Dogovor dosežen, Dončić že za dan državnosti

Košarka 23. Jun 202214:25 > 14:48 0 komentarjev
Luka Dončić, foto: FIBA.

Košarkarska zveza Slovenije se je uspela dogovoriti z Dallas Mavericks, da se Luka Dončić reprezentanci priključi pred sicer načrtovanim 27. junijem. Tako bo danes popoldne že treniral s svojimi soigralci, v soboto pa bo na voljo selektorju Aleksandru Sekuliću za pripravljalni obračun z Italijo! Tekmo si boste lahko pogledali tudi v neposrednem prenosu na Sportklubu!

Slovenski košarkarji so v Trst odpotovali v ponedeljek in bodo tam do sobote, ko jih čaka edini pripravljalni obračun pred zadnjima dvema tekmama uvodnega dela kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2023. Slovenija se bo 30.6. v spektaklu v Stožicah pomerila s Hrvaško, tri dni pozneje sledi še gostovanje na Švedskem. Tudi ti dve tekmi bosta v prenosu ekskluzivno na Sportklubu.

Sprva je v Italijo odpotovalo 12 od 14 košarkarjev na seznamu selektorja Aleksandra Sekulića. Manjkala sta Žan Mark Šiško in Luka Dončić. Organizator igre Bayerna je ravnokar končal klubsko sezono, medtem ko zvezdnik Dallas Mavericks še ni imel dovoljenja za priključitev, to bi se prvotno lahko zgodilo šele 27. junija.

KZS je uspela s Teksašani doseči dogovor, da se Luka svojim soigralcem priključi prej in je tako danes že prispel v Trst ter bo popoldne tudi prvič treniral. Na voljo bo tako tudi v soboto, ko se bo Slovenija v polni Allianz Dome Areni udarila z Italijo.

Že v Trstu naveza Dragić–Dončić

V kadru bo tudi povratnik Goran Dragić, ki se bo s tekmama proti Hrvaški in Švedski tudi dokončno poslovil od reprezentance. Ostali reprezentanti sicer še niso prenehali s prepričevanjem, da bi pokoj prekinil do EuroBasketa 2022, a vsaj za zdaj se zdi, da se priljubljeni Gogi ne bo pustil.

Ob odprtju svojega tretjega prenovljenega košarkarskega igrišča, tokrat v Novem mestu, je namreč nedvoumno zatrdil, da na evropskem prvenstvu (1. – 18. 9.) ne bo branil slovenskih barv.

Goran Dragić. Foto Aleš Fevžer

Nadaljevanje avgusta

Delovno poletje za slovensko reprezentanco se bo, če ne bo kakšnega velikega presenečenja, nadaljevalo avgusta. Napredovanje v naslednji krog kvalifikacij za SP 2023 si bodo zagotovile najboljše tri reprezentance iz skupine.

V drugi fazi kvalifikacij bodo oblikovane štiri šestčlanske skupine. Skupina C se bo križala s skupino D. Tam z izkupičkom 3:1 vodi Nemčija, Izrael in Estonija sta polovično uspešna (2:2), Poljska pa je zadnja z eno zmago. Za nastop na SP 2023 bo treba na koncu zasesti eno od prvih treh mest v posamezni skupini.

Standings provided by SofaScore LiveScore