‘Učinek Dončić’: kazalnik, ki dodatno podčrta vlogo Luke

Košarka 2. Avg 202211:42 > 11:59 0 komentarjev
Foto: AP Photo/LM Otero

Kdor redno spremlja štiri najpomembnejše ameriške profesionalne športne lige (NBA, NHL, NFL in MLB), se zelo dobro zaveda, kako veliko težo čez lužo dajejo statistiki. Ob naslednjem podatku, povezanem z Luko Dončićem, se boste namuznili.

Statistiki so izbrskali, da je prvi zvezdnik Dallasa med vsemi igralci lige NBA največkrat pokrit, ko meče za tri.

Dončić v takšnih primerih zadane povprečno 39 odstotkov metov, sicer pa se je takoj za njim po dotičnem statističnem parametru znašlo kar prvo zvezdniško ime lige LeBron James. Veteran LA Lakers izza črte 7,24 metra mete zadeva v 45 odstotkih primerov (ko je pokrit).

Ne le to, da je Ljubljančan nasprotnikom in njihovim trenerjem v podzavest vgradil zavedanje, da ga je na zunanjih metih pač nujno potrebno ščititi, temveč s svojim učinkom ustvarja tudi priložnost za svoje soigralce.

Zato ne čudi, da so v prvi peterki igralcev z najbolj pogosto odprtim metom za tri točke kar trije košarkarji Dallasa. To so Maxi Kleber, Reggie Bullock, Dorian Finney-Smith. Podatke je zbral novinar spletne strani Sporting News Steph Noh.

Kaj sploh pomeni odprt met?

Kot odprt met za tri točke statistika NBA beleži vsak poskus, pri katerem igralec 1,82 metra (6 čevljev) okoli sebe nima nasprotnika.