišel leta 2003.

Po 15 letih kariere v NBA je igral za Cleveland Cavalierse, Miami Heat in od prejšnje sezone za Los Angeles Lakerse.

Štirikrat je bil proglašen za najkoristnejšega igralca lige in trikrat osvojil prvenstveni prstan NBA. Še impresivnejše je dejstvo, da je ekipa, za katero je igral James od leta 2011 naprej, vsako leto igrala finale NBA in osvojila vzhodno konferenco (štirikrat z Miamijem in štirikrat s Clevelandom).

LeBron je bil vseh trikrat, ko je njegova ekipa svojila prstan, MVP finala, 14-krat je bil NBA OI-star in 12-krat izbran v najboljšo peterko lige.

Z reprezentanco ZDA je osvojil eno bronasto in dve zlati medalji na Olimpijskih igrah ter še bronasto na Mundobasket leta 2006 na Japonskem.

Jason Miller, Getty Images Sport

James do zdaj v karieri ni imel težje poškodbe, še več, v zadnjih sezonah je pokazal zavidljiv nivo fizične pripravljenosti in ga najbrž čaka še nekaj časa briljantne kariere, čeprav štere 34 let.

LeBron je prvi od aktvinih igralcev po številu doseženih točk v karieri v NBA – dosegel jih je skoraj 32.000 od začetka kariere. Najbližji zasledovalci med aktivnimi košarkarji so Dirk Nowitzki, Carmelo Anthony in Vince Carter. Jamsu prav do vrha večne lestvice in Kareema Abdul-Jabbarja manjka še nekaj več kot 6000 točk, a da preseže legendarnega centra, mora ‘obiti’ še Michaela Jordana, Kobeja Bryanta in Karla Malona.