Neverjetna odvisnost Dallas Mavericks od Luke Dončića

Košarka 9. Jan 202313:11
Luka Dončić dallas
Luka Dončić, foto: Profimedia

V noči na ponedeljek so Dallas Mavericks igrali brez Luke Dončića in izgubili proti Oklahoma City Thunder. To je bila četrta tekma v letošnji sezoni lige NBA, ki jo je izpustil slovenski zvezdnik, prav vsakič so telički parket zapuščali sklonjenih glav. Številke so zgovorne in kažejo, kako zelo je uspeh teksaške franšize odvisen od le enega košarkarja.

Luka Dončić se čez lužo med košarkarsko elito meri že peto sezono. V tem obdobju je zaradi poškodb, počitka ali kazni izpustil 51 tekem rednega dela. Dovolj velik vzorec, skozi katerega lahko sprejmemo zaključek, da odstotek zmag Dallas Mavericks strmoglavi, ko Slovenca ni v kadru. Skupno s 56,8 odstotka, ko Ljubljančan igra, na 43,1 odstotka, ko ni na voljo za igro.

Edina sezona, v kateri odstotek zmag Mavsov brez Dončića ni slabši, je bila njegova prva v ligi NBA. Vse naslednje je odstotek drastično nižji, ko slovenskega reprezentanta ni v postavi.

Dallas se je v končnico uvrstil zadnje tri sezone zapored, vedno neposredno, tudi trenutno pa mu kaže dobro. Če bi se sezona končala danes, bi se s 4. mestom izognili dodatnim kvalifikacijam in imeli v prvem krogu prednost domačega parketa.

Skupaj z letošnjo sezono je povprečna uvrstitev Dallas Mavericks na lestvici zahodne konference 6,8. V zadnjih štirih sezonah celo 4,0. Če bi upoštevali odstotek uspešnosti z Dončićem v kadru, bi v zadnjih dveh sezonah nekoliko izboljšali uvrstitev in tako skupno povprečje pade na 6,4. Brez Dončića pa uvrstitev poskoči na zelo skromnih 10,2, neposredno pa bi se v končnico prebili le v sezoni 2019/20.

Le še en podatek več, ki priča o izjemnem vplivu Luke Dončića na zmage svojega moštva, ki z njim postane ekipa za končnico in brez njega zdrsne v spodnjo tretjino klubov. Letos so sicer Teksašani brez njega izgubili proti Houstonu, Chicagu, Clevelandu in nazadnje Oklahomi. Kar tri ekipe imajo negativno razmerje zmag in porazov, a so bile kljub temu prevelik zalogaj za Dallas brez slovenskega virtuoza.

Komentari

Vaš komentar