Dončić, Jordan in nihče drug

Košarka 3. Maj. 20228:41 > 8:52
Delite:
Luka Dončić. Foto: AP Photo/Tony Gutierrez via Guliver

Košarkarji Dallas Mavericks so na uvodni tekmi drugega kroga končnice v Phoenixu morali priznati premoč najboljši ekipi rednega dela sezone (121:114), pomagala ni niti nova fantastična predstava Luke Dončića (45 točk, 12 skokov, 8 podaj). Slovenski košarkarski čarovnik, ki iz tekme v tekmo premika mejnike lige NBA, je po tekmi jasno opisal, kaj je njegovo ekipo stalo zmage.

Prvič po letu 2001 se je zgodilo, da bi le 23 let in manj kot sto dni star košarkar na tekmi končnice lige NBA dosegel 45 točk in zbral več kot deset skokov. Takrat je to uspelo legendarnemu Kobeju Bryantu. A tudi še ena naravnost fantastična predstava Luke Dončića ni bila dovolj za zmago Dallasa v Phoenixu, Luka je namreč ostal brez prave pomoči soigralcev.

Kidd: To je bil naš najslabši polčas v končnici

Končni izid (121:114) morda zamegli sliko o tem, da zmaga sonc pravzaprav nikoli ni bila zares ogrožena, kar je po tekmi priznal tudi strateg Dallasa Jason Kidd: “Tekme nismo začeli tako, kot smo si želeli, a nismo se predali. Približali smo se le na nekaj točk zaostanka, a začetek tekme je bil enostavno preslab. Mislim, da je bil to naš najslabši prvi polčas v končnici.”

Bolj zadovoljen je bil Kidd z učinkom Luke Dončića: “Odigral je odlično tekmo. Naredil je vse, kar je lahko, da bi dobili to tekmo. Na igrišču počne karkoli hoče. On in Maxi (Kleber, op. a.) sta nas v prvem polčasu držala v igri, sicer bi lahko zaostajali tudi že za 30 točk. Dončić je bil edini, ki je dobro odigral celo tekmo. Moramo poskrbeti za to, da se bo še kdo drug pridružil njegovi zabavi.”

Luka Dončić in Jason Kidd; foto: Guliverimage

Dončić: Tekmo smo izgubili zaradi slabe obrambe

Čeprav je za Luko Dončićem sijajen večer, zaradi poraza razumljivo po tekmi ni bil najboljše volje: “Danes smo izgubili zaradi preslabe igre v obrambi. To moramo spremeniti. Še posebej v prvem polčasu smo bili preveč leni in zaspani, odigramo lahko precej bolje.”

Celotna košarkarska javnost se strinja, da je bil Dončić z naskokom najbolj posameznik, ne le Dallasa, ampak celotne tekme. A od Ljubljančana smo že vajeni, da je zadovoljen samo takrat, ko ob njegovi dobri igri telički tekmo na koncu tudi dobijo.

“Zgrešil sem nekaj polaganj, ki bi jih moral zadeti. A napad danes res ni bil težava, težava je bila igra v obrambi. Na parketu sem se sicer počutil zelo dobro, ne čutim posebne utrujenosti, čeprav veliko igram. To je končnica, pripravljen sem na to,” je občutke s parketa strnil slovenski reprezentant.

Le Luka in Jordan

Z novo izjemno predstavo je Luka Dončić znova dokazal, da počasi, a zanesljivo prerašča v velikana najmočnejše košarkarske lige na svetu. To nenazadnje potrjuje tudi dejstvo, da sta v elitni druščini košarkarjev, ki v poprečju na tekmah končnice dosegajo več kot 30 točk, le dva košarkarja. Luka Dončić in Michael Jordan.

Komentari

Vaš komentar