Dončić obljublja, da se bo popravil

Košarka 1. Mar. 202218:41 > 21:03
Delite:
Foto: AP Photo/LM Otero via Guliver

Luka Dončić se je v intervjuju za ESPN razgovoril o dogajanju v letošnji sezoni in se dotaknil kritik glede slabše fizične pripravljenosti, menjave Kristapsa Porzingisa in težavah s tehničnimi napakami, ki jih je letos nabral že 13. Obljublja, da ne bo prišel do številke 16, ki bi pomenila tudi suspenz.

Ameriški medijski gigant ESPN je na 23. rojstni dan Luke Dončića, ki ga je praznoval 28. februarja, objavil pogovor s slovenskim zvezdnikom. Čeprav je tradicionalno bolj zgovoren s košarkarsko žogo, je vendarle ponudil svoj vpogled v nekaj najbolj aktualnih zgodb v letošnji sezoni, njegovi četrti v ligi NBA.

Vse od vrnitve po poškodbi gležnja, ki mu je dolgo povzročala preglavice, je eden najbolj vročih košarkarjev lige. V mesecu februarju je odigral deset tekem in bil v povprečju najboljši strelec, prispeval je kar 34,7 točke na dvoboj.

Za slabši začetek sezone je okrivil slabšo telesno pripravljenost in se posul s pepelom: “V sezono nisem prišel najbolje pripravljen, imel sem dolgo poletje, dva meseca sem igral za reprezentanco. Odmor je bil kratek, a sem se morda malce preveč sprostil. Z igro sem pridobil samozavest, tudi zaradi soigralcev.”

Kritike, ki so bile uperjene predvsem proti njegovi telesni teži, se ga sicer niso dotaknile, pove trikratni član tekme vseh zvezd. “Ne motijo me. Ljudje bodo vedno govorili. Tisti, ki te ne marajo, bodo o tebi govorili slabe stvari, tisti, ki si jim všeč, pa večinoma dobre. A ne prebiram teh komentarjev.”

Menjavo Porzingisa prespal

Poteza kluba, ki je do tega trenutka najbolj zaznamovala letošnjo sezono Dallas Mavericks, je brez dvoma menjava, ki je 10. februarja iz Teksasa v Washington poslala Kristapsa Porzingisa. Vodstvo Mavsov je dokončno obupalo nad slovensko-latvijsko navezo in obrnilo nov list.

Dončić in Porzingis od 10. februarja nista več soigralca. Foto: Guliverimage

Dončić je nemudoma zaigral kot prerojen. Še isti dan je proti LA Clippersom vpisal 51 točk in tako postavil svoj osebni strelski rekord. V šestih tekmah, kolikor jih je odigral po odhodu Porzingisa, pa je v povprečju vpisal kar 37,2 točki na obračun.

“Presenetljivo je bilo. Takrat sem ravno dremal, nato se zbudim in vidim, da je bil menjan. Tega nisem pričakoval. Stvari se niso izšle tako, kot bi se morale,” je od triletnem obdobju, ki sta ga v Dallasu preživela skupaj, dejal Luka.

Vse boljša kemija

Podobno presenetljiva je bila sicer tudi poteza kluba že lanskega junija, ko je namesto Ricka Carlisla na položaju glavnega trenerja ustoličila Jasona Kidda. Vsaj trenutno se kaže, da je bila to prava poteza. V prvih mesecih je sicer precej težav povzročala igra v napadu, a se je Mavsom v zadnjem obdobju odprlo. Največji napredek pa je opazen na obrambni strani parketa.

Dončić pa je pohvalil predvsem njegov odnos z novo vodjo strokovnega štaba. “Dober je. Predvsem v zasebnem smislu, kar je bolje zame. Dobro pozna košarko, bil je izjemen košarkar, eden najboljših podajalcev v zgodovini. Igram enak položaj, kot ga je on, dobro ga je imeti ob sebi.”

Jason Kidd in Luka Dončić vse bolje sodelujeta. Foto: Guliverimage

O možnostih Dallasa za naslov ni želel špekulirati, pohvalil je predvsem vzdušje v moštvu. “Imamo še zadeve, ki jih bo potrebno popraviti, a kemija se izboljšuje, kar je eden najpomembnejših dejavnikov.”

Trenutno je Dallas na petem mestu zahoda, a vse od četrtega do osmega položaja je precejšnja gneča. Tretji Memphis in osme Clipperse namreč loči vsega pet zmag. Tako je več kot 20 tekem pred končnico skoraj nemogoče napovedati, kakšni bodo pari prvega kroga.

Mavericksom je sicer preostalo še 21 tekem rednega dela sezone, trenutno so pri 36 zmagah in 25 porazih, identičen izkupiček ima tudi Denver.

Strast vodi v jezo na sodnike

Če bo Luka do končnice zbral še tri tehnične napake, trenutno je pri številki 13, bo sledila prepoved nastopa na eni tekmi. Tega se dobro zaveza in obljublja, da se to ne bo zgodilo.

“Ne bo se to zgodilo, tukaj ni dvoma. To bi bilo nesprejemljivo,” prvi 23-letni zvezdnik, ki je odkrito spregovoril še o razlogih, da se toliko pritožuje pri sodnikih: “Ena stvar glede mene je znana, da košarko igram z veliko strastjo. Lahko vprašate kogarkoli. Ne vem, zakaj to počnem, a mislim, da se bom naučil bolje odzivati. Ne morem obljubiti, da nemudoma. Zunaj košarke sem sicer precej umirjen.”

Sezona se za Dončića sicer nadaljuje že v noči na sredo, ko se bo Dallas v mestu angelov pomeril z razglašenimi Los Angeles Lakersi.

Komentari

Vaš komentar