Slovenija po 16. zaporednih zmagah klonila v Španiji

Reprezentance 26. Nov 201721:32 > 21:35
FIBA

Slovenski košarkarji so po 16. zaporednih zmagah na uradnih tekmah prvič izgubili. V 2. krogu kvalifikacij za svetovno prvenstvo so jih v Burgosu ugnali Španci 92:84.

KZS

Trifunović je na parket poslal enako začetno peterko kot v petek v Stožicah. V prvem napadu je lepo zaključil Gašper Vidmar, ob katerem so začeli še Luka Rupnik, Klemen Prepelič, Jaka Blažič in Vlatko Čančar. Prepeliča je nato prebil Jaime Fernandez, vendar se je slovenski branilec na drugi strani oddolžil z lepo podaji Vidmarju za zabijanje. Zatem so pobudo prevzeli Španci. V vodstvo jih je po izgubljeni žogi Jake Blažiča v drugi minuti popeljal razigrani Quino Colom, ki je v prvi četrtini prispeval kar deset točk. Dal je pet točk zapored za 9:4. Ko je odlični organizator igre zadel še trojko, je pri izidu 14:8 Trifunović vzel minuto odmora. Zatem so Slovenci dosegli štiri točke zapored, enak je bil španski odgovor, nato pa je sledila serija evropskih prvakov 8:0, ki jo je s trojko zaključil Matic Rebec. Slovenija je povedla z 20:18, po prvih desetih minutah pa je prednost znašala točko.

Ko je slovenski selektor poslal prvo peterko na klop, je igra znova malce padla. Dolgo ekipi nista v drugi četrtin zadeli. Po treh minutah je bil izza črte uspešen Sergi Vidal, vendar je na drugi strani takoj odgovoril Prepelič, ki se je v drugič četrtini razigral. Vendarle so znova Španci imeli pobudo in Vidal je s svojo drugo trojko povedel za štiri. Tudi Colom je takoj po vrnitvi na parket zadel izza črte, njemu je to uspelo s pomočjo. Prepelič je držal Slovenijo v igri in s prodorom ter nato zadetim prostim metom je tri minute pred odmorom izenačil na 35. Po trojki Xavija Rabasede je z natančnim metom izza črte odgovoril Blažič, nato pa Slovenija do konca četrtine ni več zadela. Ko sta žogo lahkomiselno zapravila Blažič in Miha Lapornik, je v zadnji minuti Rabaseda v protinapadu položil za 44:38.

V drugi četrtini je Slovenija slabše odigrala v napadu. Evropski prvaki so dopustili nekaj odprtih metov za tri točke, hkrati pa so puščali tudi veliko prostora pod obročem, kjer so slabo zapirali in imeli znova veliko težav v skoku. Španci so skok v prvem delu dobili z 22:15, ob tem so devet odbitih žog ujeli v napadu.

Slovenija je dobro začela drugi polčas, ko je najprej Vidmar izsilil nešportno osebno Vazqueza, nato pa je trojko zadel Čančar, ki se je razigral in dal v tej četrtini 11 točk. Zatem je bil izza črte uspešen še Prepelič, ko pa je drugo zadel Čančar, je Slovenija povedla. Gostje so hitro izpolnili bonus in nasploh imeli veliko težav z osebnimi napakami, ki so jih Španci izkoriščali z natančnimi prostimi meti. Colom, ki je s prodori delal slovenskim organizatorjem igre veliko težav, in Vazquez sta poskrbela, da so gostitelji znova povedli. Zadnje tri minute so Slovenci odigrali zelo slabo. Obramba je bila luknjasta, znova so imeli težave v skoku, ko so bili nosilci na klopi, pa v napadu ni bilo igralca, ki bi prevzel odgovornost. Žiga Dimec, ki je bil povsem razglašen in je delal napako za napako, je ob prodoru Sebasa Saiza naredil osebno napako in Španija je povedla za šest. Zgrešen prosti met je ob slabem zapiranju Saše Zagorca za 73:65 popravil Oriol Pauli.