Dončić kot Jordan: “Naj se jezikanje začne ob izidu 0:0”

Košarka 12. Maj 202218:21 > 18:23 1 komentar
Foto: Kevin Jairaj-USA TODAY Sports via Guliver

Se bo Luka Dončić že kmalu vrnil v Slovenijo, ali bo v noči na petek z Dallasom poravnal serijo proti Phoenixu na 3:3 ter tako izsilil odločilno sedmo tekmo? Če vprašate vedno provokativnega centra Golden State Warriors Draymonda Greena, se bo zgodilo prav to. V svojem podcastu je sicer stopil v bran slovenskemu košarkarju in izrazil navdušenje nad rivalstvom, ki ga razvija z Devinom Bookerjem.

Med Dallas Mavericks in Phoenix Suns se je v drugem krogu končnice lige NBA razvila prava vojna, ki se je razširila tudi na dogajanje ob parketu. Tekme so vse bolj razgrete in provokacije vse pogostejše. V ospredju sta predvsem oba prva strelca, na strani Teksašanov Luka Dončić in iz vrst franšize iz Arizone Devin Booker.

Potem ko so Mavsi na četrti tekmi na pogoste “holivudske” vložke tekmeca odgovorili na enak način in v pretiravanju po kontaktih šli še korak dlje, se je iz Mavericksov ter Dončića na peti tekmi ponorčeval Booker. V eni od akcij je poletel po tleh in ob pobiranju s parketa dejal: “Lukova specialiteta.”

Dončiću njegova opazka ni ušla. Ob odhajanju iz dvorane v Phoenixu je dejal: “Vsi so glasni takrat, ko so v vodstvu.” Takoj so se po spletu razširile primerjave z Michaelom Jordanom, ki je v 90. letih v eni od legendarnih izjav, s cigaro v ustih in bejzbolskim kijem v rokah, povedal: “Naj se jezikanje začne pri izidu 0:0, namesto ob vodstvu. Bodi glasen, ko je izenačeno, ali zaostajaš, ko si v vodstvu je to nekaj najlažjega.”

Dončić ob odhajanju iz dvorane v Phoenixu:

Green v bran Dončiću

Dvoboj Dončić – Booker navdušuje Draymonda Greena, ki je v svojem podcastu delil mnenje, da se serija v Dallasu še ne bo zaključila: “Mislim, da bo serijo odločila sedma tekma. Videl sem, da sta se Booker in Dončić zapletla v spopad. To je nekaj, kar je vredno opazovati. Opozoril sem že, da se Booker ne bo uklonil nikomur. Izmenjevala sta si res težke besede, zelo zabaven obračun, veselim se nadaljevanja.”

Kakšen bo odgovor Dončića na šesti tekmi? Foto: Joe Camporeale-USA TODAY Sports via Guliver

Po visokem porazu na peti tekmi je bil slovenski zvezdnik znova deležen podobnih kritik, kot ob porazih na prvih dveh dvobojih. Zaključil naj bi preveč napadov in premalo v igro vključeval svoje soigralce. Green se z mnenjem ne strinja. Luka je sicer tekmo končal z 28 točkami, na koš je vrgel 23 žog, pobral je 11 skokov in podelil dve asistenci.

“Velikokrat govorim o tem, da podporni člani moštva bolje igrajo doma kot v gosteh. Zato Luka, ko igrajo v Phoenixu, porabi več žog. Prevzame večje breme, ker ostali igralci prispevajo manj. Vsi hitijo z obtožbami na račun Luke, da bi moral večkrat podati, a znova pravim, ni tako enostavno podpornim članom dobro odigrati v gosteh. Gre za nenavaden pojav, za nekakšno razliko v udobju. Mislim, da je to del razloga, zakaj Dončić na gostovanjih zaključi več napadov.”

Nato se je navezal tudi na Jalena Brunsona, ki je to sezono precej napredoval in postal druga violina ob Dončiću, a po Draymondovem mnenju na gostovanjih še naprej kaže slabše predstave.

“Jalen je doma povsem drug igralec. Treba se je zavedati, da je bil večji del kariere tudi on bolj obrobni član ekipe. Letos je storil korak naprej in postal njihov drugi najpomembnejši igralec, a takšna transformacija se ze zgodi čez noč. Zato Luka enostavno mora prevzeti večje breme, a to ni recept za uspeh. Gre za stvar ravnotežja, ki ga še morajo odkriti,” je zaključil Green.

Draymond Green v boju proti Nikoli Jokiću. Foto: Cary Edmondson-USA TODAY Sports via Guliver

Če bo Dallasu uspel preobrat, je povsem verjetno, da se bo v konferenčnem finalu zahoda Dončić srečal prav z Greenom. Kot obrambni specialist pa bi zagotovo bil zelo pogosto zadolžen tudi za pokrivanje Luke Dončića. Golden State proti Memphisu vodi s 3:2 in bo šesto tekmo igral doma.

Dallas bo šesti obračun s Phoenixom igral v noči na petek. Skok za žogo bo ob 3.30 po slovenskem času. Sonca v seriji vodilo s 3:2.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje