NBA legendi zaprta vrata dvorane, ker noče nositi maske

Košarka 24. Jan 202216:33 > 17:19 1 komentar
Foto: Colin E. Braley - AP via Guliverimage

Se še spomnite Johna Stocktona? Le kako se ga ne bi, gre namreč za najboljšega asistenta in kradljivca žog v zgodovini lige NBA. Nekdanji član univrze Gonzaga in moštva Utah Jazz je prišel v navzkrižje z zakoni, zato trpi sankcije.

Nekdanji košarkar je v ligi NBA zbral dih jemajočih 15.806 asistenc, v zadnjih tednih pa se je v medijih pojavljal zaradi ne prav pozitivnih razlogov.

Direktor študentske ekipe Gonzaga, ki v ligi NCAA vsako leto sodi med glavne favorite za naslov, Chris Standiford, je Stcoktona obvestil, da mu je organizacija preklicala sezonsko vstopnico, ker se v dvorani ne drži pravil. Vsi obiskovalci McChartey Athletic Centra, ki sprejme 6000 gledalcev, morajo namreč nositi masko.

Foto: Guliverimage.

Stockton, ki je za časa svoje profesionalne kariere kot član Utaha nabral kar 3265 ukradenih žog, je zapovedane ukrepe za zajezitev novega koronavirusa gladko malo ignoriral, je namreč tudi notorični nasprotnik cepljenja proti covidu.

“Dejali so mi, da naj na tekmah ves čas nosim masko, ker izstopam in sem pač s svojim obnašanjem kot znana osebnost zgled ostalim. Menda je bilo nekaj pritožb ljudi, tako da so imeli vodilni dve možnosti. Ali me prepričajo v to, da nosim masko, ali pa mi prekličejo vstopnico,” je za ameriške medije pojasnil legendarni organizator igre.

Stockton je v pogovorih večkrat poudaril, da se ne strinja z obveznim cepljenjem v smislu zaščite proti covid-19, niti nošenje mask mu od začetka pandemije ni bila intimna opcija.

Po upokojitvi leta 2003 se je preselil v zvezno državo Washington, blizu kraja Spokane, kjer svoje domače tekme igra univerza Gonzaga, tam ima v lasti tudi telovadnico, kamor zahajajo košarkarji in ostali člani ekipe Bulldogs.

Legendarni Jazzer, a nikdar prvak

John Stockton je v ligo NBA prišel istočasno, kot Michael Jordan. Leta 1984 ga je na naboru v prvem krogu kot 16. “pick” izbral Utah, pri ekipi Jazz pa je nato preživel vseh 20 sezon svoje bogate kariere.

Kar desetkrat je bil izbran na tekmo vseh zvezd, devet sezon je bil najboljši asistent lige, toda z moštvom iz Salt Lake Cityja nikdar ni osvojil šampionskega prstana. Franšiza Jazz je njegov dres s številko 12 upokojila, je pa to številko na hrbtu nosil tudi še kot član univerze Gonzaga.