Dino Murić: Edo nas lahko brani pred vsemi

Eurobasket 2022 8. Sep 202213:05 > 13:27 0 komentarjev
Dino Murić; Foto: Aleš Fevžer

Po veliki zmagi Slovenije nad Francijo v zadnji tekmi skupinskega dela Eurobasketa (88:82) je član reprezentance Edo Murić spregovoril o tem, da je za njegovo odlično pokrivanje višjih in močnejših igralcev zaslužen starejši brat Dino. Slednjega smo poklicali in ga pobarali, če trditev drži ter spotoma izvedeli še to, kdo je Sloveniji po njegovem mnenju edini na poti do ponovitve uspeha izpred petih let.

Dino, sicer trenutno eden ključnih igralcev prvoligaša KK Šenčur, je sicer delno zaslužen za čvrsto igro mlajšega brata, a hkrati poudarja, da “ima Edo ta naboj v sebi že od rojstva”.

“Brat ima ta občutek prirojen, saj vidite, kako je temperamenten. To je Slovenija, na prostoru bivše skupne države ima večina igralcev borben značaj. Veliko je delal na tem, da lahko igra na tako visoki ravni. Torej, da lahko pokriva centre, lahko pokriva branilce,” je svojega brata pohvalil Dino.

Izjava Eda po zmagi nad Francijo:

Na vprašanje, ali sta se v mladosti res utrdila z “ravsanjem”, se je starejši Murić nasmehnil in odgovoril: “Ne bi rekel, da je šlo ravno za pretepanje, sva se pa kar pogosto ruvala. Da ne bo kakšne pomote – z bratom se odlično razumem!” Dina smo v nadaljevanju pogovora pobarali o vlogi Eda v državni izbrani vrsti, čarovnijah Luke Dončića in možnostih reprezentance v sklepnem delu Eurobasketa 2022.

Dino, kdo bi danes zmagal v tem ruvanju med vami in bratom Edom?

Ko sva bila mlajša, sem bil zmagovalec večkrat jaz, danes bi bilo kar izenačeno (smeh).

Giannisa ne more pokriti nihče

Edo in Dino Murić v duelu na tekmi med Cedevito Olimpijo in Šenčurjem

Se vam zdi, da lahko pokriva večino centrov?

Edo je dokazal, da lahko pokriva vsak položaj od enice do petice. Za primer bi dal prejšnje leto in tekmo proti Litvi (op. a.: kvalifikacije za nastop na OI v Tokiju). To je bila naša prednost, oni so igrali “pick & roll”, Edo pa je lahko brez težav prevzemal igralce. Dobro je grajen, fizično pripravljen, relativno dovolj visok z 2,02 metra. Ker je hiter, se je potem centrom pod obročem tudi težje odkrivati, iskati ugodno pozicijo. Hkrati je pa še tečen kot muha in tudi, če center pride do meta, ga težko zadenejo. Potem je pa odvisno od sodnika.

V kakšnem smislu?

Od njegovega kriterija. Ker je Edo manjši, pride do “hendikep” situacije, več možnosti je, da sodniki dosodijo prekršek. Proti koncu tekme s Francijo za moje pojme dve osebni napaki ni storil, pa so mu jo vseeno dosodili. Včasih je dovolj za piskanje prekrška že samo to, da tam stoji.

Se vam zdi, da lahko s svojo ‘sitnostjo’ pokrije tudi Giannisa Antetokoumpa?

Dobro no, bodimo realni. Giannis in Luka Dončić sta najboljša košarkarja na svetu poleg LeBrona Jamesa. Njega ne more pokriti nobeden, če ima svoj dan. Je pa res, da mu lahko Edo otežuje delo, mu onemogoča lahke mete. Enako je z Luko, tekma s Francijo je najboljši možen dokaz. Nasprotnik je točno to počel, njihova težava pa je bila ta, da Dončić tudi iz teh neugodnih situacij izvleče koš. Giannisa, če se srečamo z Grki, mora pokrivati celotna ekipa. Ni “šuter”, nima tako dobre žilice za samostojne prodore, a takrat, ko se poda proti košu, bo potrebno stopiti skupaj in zapreti raketo, hkrati pa paziti na zunanje položaje, da ne poda na trojko. Za brata lahko jamčim, da bo dal vse od sebe.

Kakšna je vaša napoved za sklepni del prvenstva?

Slovenija bo prišla med najboljše štiri, v to sem trdno prepričan, torej obeta se nam boj za kolajne, skupaj s Španijo, Grčijo in Srbijo. Za zdaj bom skromen in kolajne še ne bi napovedal. Ko si tam, je uspeh odvisen od dnevne forme. Ta ekipa je spet pokazala močan značaj, pobrali so se po porazu, strnili glave in se pogovorili ter potem dan za dnem porazili veliki reprezentanci.

Foto: F. Z./N1

Čim manj oziranja na ostale

Kje sami vidite rezerve čete Aleksandra Sekulića?

V napadu jih praktično ni, proti Franciji pa je Slovenija dokazala, da je lahko čvrsta tudi v obrambi. Edo in Vlatko Čančar sta krila višje igralce. Morajo ostati skupaj, biti ekipa v dobrem in slabem, bodrijo drug drugega, predvsem pa energijo usmerjati le nase. To pomeni, da se ne pogovarjajo s sodniki, nasprotniki in se osredotočijo le na svojo igro. Sem mnenja, da se lahko dvanajsterica med seboj še dodatno poveže. Luki in Goranu Dragiću ostali lahko še bolj pomagajo. Žogo je potrebno spraviti do njih, morajo pa tudi pri sebi razčistiti, da so oni tega sposobni. Slovenija lahko premaga le sama sebe! Če bi se še manj obremenjevali s stvarmi, ki se ne tičejo košarke, za to ekipo ne bi bilo meja. Rezerve? Žoga mora večkrat zaokrožiti. Če bodo fantje prava klapa, gredo spet lahko do konca. Saj nam je vsem jasno, da je Luka z drugega planeta, a ostali mu bodo enostavno morali pomagati.

Za konec še eno vprašanje. Recimo, da je do konca finalne tekme deset sekund, Slovenija zaostaja za dve točki, komu bi morala iti žoga po vašem mnenju v roke za odločilen met: Luki Dončiću ali Klemnu Prepeliću?

Igra se na Murića (smeh).