Ko je v igri Dončić, tudi Ljubljana ni (pre)daleč

Košarka 29. Sep 202115:32 > 19:12 1 komentar
Luka Dončić; foto: Guliverimages

Čeprav se njegov svet vrti okrog milijonskih pogodb, napovedi o priznanju za najkoristnejšega igralca sezone in dolgoročnem spogledovanju s šampionskim prstanom, pa je Luka Dončić na pragu četrte sezone v ligi NBA Američanom jasno sporočil: "Kadar bom mogel, bom vedno igral za Slovenijo. Za svojo državo se igra s srcem!"

“Sanjal sem o tem, da bom nekega dne zaigral v ligi. Le zaigral. Zdaj sem tu. Poleg tega imam izjemno vlogo,” se je zadovoljno, a vseeno skromno muzal Luka Dončić, ko se je ob začetku priprav na sezono 2021/22 znašel v središču pozornosti sedme sile. V Dallas se je vrnil kot olimpijec, kot nekdo, ki je zaznamoval poletno reprezentančno košarko, kot podpisnik odmevne 5-letne pogodbe za 207 milijonov ameriških dolarjev in kot eden od osrednjih kandidatov za najkoristnejšega igralca sezone.

Po dodobra podaljšani sezoni, ki se je s tekmo za tretje mesto na olimpijskih igrah v Tokiu razvlekla vse do sedmega avgusta, si je privoščil krajši oddih. “Zbistril sem si glavo,” je dejal. A se nato kmalu lotil dela. Kondicijske treninge je, tudi v družbi Gorana in Zorana Dragića, v Ljubljani zaupal Anžetu Mačku. Obiskal je tudi treninge Ilirije v Tivoliju. Zdaj že vadi s soigralci v Dallasu, kjer trenersko taktirko vihti Jason Kidd. Od sodelovanja z njim si obeta veliko.

V središču pozornosti; foto: Guliverimages

Košarkarski Picasso in njegove barve

“Navdušen sem. Gre za nekdanjega košarkarja, ki je bil prvak. Igral je na najvišji ravni. Poleg tega je igral na mojem položaju. Verjamem, da se lahko od njega veliko naučim. Prav vsak dan,” pripoveduje Luka Dončić. Da je vznemirjenje obojestransko, potrjuje tudi Kidd. Slovenca je pred dnevi označil za mladega Picassa ter ob tem namignil, da bi bilo slikarju dobro povedati, da lahko pri svojem ustvarjanju uporabi vse barve. Pri tem je meril na še večje vključevanje soigralcev.

Strokovnjaki, med njimi tudi ESPN-ov analitik Tim MacMahon, opozarjajo, da je lahko LD 77 realen kandidat za najkoristnejšega igralca lige le v primeru, da se Dallas zavihti med najboljše ekipe zahodne konference. “Morda bo moral biti celo manj dominanten z žogo, pa bo imel še celo večjo možnost za MVP kipec,” je dejal in dodal, da bodo morali soigralci prevzeti večji del bremena, posledično pa bo Dončić bolj svež v zaključnih fazah tekem.

Boban Marjanović in Luka Dončić; foto: Guliverimages

Ko tudi Ljubljana ni predaleč

Dokaz tega, kako cenjen je v teksaškem okolju Luka, je tudi odmevni podpis pogodbe v Ljubljani. Nanj se je na ponedeljkovem novinarskem dnevu odprtih vrat spomnil tudi prvi zvezdnik slovenske košarke. “Zame je bil to poseben trenutek. Vodstvo kluba si je vzelo čas, da je prišlo v mojo domovino, pa veste, da Ljubljana ni tako zelo blizu. Vesel sem, da se je to zgodilo,” je dejal mojster trojnih dvojčkov, ki bo v Teksasu ostal vsaj do leta 2027.

Svojim delodajalcem in navijačem ob tem obljublja, da bo še boljši. “Veliko je še področij, na katerih lahko napredujem. Eno teh je tudi zaupanje soigralcev v še večji meri,” razmišlja Dončić, ki se je ob tem spomnil tudi na zaključek pretekle sezone in poraz proti LA Clippers v prvem krogu končnice. “Verjeli smo, da se lahko prebijemo naprej. Nismo se. A to je bila dobra šola za vse nas. Verjamem, da v sezono vstopamo močnejši.”

Delegacija Mavsov v Ljubljani na podpisu pogodbe z Dončićem, foto: Guliverimage.

Vedno za Slovenijo

Samozavest gradi tudi na podlagi uspešnega poletja. “Ponosen sem na vse, kar nam je uspelo s slovensko reprezentanco. Bili smo uspešni v izjemno zahtevnih kvalifikacijah, ko smo sredi Kaunasa premagali zelo močno Litvo. Odlično nam je šlo tudi na olimpijskih igrah, čeprav se je končalo z žalostjo po dveh porazih. S četrtim mestom se ni bilo preprosto sprijazniti. Vseeno … To je bila izjemna izkušnja in dokaz, kako dobro deluje ekipa z odlično kemijo,” se je na Tokio ozrl Dončić.

Njegov cilj je naslov prvaka v ligi NBA. V tej sezoni, morda naslednji … Kadarkoli. Vseeno pa je Američane hitro podučil tudi o tem, da tudi njegovo delo v slovenski reprezentanci še zdaleč ni končano. “Kadar bom mogel, bom vedno igral za Slovenijo. Za svojo državo se igra s srcem,” je zatrdil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje