Dragić v jati muhastih zvezdnikov pred izzivom kariere

Košarka 26. Feb 20227:00 0 komentarjev
Goran Dragić gre z Brooklynom v lov na šampionski prstan. Foto: Goran Dragić/Instagram

Dolgo je trajalo, a Goran Dragić je naposled le našel nov dom po lastni izbiri in ne po odločitvi kluba. Odločil se je za Brooklyn Nets, ekipo, ki je bila pred sezono med najožjimi favoriti za naslov, a trenutno niti ni ne zaseda mesta, ki ob koncu rednega dela vodi neposredno v končnico. Kje se je znašel najstarejši od treh Slovencev v ligi NBA, kakšna bo njegova vloga in kakšne so možnosti Brooklyna, da izpolni veliko Dragićevo željo?

Goran Dragić je od ponedeljka del ekipe, ki ima v svojih vrstah kar 37 nastopov na tekmi vseh zvezd, 27 izborov v eno od treh peterk sezone, štiri šampionske prstane, dva izbora za najkoristnejšega igralca finala in enega za MVP rednega dela lige NBA. Kar trije novi soigralci slovenskega veterana so bili na naboru izbrani kot prvi, še dva kot druga po vrsti.

Da je prišel v tako konkurenčno moštvo je moral biti zelo potrpežljiv. Še lansko poletje usode ni imel v svojih rokah. Miami Heat je imel enostransko možnost podaljšanja njegove pogodbe za dodatno leto, kar je tudi izkoristil. A ne zato, ker bi ga želel zadržati, temveč so ga izkoristili za menjavo s Toronto Raptors, v kateri so v svoj tabor pripeljali drugega organizatorja igre. Kyla Lowryja.

Tako se je Goran, ki ga v zenitu kariere zanima le igranje za moštva z visokimi ambicijami, znašel v mladi kanadski ekipi, kjer je štel skoraj šest let več od drugega najstarejšega soigralca. Dragić se v Torontu ni znašel in hitro pristal na stranskem tiru. Začelo se je čakanje na razrešitev položaja, kar se je zgodilo šele 10. februarja.

Za boljši izbor na prihajajočem naboru ga je v menjavi sprejel San Antonio in kmalu s slovenskim veteranom dosegel dogovor o prekinitvi pogodbe. Gogi je tako postal prost košarkar, v vrsto za njegov podpis se je postavila petina lige NBA, kar je potrdil tudi sam.

Dragić do Toronta ne goji zamer. Foto: Guliverimage

Nash prepričal nekdanjega učenca

Dolgo se je pričakovalo, da bo pristal v Dallasu ob Luki Dončiću. Za slovenske ljubitelje košarke romantičen scenarij je padel v vodo na isti dan, ko se je Dragić uradno preselil v San Antonio. Mavsi so namreč iz Washingtona pripeljali Spencerja Dinwiddieja, njegova draga večletna pogodba pa je bila zagotovilo, da so Goranu vrata v Dallas zaprta.

Za favorita za podpis je nato dolgo veljal Milwaukee, omenjalo se je še Golden State, oba kluba iz Los Angelesa, Chicago in Brooklyn, prav slednji je tudi dobil bitko za njegov podpis. Za jeziček na tehtnici se je pokazal nekdanji vrhunski organizator igre, ki je pred dvema letoma presedlal v trenerske vode, Steve Nash.

Dragić o Nashu: “Bil je moj mentor. Ko sem prišel v ligo, sem igral z njim, da bi ob njem še zaključil kariero, bi bilo izjemno.”

Z njim sem sedel na letalu. Pokazal mi je, kako biti profesionalec. Bil je prvi na treningu. Vedno je skrbel za svoje telo, vsak dan je ponavljal vaje, jedel zdravo. Če želiš igrati še globoko v svoja trideseta leta starosti, moraš skrbeti za svoje telo. Tega sem se naučil od njega.

Na splošno mi je pokazal, kako biti vodja, kako igrati pick and roll in poskušati v igro vključiti ostale soigralce. Takrat še veliko stvari nisem razumel tako kot danes. Že takrat sem se sicer za selitev čez lužo odločil zaradi Steva, brez njega bi morda v Evropi ostal še nekaj let.”

Foto: Paul Connors – AP via Guliverimage

Dragić je z Brooklynom, ki je mesto v ekipi sprostil z odpustitvijo Jevona Carterja, pričakovano podpisal za veteranski minimum do konca sezone. Moštvo, ki se je še pred dvema tednoma spopadalo z velikim pomanjkanjem širine, ima zdaj zavidanja vredna orožja tudi na klopi. A Goran bo v Netsih vse prej kot le običajen rezervist. Ponudil bo nekaj novega.

Kakšna vloga ga čaka v ekipi?

Na prvi pogled se zdi, da Brooklyn niti ni imel potrebe po dodatnem organizatorju igre. Ta položaj tam že zaseda zvezdnik Kyrie Irving, njegov prvi namestnik je Avstralec Patty Mills, v menjavi iz Philadelphie sta prišla še Ben Simmons in Seth Curry.

A če se poglobimo v karakteristike vseh naštetih košarkarjev, ugotovimo, da bo Goran Brooklynu prišel še kako prav. Na parketu bo podaljšana roka nekdanjega mentorja in novega trenerja.

Na tej točki je sicer vredno dodati, da je na predstavitvi Goran povedal, da bo povsem podrejen ekipi. Prišel je po prstan in bo storil vse, da k dosegi cilja prispeva svoj delež.

“Tukaj sem, da pomagam na kakršenkoli način bo ekipa želela. Če bodo želeli, da vodim drugo peterko, jo bom. Vseeno mi je, če bom igral pet, 10 ali 20 minut. Tukaj sem, ker hočem zmagati. V ligi sem že 14. leto, na tej točki kariere mi vse pomenijo le zmage.”

Velikost vloge bo tako v prvi vrsti odvisna od njegovih predstav. Ob takšni poplavi zvezdnikov, katerih edini interes v tej sezoni je naslov prvaka, Goran nima zagotovil. A cilj opravičuje sredstva, pravimo. Če bo slovenski veteran prispeval svoje na parketu, bo na njem seveda preživel več minut.

Kdo je Dragićeva konkurenca za minute?

Kyrie Irving: V prvi vrsti gre res za organizatorja igre, a na parketu deluje precej bolj branilec – strelec. Da mu bolj ustreza igra ob dodatnem organizatorju igre je priznal tudi sam in v Brooklynu to vlogo v preteklosti prepustil Jamesu Hardnu.

Prav tako ima še vedno prepoved nastopa v domači dvorani in tisti pri sosednjih Knicksih, saj mesto New York necepljenim posameznikom ne dovoli igrati. Tako so vsaj od začetka vrata do večje vloge še bolj odprta, vsaj ko je govora o domačih tekmah. A župan mesta Eric Adams je že sporočil, da gre v prihodnjih tednih pričakovati omilitev ukrepov, zato bo šlo v tem primeru za kratkotrajni učinek. Več na to temo bo znanega v prihodnjih dneh.

Kyrie Irving bo kmalu lahko znova zaigral tudi na domačih tekmah. Foto: Tony Gutierrez – AP Photo via Guliver

Patty Mills: Zanj velja podobno kot za Irvinga, da gre v prvi vrsti za strelca. To potrjuje tudi statistika, to sezono v 31 minutah na dvoboj vpiše le 2,6 asistence. Še zgovornejši je podatek, da v času, ki ga preživi na parketu, asistira le 11,8 odstotka metom svojih soigralcev. Za primerjavo, Dragić se je v svoji zadnji sezoni v Miamiju “podpisal” pod 25,9 odstotka asistenc.

Seth Curry: V identičnem položaju kot Mills je še Curry, ki v prvi vrsti velja za strelca in nikdar v karieri ni igral kot primarni distributor.

Ben Simmons: Od vseh naštetih zagotovo kot podajalec najbolj izstopa Simmons, a na parketu ne zaseda klasičnega položaja organizatorja igre. Zaradi obrambnih zadolžitev je vsaj na papirju zapisan pod enega od obeh krilnih položajev. Tako naj bi bilo tudi v Brooklynu, kjer bo na krilu tvoril udarno navezo s Kevinom Durantom.

Ker se Simmons podobno kot Dragić po dolgi odsotnosti zaradi težav s prejšnjim delodajalcem šele vrača v tekmovalni ritem, ker Irving ni klasična “enica” in vsaj trenutno ne more igrati domačih tekem ter sta Curry in Mills v prvi vrsti strelca, se torej Dragiću že po naravni poti ponuja priložnost za igro, trenerju Stevu Nashu pa ogromno različnih kombinacij za sestavo peterke.

Če bo moštvo v končnici zdravo, bi lahko zaključke tekem odigralo tudi v peterki Dragić, Irving, Harris, Simmons in Durant, ki je na papirju strelsko izjemno nadarjena, Simmons pa tudi na obrambni strani parketa prinese prepotrebno kvaliteto in trdnost.

Ekipa Brooklyn Nets

Organizatorji igre: Kyrie Irving, Patty Mills, Goran Dragić.

Branilci – strelci: Seth Curry, Cam Thomas, David Duke Jr.

Nizka krila: Ben Simmons, Bruce Brown, Joe Harris (poškodovan).

Visoka krila: Kevin Durant (poškodovan), Blake Griffin, Kessler Edwards, James Johnson.

Centri: Andre Drummond, LaMarcus Aldridge, Nicolas Claxton, Day’Ron Sharpe.

Kaj lahko Dragić prinese Brooklynu?

Na to vprašanje sta odlično odgovorila tako Nash kot športni direktor Sean Marks, ki nista skoparila s pohvalami na račun Slovenca.

“izkušnje, inteligenco, spretnost in trdoživost. Igralec, ki ga ni strah velikih trenutkov in prevzeti odgovornost. Bil je že v takšnih situacijah. Ogromno bo prinesel ekipi,” je dejal glavni trener Mrežic, Marks ga je le še dopolnil: “Vemo, kaj lahko stori Goran. Je preizkušen in preverjen. Izjemno tekmovalen. Jasno je, zakaj si je želel priti k nam, da osvoji naslov.”

Steve Nash, foto: Brad Penner-USA TODAY Sports via Gulvier.

Rdeča nit, ki se vleče praktično skozi vsak komentar kogarkoli iz moštva je naslov prvaka. “Prvaki. To je to. Če bi glede pričakovanj dejal karkoli drugega, bi užalil vseh 17 igralcev in približno 60 članov osebja. Zato smo vsi tukaj. Imamo tudi izjemne lastnike, Joe Tsai nas ves čas močno podpira,” je glede letošnjega cilja še dodal Marks.

Kakšno težavo predstavlja dolga odsotnost?

Po besedah Kanadčana na klopi Mrežic to praktično ni ovira. “Več mesecev ni igral, a je ves čas treniral. Mislim, da je blizu vrnitvi, a ne morem natanko predvideti naslednjih nekaj dni. Bomo videli, morda bo mimo še nekaj tekem, preden ga bomo videli. Na tej točki ne morem podati točnega odgovora.”

Ker je zadnjo tekmo odigral 13. novembra, je torej trenutno brez pravega tekmovalnega ritma. A po drugi strani se prav tukaj ponuja priložnost, da najpomembnejši del sezone odigra svež in spočit, predvsem pa brez poškodb.

Spomin na njegov edini nastop v finalu lige NBA je še zelo svež. Bil je prvi strelec Miamija na poti do sklepnega dejanja v končnici leta 2020, ko se je poškodoval na prvi tekmi proti Los Angeles Lakers. Njegove sanje o šampionskem prstanu so se razblinile na najbolj boleč način, da je lahko svoje moštvo spremljal le s klopi.

Končnica se začne šele sredi aprila, tako ima Dragič na voljo polnih sedem tednov, da se spozna z ekipo in ujame pravi ritem za tekme, ki bodo štele zares.

Kakšen je trenutni položaj Brooklyna?

Brooklyn je sezono začel odlično in bil ves čas pri vrhu vzhodne konference. Vse se je začelo podirati sredi januarja, ko se je poškodoval Kevin Durant.

Prvi zvezdnik Brooklyna in mož, od katerega bo v končnici odvisen upeha moštva, naj bi se vrnil do sredine marca. Odsoten je vse od 15. januarja, ko si je na obračunu s Pelikani nategnil vez v levem kolenu. V tem času je Brooklyn odigral 17 tekem in vpisal kar 14 porazov (3-14). Zadnjega v noči na petek, ko je bil zanesljivo boljši Boston.

Kevin Durant je do poškodbe v povprečju prispeval kar 29,3 točke na tekmo. Foto: AP Photo/Kathy Willens via Guliver.

Vse glasnejša so bila tudi nesoglasja znotraj moštva. V prvi vrsti naj bi bil nezadovoljen s svojo vlogo James Harden, ki naj bi bil tudi v navzkrižju z Irvingom ter slabo sprejel njegovo vrnitev v moštvo, potem ko je bil zaradi necepljenosti sprva odstranjen od ekipe.

Sledila je menjava, ki je stresla ligo NBA in močno premešala karte. Philadelphia je ob Joela Embiida dodala Jamesa Hardna, Brooklyn pa v zameno za nezadovoljenega člana dobil Bena Simmonsa, Setha Curryja in Andreja Drummonda.

Spremembe Brooklyna v februarju:

Prihodi: Ben Simmons, Seth Curry, Andre Drummond, Goran Dragić.

Odhodi: James Harden, Paul Millsap, DeAndre Bembry, Jevon Carter.

Simmons je končno obrnil nov list v karieri, ki se mu je v zadnjem letu povsem izjalovila in je zagotovo x-faktor Mrežic. V Philadelphii je počilo ob izpadu iz končnice v lanski sezoni.

Viri blizu košarkarja trdijo, da je visoko motiviran. Pričakovati je, da bo v črnem dresu debitiral v prvi polovici marca. Gre za izjemnega asistenta, ki velja tudi za enega najboljših obrambnih igralcev lige. Njegovi največji težavi sta slab met z razdalje in beg od prevzemanja odgovornosti v zaključkih, a zdaj ima okoli sebe kopico drugih, ki slovijo prav po tem. Poleg Duranta so takšni še Irving, Dragić in Mills.

“Na prvem treningu po tekmi zvezd se je čutila drugačna energija. Fantje so lačni dela. Simmons nam bo prinesel večjo vsestranskost v napadu in obrambi. Nasprotnikom bo s tem delal preglavice in razbremenil Duranta,” je prepričan Marks.

Praksa ni vedno enaka teoriji

A najprej mora Brooklyn poskrbeti, da se sploh uvrsti v končnico. Če bo prenovljeno moštvo “kliknilo”, bo kljub zdrsu po lestvici v zadnjih dveh mesecih znova veljalo za ene glavnih favoritov. To je vse prej kot samoumevno, saj so vsi trije največji zvezdniki Durant, Simmons in Irving v preteklosti že znali poskrbeti za marsikateri sivi las trenerja.

Ne glede na vse težave tudi ta trenutek na stavnicah kotirajo zelo visoko. Nižjo kvoto imata le Phoenix in Golden State.

Ker vse v Brooklynu zanima le šampionski prstan in je bil Goran v moštvo pripeljan kot velika okrepitev na poti do zastavljenega cilja, a ga hkrati najprej čaka še boj za minute, je priljubljeni Gogi najverjetneje pred največjim izzivom v karieri. Vsaj, ko je govora o ligi NBA. Evropskega naslova s Slovenijo in herojske predstave v Carigradu verjetno ni potrebno posebej poudarjati.

Če je izbral prav, ko se je odločil za podpis z ekipo, ki je vsaj na papirju najmočnejša, a hkrati tudi polna vprašljivih karakterjev, bo pokazal čas. Vse bo jasno najkasneje do 19. junija, ko bo na sporedu morebitna sedma tekma velikega finala.

Lestvica vzhodne konference:

Standings provided by SofaScore LiveScore

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!