Razpoloženi Irving preveč za Miami brez Dragića

Liga NBA 22. Jan 20199:53 > 9:56
Getty Images

Ponedeljek je bil v ligi NBA izredno zanimiv. Luka Dončić je prvič v karieri prišel do trojnega dvojčka, Carmelo Anthony ima nov dom v Chicagu. Zanimiva tekma se je odvila tudi v Bostonu, kjer so Celtics pričakali Miami Heat brez Gorana Dragića.

Tekmo so podjetneje začeli domači, ki so v prvi četrtini prili do občutne prednosti. Po dobrih treh minutah so vodili že z 12:2, a so se nato Heat le nekoliko zbudili. V drugi četrtini so se gosjte iz Miamija očitno dobro ogreli, medtem ko so domači igrali v skladu z vremenom v Bostonu te dni – v ponedeljek je namreč večino časa termometer kazal temperature krepko pod ničlo (-16 stopnij celzija). V drugem delu so namreč Heat Celticsom nasuli 27 točk, dopustili pa so jih le 17. Rezultat je ob koncu prvega polčasa kazal 50:50, kar je obetalo zanimiv drug del.

Na začetku drugega polčasa so nato Celticsi ponovno stopili na plin in ob delnem rezultatu 9:0, ob tem 4/4 iz igre, povedli s 59:50. Proti koncu tretje četrtine, ko je Kyrie Irving prišel do osme ukradene žoge (skupno 8, kar je njegov najboljši dosežek v karieri), le-to pa podal do Marcusa Morrisa, ki je zadel trojko in Boston povedel v vodstvo z 82:63.

A kljub velikemu zaostanku se Miami ni predal. Celticse so v zadnji četrtini ponovno zatrli in po delnem izidu 11:0 sredi zadnje četrtine prišči le na pet točk razlike (99:94). Ob nekaj več kot štirih minutah igre je nato Brad Stevens v igro ponovno poslal igralce začetne peterke, tekmo in zmago domačih pa je nato potrdil Irving, ki je dosegel 26 točk in 10 podaj. Za Celtics je to četrta zaporedna zmaga, za Irvinga pa tretje od zadnjih štirih tekem, na kateri je dosegel vsaj deset podaj. Hkrati je Irving tokrat že desetič v sezoni dosegel mejnik vsaj 20 točk in vsaj 10 asistenc. Nazadnje je tak dosežek uspel Larryju Birdu v sezoni 1986/87.

To obogati statistiko, vendar nismo odigrali najbolje. Izgubili smo kar nekaj žog, vendar je dobro imeti tak dosežek (toliko ukradenih žog op. a.),” je po tekmi povedal Irving, ki je imel med člani Celtics resnično najbolj ogrete roke. “Celo sezono je delal na tem, da bi bolje igral tudi v obrambi. Izgledalo je, da je bil tokrat res vsakič na pravem mestu ob pravem času, kar pomeni veliko pripravljanja na tekmo in fokus treniranja obrambe,” je svojega soigralca pohvalil Al Harford, ki je tokrat dosegel 16 točk.

Pri Miamiju sta bila tokrat najuspešnejša Derrick Jones in Dion Waiters. Oba sta po vstopu s klopi dosegla 18 točk. Heat bo sicer še dober mesec igral brez Gorana Dragića, ki okreva po poškodbi kolena. Heat so sicer z Dragićem na parketu procentualno nekoliko uspešnejši kot brez njega, a v zadnjem času igrajo predvsem po sistemu toplo-hladno. Naslednja tekma jih čaka že v sredo proti L.A. Clippers, medtem ko bodo morali na vrnitev Dragića počakati še vsaj mesec dni.