“Če bo Kokoškov za, bo Sekulič odstavljen”

Košarka 14. Mar 20237:004 komentarji
Aleksander Sekulić
Aleksander Sekulić. Foto: FIBA

Letošnje leto je za slovensko košarko znova izjemno pomembno. Ne le da bo junija Slovenija gostila ženski EuroBasket, poleti bo na delu tudi moška izbrana vrsta, ki bo vrhunec dočakala konec avgusta, ko bo na sporedu svetovno prvenstvo. Tam bodo Slovenci zaigrali četrtič v zgodovini. Tudi prvič pod taktirko Aleksandra Sekulića? Za mnenje smo vprašali Zmaga Sagadina, Janeza Drvariča in Marka Maraviča.

Vse od konca lanskega evropskega prvenstva, ki ga je Slovenija sklenila klavrno, ko si je v četrtfinalu privoščila velik spodrsljaj proti Poljski, prihodnost selektorja visi v zraku. Analiza Košarkarske zveze Slovenije o spodleteli misiji v Nemčiji se je sprva preložila na kasnejše obdobje po turnirju, nato na konec cikla kvalifikacij za svetovno prvenstvo. Vsaj za zdaj podrobnejših informacij javnost ni bila deležna, tudi usoda Aleksandra Sekulića ostaja pod vprašajem, medtem ko nas do mundiala loči še vsega dobrih pet mesecev.

“V tem trenutku ne morem ponuditi imena in z gotovostjo trditi, da bo vodil Slovenijo na prvenstvu na Japonskem in Filipinih,” je pred dnevi za Sportklub dejal predsednik zveze Matej Erjavec in v hkrati dodal, da Sekulić vendarle ostaja prva izbira za svetovno prvenstvo: “Slovenijo je v dvokoraku popeljal na SP. Zato bi bilo prav, da odvodi tudi svetovno prvenstvo. Je pa dejstvo, da se bomo morali odkrito pogovoriti.”

Nekorektno do Sekulića

Zdi se jasno, da so na krovni košarkarski zvezi že poizvedovali za morebitnimi nasledniki. Še najglasneje je odmevalo ime Igorja Kokoškova, slovenskega selektorja na zlatem EuroBasketu 2017, ki trenutno v Brooklynu opravlja vlogo pomočnika trenerja.

“To me nič ne preseneča, tako delujejo. Mislim, da iščejo neko ime, če bo Igor Kokoškov pristal, potem bo Sekulič odstavljen,” je za Sportklub dejal nekdanji selektor Zmago Sagadin in hkrati dodal, da iskanje zamenjave, medtem ko je na klopi še strateg Lokomotiva, ni korektno: “Mislim, da je tega že kar vajen in pozna te razmere, v katerih dela. Zanj to ni presenečenje, ni pa to pošteno in korektno do nobenega trenerja.”

“Že preden je prevzel mesto selektorja, se je govorilo o tujih selektorjih. To je bilo zelo javno. To se njemu ves čas dogaja. Na začetku, vmes, med kvalifikacijami za svetovno prvenstvo. Zadeve bo potrebno doreči,” se je ob pogovore kljub ustoličenem selektorju obregnil tudi Janez Drvarič. Spomnimo, da je bil danes 45-letni Ljubljančan že ob prvem ustoličenju označen za selektorskega vršilca dolžnosti, medtem ko je Erjavec lovil velika trenerska imena. Šele potem, ko so Xavi Pascual, Dimitrios Itoudis in Aleksander Đorđević zavrnili trenerski stolček slovenske reprezentance, je bil zaupnice deležen Sekulić.

Železni Zmago Sagadin je 1. novembra 2022 dopolnil 70 let. Foto: Aleš Fevžer
Marko Maravič Marko Maravič
Marko Maravič. Foto: MaPa
Janez Drvarič Janez Drvarič
Janez Drvarič. Foto: Aleš Fevžer

Nezaupanje in dvom

Da se zveza pogovarja z drugimi trenerji, je potrdil tudi nekdanji reprezentant in strokovni komentator Sportkluba Marko Maravič in dodal, da zveza s tem Sekuliću izkazuje nezaupanje, kar v izbrano vrsto vnaša dvom.

“Jaz se, ko vidim, da ni zaupanja, sam umaknem. Zakaj bi bil z nekom, ki mi ne zaupa? Ta dvom me res moti. Če me kličeš za uslugo, a hkrati še štiri druge, če bi te slučajno jaz zafrknil, me to zmoti. Če si se odločil zame, mi ščiti hrbet. Zagotovo se trener ne more počutiti dobro, če se omenjajo druge možnosti. Vprašanje tudi, kdo odloča, ali je to Erjavec ali Rašo Nesterović, potem sta tukaj Luka Dončić in Goran Dragić. Na koncu bodo rekli, da je odločitev skupna. Kaj pa, če so mnenja deljena? Na koncu nekdo mora sprejeti končno odločitev.”

Nerazčiščeni odnosi in sestava ekipe

Lanske spodletele poletne reprezentančne akcije sicer ne opiše zgolj spodrsljaj proti Poljski. Grd poraz so si Slovenci privoščili že na generalki pred prvenstvom, ko so visoko izgubili proti Nemčiji v kvalifikacijah za SP 2023. Nato je zaušnico slovenskim košarkarjem prisolila še Bosna in Hercegovina, katere nastop na prvenstvu je zaradi finančnih težav celo visel v zraku.

“Stvari je še vedno možno temeljito analizirati. Osebe, ki so bile tam, najbolj vedo, kaj in kako se je dogajalo. Na osnovi tega bo treba sprejeti odločitev, da ne bo prepozno. Treba bo pripravljati sezname in vse analizirati. Vse to ne gre čez noč. Vsak, ki se bo tega lotil, če bo prišel novi, rabi tudi čas. Zdaj se prvenstva končujejo, spremljanje kandidatov je mogoče zdaj, po sezoni bo prepozno,” ob za zdaj nejasni usodi Sekulića dodaja Drvarič.

“Nimam vseh podatkov in se zato nerad vpletam, a vidim po izjavah, da nekatere igralce določene zadeve motijo. Mislim, da imajo veliko nerazčiščenih stvari. Če ni enotnosti, vsak dela po svoje. Zato ni težava, kdo bo selektor, temveč bolj to, kako bo delovala ekipa. Tudi nekateri igralci med seboj, kot sem slišal, niso v najboljših odnosih, če to ostane nerazrešeno, bo težko,” je prepričan Maravič.

Aleksander Sekulić, doncic
Foto: FIBA

Podobno je razmišljal tudi Sagadin. “Mislim, da je bolj pomembno, kakšna bo sestava ekipe. Ključen je Luka Dončić, kjer zadeva nikoli ni povsem zagarantirana, kar povezuje tudi nekatere druge igralce. Slovenija mora zbrati vse, kar lahko, da gre na prvenstvo v najmočnejši postavi. Če bo zraven trener, ki jih bo gnal, da se na prvenstvo ustrezno pripravijo, je na svetovnem prvenstvu zelo mogoč tudi viden rezultat.”

Postavlja se torej vprašanje, če ima Sekulić dovolj avtoritete in zaupanja, da to doseže. Sagadin mu je ponudil besede podpore. “Ne vem, kateri trener bi jo lahko imel, to je težko. Nasledil je razmere za Kokoškovim, ta sistem je poznal in mislim, da se je nekako znašel. Ni mu bilo lahko. Mislim, da je mlad in ambiciozen trener, ki ima v trenerskih vodah še lepo perspektivo.”

Ker čas za ustrezne predpriprave hitro kopni, bo moral nekdo na zvezi že kmalu prevzeti odgovornost in sprejeti končno odločitev. Slovenija je še leta 2021 delovala enotno in dihala kot eno, le desetinka sekunde pa jo je ob poskusu Klemna Prepeliča ločila od uvrstitve v veliki finale olimpijskih iger. To je podoba slovenske reprezentance, ki jo mora na parkete in male zaslone, ko se bo avgusta borila v deželi vzhajajočega sonca, vrniti Košarkarska zveza Slovenije. Z Aleksandrom Sekulićem ali brez.

Komentari

Vaš komentar