Playboyevo dekle: najbolj vplivna ženska v športu

Košarka 26. Sep 20217:00 0 komentarjev
Jeanie Buss danes praznuje 60 let; foto: Guliverimages

Za mnoge najbolj vplivna ženska v svetu športa je danes dopolnila 60 let. Jeanie Buss iz leta v leto dokazuje, da je mnogo več kot pa bogata dedinja po še bolj bogatem očetu, njene gole fotografije za znamenito revijo Playboy pa brez rdečice na licih označuje kot preteklost, ki ni bila povezan s poslom. Njena sedanjost in prihodnost je franšiza Los Angeles Lakers, kjer deluje kot predsednica in najvitalnejši del lastništva.

En mesec pred začetkom sezone le ena ekipa v severnoameriški poklicni ligi NBA presega povprečno starost igralcev 30 let. Pri Los Angeles Lakers so pred dokončno vrnitvijo v običajne tekmovalne tirnice tokrat res stavili na izkušnje. Kot bi sestavili veteransko ekipo, v kateri mnogim sporočajo: ”Tako, pred upokojitvijo imate možnost, da še enkrat osvojite šampionski prstan.”

Analitiki sicer Jezernikov ne uvrščajo na sam vrh lestvice favoritov. Toda prvi zvezdnik lige LeBron James, njegovi veteranski soigralci Rajan Rondo, Dwight Howard, Carmelo Anthony in Travis Ariza, vsi iz kluba +35, imajo prav gotovo drugačne načrte. Tudi potencialni MVP Anthony Davis, ki z 28. leti med omenjenimi deluje prav mladostno.

Na nov veliki met, uspeh specifične skupine igralcev in skupno rekordi osemnajsti naslov prvaka lige (tudi Boston Celtics imajo 17 lovorik) pa upa tudi dama iz ozadja. Tista, ki občasno prikoraka do balkona in skrivaj spremlja trening. Ali tista, ki se v elegantni obleki na tekmah pomeša med ugledne goste. Jeanie Buss. Današnja slavljenka. Dopolnila je 60 let.

Jeanie Buss
Prva dama LA Lakers; foto: Guliverimage

Leto, ki bi ga pozabila. Ali tudi ne.

Jeanie Marie Buss iz Santa Monice pozna občutke, ki prevevajo prvake. Lani je namreč v družbi Jamesa in Davisa stala v dežju konfetov, ki so v mehurčku v Orlandu na Floridi padali na prvake za nenavadno sezono 2019/20. Tisto sezono, ki jo je prekinil koronavirus. Liga NBA se po večtedenski zamrznitvi vrnila. In tudi končala, resda v skorajda hermetično zaprtem posestvu Disneyland.

Sezona je bila res rekordno dolga, nenavadna in, vsaj kar se ozračja na tribunah tiče, navijaško brezkrvna. A zmagoslavje LA Lakers v Orlandu je bilo za Bussovo nadvse čustveno. Naslov prvaka je upravičeno dojemala tudi kot osebno poslovno zmago in konec zanjo nekega čudnega in črnega obdobja.

Decembra 2019 je umrla njena mama JoAnn. Dva tedna pozneje se je soočila s smrtjo dolgoletnega komisarja lige NBA Davida Sterna, ki je imel nanjo velik vpliv. Ko si še ni dobro opomogla od omenjenih smrti, pa jo je prizadela helikopterska nesreča, v kateri sta med drugim umrla nekdanji obraz LA Lakers Kobe Bryant in njegova hčerka Gianna.

Jeanie Buss
Hči in oče; foto: Guliverimage

Oče bi bil ponosen

“Od očeta sem se naučila spoštovanja do ljudi. Bil je povezovalen. Združeval je. Zavedal se je delitev v Los Angelesu. Zato je v klubu videl priložnost za povezovanje. Tudi zaradi tega želim v svoje vrste pripeljati modre in kakovostne ljudi ter jim nuditi platformo za uspeh,” razmišlja prva dama LA Lakers, sicer globalno ene najbolj prepoznavnih športnih blagovnih znamk.

Njen oče je bil namreč legendarni Jerry Buss. Bil je poslovnež, nepremičninski agent in posledično milijonar, ki je hobi in posel združil v športu. Ko si je kupil hišo in avtomobile, je leta 1979 kupil še klub. Los Angeles Lakers. Veljal je za enega najbolj prodornih in karizmatičnih športnih poslovnežev.

Po kar desetletni bitki z rakom je pri osemdesetih letih umrl leta 2013. Lastništvo kluba si je razdelilo šest otrok. Najbolj dejavna in vztrajna pa je bila prav Jeanie, ki jo je na vlogo v športu in klubu oče pripravljal več desetletij. Zdaj je predsednica kluba.

Novo poglavje

“Nadaljujemo z zapuščino mojega očeta. Da, imel je svoje otroke. Toda LA Lakers je bil njegov dojenček. Ščitil ga je. Zdaj ga ščitimo mi,” je dejala samozavestna podjetnica, ki se še zdaleč ni brezskrbno namestila na udoben predsedniški fotelj ter se prepustila dobro utečenemu sistemu kalifornijskega kluba.

Franšizo je posodobila. Oklenila se je bogate zgodovine, a obenem s prefinjeno poslovno tenkočutnostjo vlekla smele poteze za svetlejšo prihodnost. Prelomnico predstavlja odločen poseg v vodstvene športne strukture. V klub je znova zvabila Magica Johnsona, nekdanjega legendarnega igralca, katerega kariero je prekinil virus HIV. A ni prišel le kot promotor in ambasador, temveč z močnimi kadrovskimi pooblastili.

V družbi s Philom Jacksonom in Kobejem Bryantom; foto: Guliverimage

Po njeni zaslugi je svojo tablico na vratih pisarne športnega direktorja prejel tudi Rob Pelinka, nekdanji zastopnik Kobeja Bryanta. S skupnimi močmi so preobrazili moštvo, stavili na dvojec James-Davis in prekinili osemletno čakanje na naslov prvaka. Prvega za Jeanie Buss v vlogi predsednice. Ponovitve niso dočakali. Morda se na vrh vrnejo leta 2022.

‘Očka mi je kupil klub’

Nikoli se ni sprenevedala ali zanikala, da ji je bilo marsikaj podarjeno. “Očka mi je kupil klub,” se je nekoč pošalila in v spominu skočila v leto 1980, ko je postala športna direktorica teniškega moštva Los Angeles Strings. Tudi lastništvo v ekipi hokeja na rolerjih Los Angeles Blades gre povezovati z očetom. Ta jo je nato preusmeril tudi proti svojemu največjemu projektu. Nekaj časa je bila na čelu vodstva kultnega športnega objekta Great Western Forum, pozneje pa se je že pridružila LA Lakers.

Diplomantka univerze Južna Kalifornija je svoje korenine pognala tudi v svetu trgovanja z nepremičninami in na medijskem trgu. Njeno premoženje je danes ocenjeno na pol milijarde ameriških dolarjev, strokovni mediji pa jo označujejo za eno najbolj vplivnih ženski v športu.

Playboy: To sem želela

Prav s poslovnimi potezami in vnovičnim vzponom slovitega kalifornijskega kluba je pozornost medijev usmerila na svoje področje delovanja. Slika je bila dolgo drugačna. Ne le hčerka Jerryja Bussa, v medijih je bila tudi kot marsikaj drugega. Njen mož je bil odbojkarski olimpijski prvak Steve Timmons. Bila je dolgoletna partnerka in zaročenka trenerja Phila Jacksona, s katerim sta se razšla leta 2016.

Z LeBronom Jamesom do nove lovorike?; foto: Guliverimage

Še posebej pa jo je zaznamovalo leto 1995. Takrat je odvrgla oblačila in pozirala za Playboy. “To ni imelo nobene povezave z mojim poslom. Tako sem se odločila. To je bil moj cilj. Stara sem bila 32 let, zato to ni bila napaka ali nekaj, za kar bi dejala, da nisem vedela, v kaj se spuščam. To je bil moj cilj, moj izziv,” je pojasnjevala četrt stoletja pozneje. Fotografije so ostale, Jeanie Buss pa je obrnila novo stran.

Čas tudi za prvo ameriško predsednico

S poslovno uspešnostjo, samozavestjo in ugledom, ki si ga je ustvarila v pretežno moškem svetu, je postala vzornica mnogim poslovnim ženskam. Kot neke vrste simbol ali sporočilo, da je možno presegati zakoreninjene meje in razblinjati stereotipe. Čeprav ne pristaja na delitev na spol in ne želi, da se njeno delo ocenjuje na podlagi ”ženske kvote”, pa ne skriva ponosa. O vlogi žensk se je veliko pogovarjala tudi s svojo dobro prijateljico in mentorico Billie Jean King, sicer legendo ameriškega in svetovnega tenisa.

“Ko sem postala predsednica LA Lakers, sem upala, da ne bom prva in edina,” pravi in dodaja, je dovolj prostora za ženske tudi na drugih področjih. V vloga trenerk in vodij ekip. Tudi na čelo države bi se po njenem mnenju vendarle lahko zavihtela končno tudi ženska. “V treh desetletjih, odkar delujem v  košarkarskem svetu, se je marsikaj spremenilo. Ne vidim ovire, ki bi ženski preprečevala vodenje kluba. Ženska lahko vodi. Ne le ostale ženske, temveč tudi moške,” pravi Jeanie Buss.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!