Ne glede na razplet, v ligi NBA je zapihal svež veter

Košarka 12. Jun 202116:47 > 17:17
Julius Erving in Moses Malone po finalu leta 1983 (Foto: AP)

V ligi NBA trenutno potekajo boji drugega kroga končnice. V igri za cenjeno lovoriko Larryja O'Briena je v igri še osem ekip, ki so vsega skupaj osvojile pet naslovov. Zadnjega Philadelphia daljnega leta 1983.

Ne glede na razplet letošnje sezone lige NBA, bo letos naslov prvaka slavila ekipa, ki je bodisi nikoli, bodisi že zelo dolgo nismo videli na vrhu. Nekaj podobnega velja tudi za uvrstitve v finale.

Trenutni izidi drugega kroga končnice lige NBA:

Utah Jazz – Los Angeles Clippers 2:0
Phoenix Suns – Denver Nuggets 3:0
Brooklyn Nets – Milwaukee Bucks 2:1
Philadelphia 76ers – Atlanta Hawks 2:1

Opomba: Izidi v seriji, igrajo na štiri zmage

Od osmih preostalih ekip so naslov osvojile le tri, vse prihajajo z vzhodne strani – Philadelphia 76ers, Atlanta Hawks in Milwaukee Bucks.

Edina, ki je naslov osvojila večkrat, je Philadelphia. To jim je uspelo v letih 1955, 1967 in nazadnje leta 1983, kar je tudi zadnji osvojeni naslov katere od osmih ekip, ki še igrajo v letošnji končnici.

Poznavalci severnoameriške košarkarske lige morda poznajo pot 76ersov do tretjega naslova. V finalu so premagali “showtime” ekipo Los Angeles Lakers z Magicom Johnsonom in Kareemom Abdulom-Jabbarjem. Za Philly pa so takrat blesteli zvezdniki Moses Malone, Julius Erving in Maurice Cheeks.

Tako bodo letos v ligi NBA okronali prvaka, ki ga na vrhu nismo videli vsaj 38 let. Oziroma še več, če bosta na vrhu Milwaukee, ki je edini naslov osvojil daljnega leta 1971, oziroma Atlanta, ki je slavila pred kar 53 leti.

Philadelphia tudi največkrat v finalu

Philadelphia je tudi ekipa, ki je od osmerice največkrat igrala v finalu – devetkrat. Zadnjič leta 2001, ko je bil prvo ime ekipe Allen Iverson. V sklepnem dejanju sezone so bili brez možnosti proti navezi Jezernikov Kobe Bryant – Shaquille O’Neal.

Allen Iverson ni uspel premagati Kobeja Bryanta (Foto: AP Photo/Kim D. Johnson)

Atlanta je bila v finalu štirikrat, trikrat je izgubila, zadnjič leta 1961. Medtem ko je Milwaukee, poleg edinega naslova, vpisal še en finalni poraz, leta 1974.

Če pogledamo še preostalih pet ekip, ki še lovijo prvi naslov, so po dvakrat v finalu izgubili kar trije – Utah, Phoenix in Brooklyn. Medtem ko Denver in LA Clippers v finalu še nista nastopila.

18 let od zadnjega finalnega nastopa

Mrežice pa so od vseh osmih, ki še igrajo v končnici, zadnje s finalnim nastopom. V letih 2002 in 2003 je Brooklyn, takrat še v New Jerseyju, premoč priznal Lakersom in Spursom.

Jason Kidd je bil prvo ime New Jersey Nets v obeh nastopih v finalu (Foto: Guliverimage)

Ogromno prednost na vrhu lestvice števila naslovov imata LA Lakers in Boston Celtics, ki sta si razdelila vsak po 17 lovorik. Jezerniki so v finalu igrali neverjetnih 32-krat, kar je seveda rekord lige.

Od 30 ekip v ligi se v finale nikdar ni uvrstilo le šest franšiz – Denver, LA Clippers, Memphis, Charlotte, Minnesota in New Orleans.

Prvaki lige NBA:

17 – Los Angeles Lakers in Boston Celtics
6 – Golden State Warriors in Chicago Bulls
5 – San Antonio Spurs
3 – Philadelphia 76ers, Detroit Pistons in Miami Heat
2 – New York Knicks in Houston Rockets
1 – Cleveland Cavaliers, Atlanta Hawks, Washington Wizards, Oklahoma City Thunder, Portland Trail Blazers, Milwaukee Bucks, Dallas Mavericks, Baltimore Bullets, Sacramento Kings in Toronto Raptors.

Komentari

Vaš komentar