Dragić se je srečal z Dončićem

Košarka 16. Feb. 202218:37
Delite:
AP Photo/Wilfredo Lee
Foto: AP Photo/Wilfredo Lee

V noči na sredo je Miami Heat gostil Dallas Mavericks Luke Dončića, tekmo si je v živo ogledal tudi Goran Dragić, ki je te dni najbolj iskani prosti košarkar s strani klubov lige NBA. Je pogovor 35-letnega veterana z zvezdnikom Mavsov in številnimi člani klubskega osebja nanesel tudi na njegovo naslednjo destinacijo? Znano je tudi, kolikšnemu znesku se je Dragić odrekel pri prekinitvi pogodbe s San Antoniom.

Ko bi le bili muha na steni, ko je Goran Dragić po zmagi Dallasa proti Miamiju kramljal z gosti iz Teksasa … Dolgoletni član Vročice seveda dobro pozna številne člane Mavsov, vključno s pomočnikom Igorjem Kokoškovim, ki je od poletja del strokovnega štaba Jasona Kidda.

Ko so po tekmi zaokrožile fotografije Luke Dončića, nekdanjega selektorja Slovenije, Dragića in drugih košarkarskih delavcev, so se hitro razširile tudi govorice, če omenjeni pogovori pomenijo nekaj več. Dallas po zadnjih informacijah namreč naj ne bi bil več med resnejšimi kandidati za njegov podpis, a povsem jih ne gre odpisati.

Omeniti velja še to, da je Dragić v Miamiju, kjer je pred leti kupil tudi vilo ob morju, prebival vse od novembra, ko se je z dovoljenjem kanadskega kluba vrnil na svoj dom in pričel trenirati po individualnem programu. Od takrat je bil pogosto opažen na tekmah Miami Heat.

Kako lahko Dragić podpiše za Dallas?

Pravila lige NBA so sicer sila zapletena, a ena stvar je povsem preprosta. Vsako moštvo ima lahko pod pogodbo največ 15 aktivnih košarkarjev, vsa mesta pa so v Mavsih trenutno zapolnjena.

Ker je trgovanje končano, bi lahko Teksašani mesto sprostili le z odpustitvijo enega od obstoječih članov moštva. Kot kandidata se ponujata Trey Burke in Frank Ntilikina, oba branilca, tako bi se ohranilo ravnotežje kadra.

Burke ima sicer za prihodnjo sezono možnost enostranskega podaljšanja za dodatno leto (za 3,3 milijona dolarjev), zato bi se s finančnega vidika Dallasu precej bolj splačalo odreči Ntilikini, ki ima pogodbo tudi za prihodnjo sezono, a celotna dva milijona dolarjev sta nezagotovljena. Vendar Frank je obrambni specialist, medtem ko je Burke bolj podoben Dragiću in boljši na napadalni strani parketa ter s tega vidika bolj primerna možnost za zamenjavo.

Znana vsota, ki se ji je odrekel Dragić

San Antonio, kjer je Dragić pristal na zadnji dan trgovanja (10. februarja), se je s slovenskim organizatorjem igre v torek dogovoril za sporazumno prekinitev pogodbe. Po pravilih lige NBA je košarkar nato po 48 urah prost, da podpiše z drugo ekipo.

To bi se torej lahko zgodilo od četrtka dalje, a ameriški novinar Keith Smith trdi, da so Ostroge Dragića uradno odstranile iz moštva že v ponedeljek. Tako naj bi prost postal že danes ob 23. uri po slovenskem času.

Prav tako Smith poroča, da naj bi se Dragić ob prekinitvi pogodbe s Spursi odrekel natanko 819.835 dolarjem od zneska, ki mu je to sezono še pripadal. Znesek je pričakovan, saj bo približno toliko Dragić najverjetneje zaslužil z naslednjo pogodbo.

Pričakuje se namreč, da bo z novim klubom podpisal do konca sezone za veteranski minimum, ki za košarkarja z vsaj desetletnimi izkušnjami iz lige NBA znaša 2,6 milijona dolarjev. Ker je do konca sezone le še približno 30 odstotkov rednega dela sezone, bi mu torej pripadel sorazmerni delež od omenjenega zneska, kar znaša približno 0,8 milijona dolarjev.

Vrsta snubcev

Zaradi tesne povezanosti z Miamijem, nekateri za tihe favorite za njegov podpis omenjajo prav franšizo s Floride. Glavni favoriti sicer ostajajo Milwaukee Bucks, kjer bi bil Goran prva menjava za Jruja Holidayja. Številni so mnenja, da bi ekipa, ki ji poveljuje Giannis Antetokounmpo in je pred dnevi v kader dodala še Serga Ibako, z Dragićem postala prvi favorit za osvojitev in tudi ubranitev naslova.

Pred dnevi je sicer dobro obveščeni Adrian Wojnarowski poročal, da se za Gogija zanimajo še Los Angeles Lakers, Brooklyn Nets, Golden State Warriors, Chicago Bulls in Los Angeles Clippers. Sladke skrbi torej za nekdanjega reprezentanta Slovenije.

Komentari

Vaš komentar