LeBron James vložil kandidaturo za največjega vseh časov

Košarka 28. Jan 20237:00
LeBron James
Foto: AP Photo/Mark J. Terrill via Guliver

Kareem Abdul-Jabbar in številka 38.387. Rekord po številu doseženih točk v ligi NBA je vse od konca kariere legendarnega centra sodil med najbolj neuničljive. 34 let pozneje odštevamo točke in dneve do zamenjave na vrhu. Brzovlak po imenu LeBron James se ne zaustavlja.

Zanj ni bilo protiorožja. Ko se je 218 centimetrov visok Kareem Abdul-Jabbar postavil v dober položaj blizu obroča in sprejel podajo, je lahko zapisnikar že vpisal dve točki. Legendarni horuk met, ki se ga je prijel vzdevek “sky-hook”, do danes velja za enega najtežje braniljivih vseh časov. Danes večinoma izumrlo košarkarsko prvino je pogosteje uporabljal predvsem v drugi polovici svoje kariere, ki je trajala okroglih 20 sezon.

Kareem je imel za takšnega orjaka izjemno dolgo in predvsem zdravo kariero. Od košarkarskega parketa se je poslovil pri 42 letih. Bil je sinonim za vzdržljivost, saj je v 20 letih izpustil le 80 od 1640 dvobojev! Še v svojem zadnjem letu je v rednem delu odigral kar 74 od 82 tekem, vsaj toliko jih je sicer v kar 18 sezonah. Skupaj z izjemnim povprečjem, ki je uvodnih 17 sezon v ligi presegalo 20 točk na obračun, pridemo do številke, ki se je upravičeno zdela nedotakljiva. Štetje se je 23. aprila 1989 zaustavilo pri 38.387 točkah.

Kareem Abdul-Jabbar
Kareem Abdul-Jabbar, foto: AP Photo/Lennox McLendon via Guliver

Največji talent v zgodovini košarke

Dobrih 14 let pozneje je zdaj že pokojni revolucionar na čelu lige NBA David Stern v Madison Square Gardnu zaklical: “S prvim izborom na NBA naboru 2003 Cleveland Cavaliers izberejo LeBrona Jamesa.” V najmočnejšo košarkarsko ligo na svetu je vstopil najbolj opevan talent v zgodovini, ki je kljub najvišjim pričakovanjem do danes še presegel vse napovedi.

LeBron je košarkar z največ izbori v eno od treh najboljših peterk sezone (18), od tega največkrat v prvo peterko (13). Februarja bo izenačil Kareemov rekord po številu nastopov na tekmi vseh zvezd (19). Je tretji po številu nastopov v finalu (10) in drugi po nazivih MVP finala za Michaelom Jordanom (4) ter vodilni strelec končnice vseh časov (7.631). Še štirikrat je bil MVP rednega dela sezone. Trenutno je v rekordnem nizu težko dojemljivih 1.135 zaporednih tekem z dvomestnim številom točk, ki traja vse od leta 2007. V prihodnjih dneh bo postal še vodilni strelec v zgodovini lige NBA.

LeBron james miami
LeBron je dva od štirih naslovov osvojil v Miamiju. Foto: Guliverimage

Število točk, ki LeBrona loči od Kareema: 158

Od vrha večne lestvice strelcev v rednem delu sezone ga loči le še 158 točk. Na spremembo čakamo že skoraj 39 let. Abdul-Jabbar je Wilta Chamberlaina prehitel 5. aprila 1984. Skoraj polna štiri desetletja pozneje bomo vendarle dočakali novega vodilnega.

Kdaj lahko pričakujemo rekord?

38-letni James kljub častitljivi starosti to sezono v povprečju dosega neverjetnih 29,9 točke na tekmo. Za 158 točk bi torej potreboval nekaj več kot pet obračunov. V tem primeru bi nov rekord dočakali v noči na sredo, 8. februarja, ko bodo Jezerniki v domači dvorani gostili Oklahomo. Spremembo se torej, če ne bo kakšnih presenečenj, pričakuje med 5. in 10. februarjem.

5. februar ob 1.00: New Orleans – LA Lakers
8. februar ob 4.30: LA Lakers – Oklahoma City
10. februar ob 4.00: LA Lakers – Milwaukee

LeBron James
LeBron je tik pred prevzemom prestižnega naziva najboljšega strelca v zgodovini. Foto: AP Photo/Mark J. Terrill via Guliver

Serijski postavljalec mejnikov

Znaki, da je LeBron prvi košarkar v tem tisočletju, ki bi lahko resno ogrozil Kareema Abdula-Jabbarja, so bili vidni že več let. Samooklicani kralj je najmlajši košarkar v zgodovini lige NBA, ki je:

  • na eni tekmi dosegel 30 točk (18 let in 334 dni),
  • na eni tekmi dosegel 40 točk (19 let in 88 dni),
  • dosegel 2.000 točk v eni sezoni (20 let in 111 dni; 2004/05),
  • imel povprečje nad 30 točk v sezoni (21 let in 110 dni, 2005/06),
  • dosegel 10.000 točk v karieri (23 let in 59 dni),
  • dosegel 20.000 točk v karieri (28 let in 326 dni),
  • dosegel 30.000 točk v karieri (33 let in 24 dni).

Podobno kot Kareem, je tudi LeBron sinonim za vzdržljivost, ki globoko v karieri še naprej kljubuje zobu časa. Njegova skrb za telo dosega legendarni status, letno pa naj bi za potrebe ohranjanja popolne fizične pripravljenosti porabil kar milijon in pol dolarjev. Njegov vsakdan obsega redno vadbo in zdravo prehrano. Drži se načrta telesnega treninga, ki ga izvaja z osebnim trenerjem, prehrana pa vključuje veliko sadja, zelenjave in beljakovin. Preventiva je boljša kot kurativa.

Od konca leta 2022, ko je dopolnil 38 let, znaša njegovo povprečje na 11 tekmah neverjetnih 36,1 točke. V svoji 20. sezoni ima s 29,9 točke celo svoje četrto najvišje povprečje v karieri. Nikdar ni dosegal manj kot 20 točk, le v uvodni sezoni je njegovo sezonsko povprečje znašalo pod 25 točk (20,9 v sezoni 2003/04).

Nikdar v rednem delu ni odigral manj kot 62 tekem, kar priča o njegovi odpornosti na poškodbe. Za njim je sicer že 1405 obračunov, do rekorda pa bo prišel s približno 150 odigranimi tekmami manj.

Kako dolgo bo še igral?

James že nekaj let iskreno pravi, da ima v karieri le še en velik cilj. Odgovor je nazadnje znova potrdil v intervjuju za ESPN. “Moram biti na parketu s svojim fantom. Z Bronnyjem. Res si želim, da bi doživel navezo LeBron starejši in mlajši. To bi bil idealen razplet. Da z njim vso sezono preživim v istem dresu, to bi bila češnja na torti,” je razlagal LeBron in tako vnovič potrdil, da si želi pred koncem kariere moči združiti s svojim sinom.

Nato je sicer nekoliko omilil željo in dodal, da bi bil presrečen že, če bi si z Bronnyjem parket delil le eno tekmo. Najstarejši od LeBronovih otrok bo prvič za nabor lige NBA lahko konkuriral leta 2024, a je trenutno na ESPN lestvici najbolj perspektivnih rekrutov v ZDA šele na 34. mestu. Njegov preboj v elito tako še zdaleč ni zagotovljen.

LeBron James in Bronny
Bronny s svojim očetom. Foto: Profimedia

Če gre verjeti soigralcu Jamesa v mestu angelov Dennisu Schröderju, pa bo “kralj” igral kar do 45. leta! Besede Nemca je seveda potrebo vzeti z rezervo, saj bi to pomenilo, da bo LeBron v NBA vztrajal še sedem sezon. Njegov vzornik naj bi namreč bil legendarni podajalec iz lige NFL Tom Brady, ki se pri 45 letih še odloča ali nadaljevati bleščečo kariero.

James je kasneje zavrnil to možnost: “Nimam številke. Vem le, da dokler sem z glavo pri stvari, še lahko igram na tej ravni. Moje telo bo zdržalo, če bo moj um osredotočen. Potem bom že z delom poskrbel, da bo za moje telo poskrbljeno.”

Glede na to, da pri 38 letih še igra na takšnem nivoju in je trenutno celo sedmi strelec lige, bi kariero lahko potegnil še za kakšni dve sezoni, do 40. leta starosti. Če se bo Bronny leta 2024 res prebil v ligo NBA, pa bi lahko bila LeBronova 22. sezona tudi njegova zadnja. Mejnik 40.000 točk se na tej točki ne zdi več niti vprašljiv, vprašanje ostaja le, kako daleč za seboj ga po naposled pustil. Michael Jordan največji vseh časov? LeBron James je najverjetneje prvi, ki ga resno ogroža.