Slovenke in Slovenci dobili tekmece v kvalifikacijah

fiba.basketball

Ženska in moška članska reprezentanca sta dobili tekmece v kvalifikacijah za evropski prvenstvi leta 2021. Ples kroglic v Münchnu je dekletom namenil reprezentance Islandije, Grčije in Bolgarije, izbranci selektorja Rada Trifunovića pa se bodo pomerili z Avstrijo, Madžarsko in Ukrajino.

Kapetanko Niko Barič in soigralke prva tekma čaka 14. novembra letos doma proti Grčiji, člani pa bodo s kvalifikacijami začeli na Madžarskem konec februarja prihodnje leto. V kvalifikacije za nastop na ženskem EuroBasketu vstopa 33 reprezentanc, ki se bodo potegovale za 14 mest, ki vodijo na prvenstvo. Nastop na EP si bodo zagotovile zmagovalke vseh devetih kvalifikacijskih skupin ter pet najboljših drugouvrščenih reprezentanc. Šest skupin je sestavljeno s po štirimi ekipami, tri skupine pa tvorijo po tri reprezentance. Rezultati s četrtouvrščeno reprezentanco v skupini se pri določanju najboljših petih drugouvrščenih reprezentanc ne bodo upoštevali. Na prvenstvo sta kot gostiteljici že uvrščeni Francija in Španija.

Slovenke prva tekma čaka 14. novembra letos, ko se bodo doma pomerile z Grčijo. Reprezentančna okna za igranje kvalifikacijskih tekem bodo med 10. in 18. novembrom 2019, med 8. in 16. novembrom 2020 ter med 31. januarjem in 8. februarjem 2021.

Nika Barič, kapetanka slovenske ženske reprezentance na zadnji reprezentančni aktivnosti:
Pred žrebom nisem imela posebnih želja. Imamo zanimivo skupino in naša obveza je, da se na kvalifikacijsko okno vsakič dobro pripravimo. Pred nami so novi izzivi in verjamem, da bomo v naslednjih dveh letih še bolj uigrane ter še boljše in se seveda uvrstile na evropsko prvenstvo.”

Teja Oblak, slovenska reprezentantka:
Iskreno povedano od nasprotnic poznam le Grčijo, s katero smo igrali na prvenstvu v Pragi. Kakorkoli obrnemo, se moramo postaviti v vlogo favoritinj skupine. Mislim, da je čas, da tudi me začnemo nase prevzemati več pritiska. Do novembra je še veliko časa in verjamem, da z ekipo, ki smo jo imele na zadnjem evropskem prvenstvu, lahko naredimo še korak naprej.”

V moških kvalifikacijah je dvaintrideset ekip razdeljenih v osem skupin, tekme pa bodo odigrane v treh terminih oziroma kvalifikacijskih oknih – med 17. in 25. februarjem 2020, med 23. novembrom in 1. decembrom 2020 ter med 15. in 23. februarjem 2021. Na EP se bodo uvrstile po tri ekipe iz vsake skupine. Aktualne evropske prvake prva tekma čaka 20. ali 21. februarja prihodnje leto, ko bodo gostovali na Madžarskem.

Na EuroBasket 2021 so neposredno že uvrščene gostiteljice prvenstva Nemčija, Italija, Češka in Gruzija, ki pa bodo ne glede na to igrale v kvalifikacijah. To pomeni, da se iz kvalifikacijske skupine v kateri bo igral eden izmed gostiteljev, na prvenstvo uvrstita še dve najvišje uvrščeni reprezentanci.

Rado Trifunović, selektor moške članske reprezentance:
“V kvalifikacijah bo vsaka reprezentanca imela svojo računico kako priti na evropsko prvenstvo. Mislim, da smo z žrebom lahko zadovoljni, saj smo se izognili Turčiji, Latviji in Italiji. Seveda bo zelo pomembno v kakšni zasedbi se bomo vsakič zbrali. Upam, da bo naša postava bolj konstantna, kot je bila v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo in s tem bodo bolj konstantne tudi naše igre. Vesel sem dejstva, da bodo Murić, Blažič in Krampelj igrali doma ter seveda upam, da se bodo reprezentančnim akcijam odzvali vsi igralci, ki bodo v posameznih oknih na voljo.”

Edo Murić, kapetan slovenske moške članske reprezentance na zadnji reprezentančni aktivnosti:
“Čeprav se na pogled dozdeva, da bomo v kvalifikacijah morda imeli lahko delo, temu vsekakor ne bo tako. Na igrišču bo potrebno garati in vsako tekmo odigrati, kot da je zadnja. V kvalifikacijah že en spodrsljaj lahko pomeni veliko. Vsekakor upam, da se bomo vsakič zbrali v najboljši postavi v danem trenutku in se seveda uvrstili na evropsko prvenstvo ter nato v polni zasedbi pokazali, da veljamo za eno najboljših reprezentanc v Evropi.”

Ženski EuroBasket bo med 17. in 27. junijem 2021 potekal v Španiji in Franciji. Do vključno četrtfinala bosta tekme gostila Valencija in Lyon, polfinale in boja za kolajne pa se bodo igrali v Parizu. Skupinski del moškega prvenstva, ki se bo odvijal med 2. in 19. septembrom 2021, bodo gostili Češka (Praga), Gruzija (Tbilisi), Italija (Milano) in Nemčija (Köln). Izločilni dvoboji EuroBasketa bodo na sporedu v nemškem Berlinu. (vir: kzs.si)