Miami na krilih Butlerja do prve zmage na vzhodu

Košarka 18. Maj 20227:06 > 9:30
Delite:
Foto: Neža Pavčič

V prvi tekmi konferenčnega finala med Miami Heat in Boston Celtics so se zmage veselili domači. Po preobratu so namreč v drugem polčasu močno pritisnili na plin in prišli do vodstva z 1 proti 0 v seriji. Končni rezultat je bil 118:107 za vročico.

Miami Heat so se sicer finalu konference “pridružili” nekoliko kasneje.

Prvi polčas je bil namreč le bleda senca predstav Miamija iz prvih dveh krogov končnice. Polčas je za Heat očitno prinesel prepotreben preobrat, saj so v drugih 24 minutah nadigrali goste iz Bostona. Do preobrata so Heat prišli na krilih Jimmyja Butlerja, morda celo najboljšega posameznika v letošnji končnici.

Butler je dosegel 41 točk, kar 17 pa jih je zbral v ključni tretji četrtini, ko so Heat goste nadigrali z delnim izidom 39:14. Heat so tako izničili zaostanek iz bledega prvega polčasa, Butler pa je 40+ točk dosegel še tretjič v letošnji končnici.

Foto: Neža Pavčič

Za Celtics je bil igralec ekipe Jayson Tatum, ki je dosegel 21 od 29 točk že v prvem polčasu, ko se je zdelo, da ga Miami ne more zaustaviti.

Oslabljeni gostje

Boston je sicer par ur pred tekmo izvedel, da bo tekmo poleg Marcusa Smarta izpustil še Al Horford, ki je trenutno v Covid-19 protokolu, njegova usoda za četrtkovo drugo tekme pa še ni znana.

Celtics so bili v prvem polčasu boljši nasprotnik, a po polčasu niso več našli ritma. Izgubljene žoge (kar 7 samo v tretji četrtini), blokirani meti (5) in zgrešeni meti so se kopičili, rezultat tega pa je delni izid 39:14 in vodstvo Heat po 36 minutah s 93:76.

“Nismo spremenili taktike ob polčasu. Vedeli smo, da predstava po prvem deli ni sprejemljiva. Tako da smo začeli igrati le bolj čvrsto in to se je poznalo,” je po tekmi dogajanje v garderobi med polčasom komentiral Butler.

Cilj ni samo doseči 40 točk

Povprečje slednjega v letošnji končnici znaša 29 točk na tekmo, kar je tokrat presegel (41), ob tem pa je srečanje zaključil še z devetimi skoki in petimi asistencami. Ob vodstvu s 114:102 dve minuti in pol pred koncem je z blokado Tatuma razblinil upe Bostona o preobratu in Miamiju zagotovil prvo zmago v seriji.

Kljub velikemu številu točk in odlični igri je bil Butler po tekmi skromen. “Moj cilj na tekmi ni doseči 40 točk in misliti, da je posel zaključen. Vem, zakaj so me pripeljali v Miami. Pot še zdaleč ni zaključena. To je šele prva tekma,” je dejal Butler, ki je lahko kljub temu samozavesten.

“Danes je dober zaključek. Če gledamo celotno tekmo, nismo igrali prav dobro. Bilo je ogromno napak, ogromno lapsusov, nekaj psihičnih napak. A na koncu smo prišli do zmage in to je najpomembnejše. Delali bomo na zadnjih dveh četrtinah in skušali pridobiti še tri potrebne zmage v seriji.”

Kaj bo s Horfordom?

V prvem delu so bili Heat precej zakrneli. Tyler Herro je Miamiju dal upanje v prvem polčasu, na koncu pa je dosegel 18 točk. Gabe Vincent, ki polni vrzel po poškodbi Kyla Lowryja, je na parketu igral 34 minut in dosegel 17 točk.

Boston pred četrtkovo tekmo čaka še nekaj skrbi. Čeprav se je v prvem polčasu zdelo, da Miami nima odgovora na Tatuma, se je vročica nato zbudila in ga omejila na osem točk v drugem polčasu. Skrbi trenerju Imeju Udoki povzroča zdravstveno stanje Horforda.

Pred četrtkovo tekmo mora namreč imeti dva negativna Covid testa. Ob tem je vprašljiv tudi Smart, ki se tokrat zaradi poškodbe gležnja ni mogel niti igrati. V najboljšem primeru sta oba igralca zgolj vprašljiva.

Naslednja team bo v četrtek v Miamiju, Heat pa se v tekmo podaja s popotnico 10 zaporednih zmag v domači FTX Areni.

Liga NBA, končnica, finale vzhodne konference
Sreda, 18. maj:

Miami Heat – Boston Celtics 118:107 (25:28, 29:34, 39:14, 25:31) /1:0/
Butler 41, Herro 18; Tatum 29, Brown 24.

// izid v seriji. Igrajo na štiri zmage

Komentari

Vaš komentar