To ni konec, to je šele začetek Dallas Mavericks

Košarka 23. Maj 20229:58 1 komentar
Foto: Kevin Jairaj-USA TODAY Sports via Guliver

Dallas Mavericks so na pragu izpada iz končnice lige NBA in s tem konca sezone. Po novem porazu v seriji proti Golden State Warriors, prvem na domačem parketu in skupno že tretjem, je pred njimi tako visoka ovira, ki je pred njimi ni preplezal še nihče. Ne glede na končni razplet je Jason Kidd prepričan, da je to šele začetek Teksašanov, medtem ko je Luka Dončić poudaril, da se tudi on šele uči in šteje komaj 23 let.

“Nihče nas ni pričakoval v konferenčnem finalu, a Warriorsi res igrajo odlično, vsi poznajo svoje vloge, dolgo so že skupaj in so skupaj tudi veliko prestali. Vedeli smo, da bo težko. Upam, da dobimo naslednjo tekmo in gremo od tam naprej. Mi še vedno verjamemo. Rekel sem fantom, da ostanemo skupaj, karkoli se zgodi,” je preudarno in kapetansko na novinarski tekmi po porazu s 100:109 govoril Luka Dončić.

Pred Dallasom je sicer skoraj misija nemogoče. Košarkarska liga NBA je namreč edina od ameriških profesionalnih lig, kjer še nikoli v zgodovini katera od ekip ni napredovala po zaostanku z 0:3 v seriji.

Foto: Jerome Miron-USA TODAY Sports via Guliver

Jason Kidd se je po tekmi ozrl v prihodnost Dallasa: “To je šele začetek našega popotovanja. Vem, da ste pred sezono od nas pričakovali naslov. To je šala, če je kdo ni razumel,” je z nasmeškom dejal trener Mavsov in nadaljeval: “To je večje kot le ena tekma. To je velika stvar za našo franšizo, saj nas tukaj ni pričakoval nihče. Zdaj naj bi bili že vsi na dopustu. Zabavno je iti skozi to, igramo proti dinastiji in je za nas izjemna učna lekcija. To ni konec, to je šele začetek naše poti.”

Luka: “Še vedno se učim”

Luka je še drugič zapored dosegel vsaj 40 točk. Tekmo je sklenil s 40 točkami, 11 skoki in tremi asistencami. Veliko je izvajal proste mete, zadel je 14 od 17 “penalov,” iz igre pa zadel 11 od 23 metov. Žal so zatajili številni ostali soigralci, ki niso zadevali odprtih metov.

Na tekmah v končnici, na katerih je Luka vpisal vsaj 40 točk, kar se je zgodilo osemkrat, je Dallas le dvakrat slavil in bil šestkrat poražen. Eno od vprašanj na novinarski konferenci je zato bilo, kako najti ravnotežje med njegovo individualno briljantnostjo in ekipnim zmagovanjem proti elitnim obrambam.

“Če bi to vedel, bi šel na parket in rešil zadevo. To je težko vprašanje. Prvi dve četrtini sem igral zelo slabo, to je na meni. Kot poudarjam, še vedno se učim in mislim, da se bom po tej sezoni lahko ozrl nazaj in rekel, da sem se veliko naučil. Prvič sem v konferenčnem finalu v ligi NBA, star sem šele 23 let, še vedno se učim,” se je razgovoril Luka.

Vrhunci Luke Dončića:

Odpovedal skok in met

Po podatkih Shot Quality, ki analizira kvaliteto vseh metov iz igre, je imel Dallas sicer bolj kvalitetne mete od Golden Stata in to na vseh treh tekmah serije! Po njihovih izračunih je verjetnost, da bi Dallas glede na podatke slavil na tretji tekmi, znašala kar 83 odstotkov.

Kje se je torej zalomilo? Znova je Dallasu odpovedal skok. Tokrat so jih Bojevniki “nadskakali” s 47:33, v napadu 14:7. Skupno so na 16 tekmah skok izgubili za kar 140 pobranih odbitih žog!

“Skoki in posledične druge priložnosti so velika težava in kar dela odločilno razliko že vse tri tekme. To nas ubija. Biti moramo bolj agresivni in fizični. Težko je proti Looneyju, izjemen je in zelo podcenjen. Nihče se o njem ne pogovarja, a opravlja fantastično delo. Zelo jim pomaga v igri, bolje ga moramo zapreti od obroča.”

Četrta tekma serije bo v noči na sredo, ob 3. uri po slovenskem času. Mavsi bodo igrali za podaljšanje sezone, v primeru poraza bi se z “metlo” poslovili od boja za veliki finale.

Navdušen, čeprav mu je “zabil na glavo”

Na tretji tekmi je sicer za potezo večera poskrbel Andrew Wiggins, ki je silovito zabil čez Dončića in nemudoma poskrbel za viralen posnetek, ki je zagorel na spletu. Po dvoboju se je zabijanju čudil tudi slovenski zvezdnik.

“Malce me je zadel, a ne bom vam lagal, to je bilo navdušujoče,” je v smehu dejal Luka. “Pogledal sem si posnetek in si rekel ‘uf, to je bilo neverjetno.’ Želim si, da bi bil takšen zajec,” je dodal in nasmejal še novinarje.

Zabijanje Wigginsa čez Dončića:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje