Evropski prvaki se predstavijo!

KZS

Z nocojšnjim obračun v Stožicah, ki se bo pričel ob 20:30, se za slovensko reprezentanco začenjajo kvalifikacije za svetovno prvenstvo, ki ga bo leta 2019 gostila Kitajska. Slovenci se bodo srečali z reprezentanco Belorusije.

Reprezentanca evropskih prvakov pred domačimi navijači začenja pot proti svetovnemu prvenstvu. V Stožicah bo gostila reprezentanco Belorusije, ki si je nastop v kvalifikacijah za SP prislužila, potem ko je v predkvalifikacijah zasedla drugo mesto v skupini D. Belorusi so v omenjeni skupini prišli do zmage proti Portugalski, preostala tri srečanja pa so varovanci Aleksandra Krutikova izgubili (dvakrat z Bolgari in enkrat s Portugalci). Kot drugouvrščena reprezentanca so bili nato izžrebani v skupino A, kjer poleg evropskih prvakov in bronastih iz omenjenega tekmovanja nastopajo še Črnogorci.

Slovenska in beloruska reprezentanca se bosta pomerili sploh prvič v zgodovini. Belorusi se trenutno nahajajo na 56. mestu, Slovenci so po nedavnem uspehu skočili na 7. Slovenci so nastopili na zadnjih treh svetovnih prvenstvih. Prvenstvo leta 2006 na Japonskem so zaključili na 9. mestu, leta 2010 so v Turčiji tekmovanje zaključili na 8. mestu, leta 2014 pa so prvenstvo v Španiji zaključili še mesto višje. Najnevarnejši košarkar beloruske reprezentance je soigralec Matica Rebca pri ruskem Eniseyu Vitali Liutych. V predkvalifikacijah je v povprečju dosegal 17,8 točke.

Slovenija se bo v skupini A poleg Špancev in Belorusov pomerila še z reprezentanco Črne gore. Slovenska skupina se v drugem delu kvalifikacij sreča s tremi najboljšimi ekipami iz skupine B, ki jo sestavljajo reprezentance Turčije, Latvije, Ukrajine in Švedske. Na svetovno prvenstvo se uvrstijo prvo-, drugo- in tretjeuvrščena ekipa skupine drugega dela kvalifikacijskega obdobja oziroma dvanajst reprezentanc iz evropskega dela kvalifikacij.

V Ljubljano prihaja motivirana reprezentanca Belorusije, ki se zaveda, da igra tekmo proti evropskim prvakom. Pomembno bo, da tekmo od prve minute začnemo agresivno in nasprotniku vsilimo naš način igre. V obrambi moramo odigrati agresivno, onemogočati lahke mete, dobiti skok in hitro preiti v fazo napada. Na razpolago imamo dvanajst zdravih fantov, ki so se pripravljeni žrtvovati za dres Slovenije. Veselim se, da bomo ponovno igrali pred domačimi navijači,” je pred uvodnim kvalifikacijskim obračunom dejal selektor Rado Trifunović, medtem ko je novi kapetan Gašper Vidmar dodal: “Po velikem uspehu na evropskem prvenstvu začenjamo s kvalifikacijami za svetovno prvenstvo. Zavedamo se, da bomo na tekmi proti Belorusiji v vlogi favorita, vendar pa bomo to morali dokazati še na igrišču. Verjamem, da bomo vsi fantje dali vse od sebe. Vabim vse navijače, da nas podprejo v čim večjem številu, saj je pred polno dvorano lažje in lepše zmagovati.”