V igri sedanjost in prihodnost Luke Dončića

Košarka 7. Apr 202315:25 2 komentarja
Luka Dončić
Foto: Profimedia

Kakšna pomlad in poletje čakata Dallas Mavericks? Odgovor na vprašanje glede vsaj enega od obeh letnih časov bomo dobili v noči na soboto, ko se bodo Teksašani pomerili s Chicago Bulls. Dvoboj šteje dvojno. Ne le zaradi boja za končnico, temveč vpliva tudi na letošnji NBA-nabor in posledično na prihodnje možnosti Luke Dončića.

Telički so se znašli v nezavidljivem položaju, ko je na kocki vse. S spomladansko končnico sedanjost in s poletno košarkarsko tržnico tudi prihodnost teksaške franšize. Ko lahko o zmožnostih vodilnih mož upravičeno dvomi Luka Dončić. Ko lahko Kyrie Irving, ki je po sezoni prost košarkar, razmišlja o odhodu. In ko je v igri celo izbor med prvimi desetimi na prihajajočem naboru, ki se je še pred nekaj tedni zdel misija nemogoče.

Še 10. februarja, ko je prišlek Irving s fantastično predstavo Mavse popeljal do zmage v Sacramentu, takšnega kolapsa ni slutil nihče. Takrat je imel Dallas na računu pet zmag več kot porazov (31-26) in igral še brez poškodovanega Dončića. Sledil je katastrofalen niz 16 porazov na naslednjih 23 tekmah, ki jih je pahnil na rob izpada. Ne le iz končnice, tudi iz dodatnih kvalifikacij. S četrtega na enajsto mesto zahodne konference.

Za Dallas so v igri še trije scenariji:

1. Preboj v dodatne kvalifikacije. Zagotavljata mu ga le še zmagi na preostalih dveh tekmah, proti Chicagu in San Antoniu, kar se na domačem parketu trenutno zdi zelo verjetno, a kaj ko potrebujejo Teksašani še pomoč tekmeca. Oklahoma City Thunder namreč v nedeljo ne sme premagati Memphisa, sicer je sezone konec.

2. Konec sezone, a lepa tolažilna nagrada. Dallas v noči na soboto izgubi s Chicagom, s čimer se že izloči iz boja za končnico in si hkrati tudi zagotovi, da bo na naboru predvidoma izbiral kot 10. po vrsti.

3. Konec sezone in izguba izbora. Dallas v noči na soboto premaga Chicago, a nato bodisi izgubi s San Antoniom bodisi Oklahoma premaga Memphis, kar bi pomenilo, da ostane tako brez končnice kot najverjetneje tudi brez izbora.

Črn razplet, ki se zdi vse bolj verjeten

Zadnja možnost je za Mavse z naskokom najslabša. Dallas svoj izbor v prvem krogu nabora 2023 sicer dolguje New Yorku, kar smo na naši strani že pisali. Dolg je še posledica menjave za Kristapsa Porzingisa v sezoni 2018/19. A omenjeni izbor je zaščiten za prvih deset mest. To pomeni, da ga Dallas obdrži, če bo tudi po loteriji – ta je na sporedu 16. maja in so v njej vsi klubi, ki so ostali brez končnice – pristal med prvimi desetimi. V tem primeru bi se poplačilo dolga prestavilo v leto 2024.

V Dallasu bodo najverjetneje trepetali do zadnjega dne rednega dela sezone. Foto: Profimedia

Matematika pravi, da če je Dallas ob koncu rednega dela 10. najslabša ekipa lige, ima na loteriji 79,8 odstotka možnosti, da izbor ostane v prvi deseterici. Če bodo imeli Teksašani 11. najslabši izkupiček zmag in porazov, pa bi imeli na loteriji 90,6 odstotka možnosti, da ostanejo brez izbora v top 10, torej obstaja 90,6-odstotna verjetnost, da bi šel izbor v roke New Yorku.

Ker Dallas trenutno ne premore sredstev, ki bi jih lahko poleti uporabili v menjavah za korenite okrepitve, bi lahko bil rešilna bilka prav izbor v prvi deseterici, ki ima v morebitni menjavi ogromno vrednost. Dončić bi torej lahko letos ostal brez končnice in Dallas brez izbora, kar bi po sezoni močno zvezalo roke športnemu direktorju Nicu Harrisonu. Dallas bi najverjetneje v sezono 2023/24 odšel še v bolj okrnjeni zasedbi, ki že zdaj kriči po okrepitvah.

Chicago brez motiva in v okrnjeni zasedbi?

Dvoboj Dallas – Chicago je na sporedu v noči na soboto ob 2.30 po slovenskem času. Precej večji imperativ zmage je na Mavsih, saj so si Biki na Vzhodu že dve tekmi pred koncem zagotovili 10. mesto. Ne glede na razplet preostalih dveh dvobojev sprememba ni več mogoča. Zato ni presenečenje, da sta nastopa obeh zvezdnikov Zacha LaVina in DeMarja DeRozana v Dallasu že pod vprašajem in sta tudi na uradnem poročilu označena kot vprašljiva.

Najverjetnejši je torej scenarij, da bodo Mavsi potrebovali pomoč Memphisa. Ker slednji še nima zagotovljenega 2. mesta in ga lahko Sacramento še prehiti, bodo Teksašani v noči na soboto navijali tudi za Milwaukee ter Sacramento, da bi tako negotovost podaljšali do zadnjega dne.

Zadnji krog pa bodo Teksašani odigrali v nedeljo ob 21.30, ko v American Airlines Center prihaja še San Antonio. Če bodo Telički poraženi proti Chicagu, skoraj zagotovo Dončić v nedeljo ne bo več stopil na parket.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje