Dončića ne želi gledati le na malem ekranu

Košarka 26. Jul 202210:14 > 11:59
Delite:
Žiga Samar. Foto: Aleš Fevžer

Po podpisu pogodbe z berlinsko Albo se je obetavni jeseniški organizator igre zbora slovenske košarkarske reprezentance udeležil z jasnim ciljem – preboj v dvanajsterico za EuroBasket 2022.

Ko je slovenska košarkarska reprezentanca leta 2017 postala evropski prvak, je bil član državne U-16 selekcije in golobradi novinec v veliki družini madridskega Reala. Pet let pozneje je na zbor reprezentance 21-letni Žiga Samar pripotoval z dobro sezonsko popotnico v španski ligi ACB (na 30 tekmah je v dresu Fuenlabrade v povprečju vknjižil 7,6 točke, 2,7 skoka in 4,7 asistence), obenem pa s sveže podpisano pogodbo z berlinsko Albo. Pa tudi z jasno željo: nastopiti na EuroBasketu 2022.

“Preboj med dvanajsterico bi mi veliko pomenil. Želim se dokazovati iz dneva v dan. Kratkoročni cilji namreč vodijo k dolgoročnemu napredku. Nastop na EuroBasketu bi bil zame dokaz, da sem na pravi poti. Dal bom vse od sebe. A tudi če ne bom izbran, to ne bo neka tragedija,” pripoveduje 197 centimetrov visoki Jeseničan, ki je nase z zglednimi organizacijskimi odlikami, miselnostjo, v kateri ima asistenca prednost pred metom, in obrambnim delom že opozoril v delu kvalifikacij za SP 2023. Tokrat je na njegovem igralnem položaju konkurenca vendarle močnejša.

Prvi trening pod taktirko selektorja Aleksandra Sekulića je v pripravah na EuroBasket opravil že v ponedeljek. Reprezentanca je zdaj v Kranjski Gori še zelo okrnjena, a bo iz dneva v dan močnejša. Samar verjame, da bo pričakal tudi Dončića, Dragića … “Od njih se bom lahko veliko naučil. No, če pa bom lahko jaz pomagal njim, bo to še toliko bolje,” pravi mladi organizator igre in dodaja: “Ker se pripravljamo kot aktualni evropski prvaki, seveda čutimo pritisk. Z njim je treba živeti in ga pretopiti v motivacijo.”

Žiga Samar se je pokazal tudi kot dober obrambni košarkar, foto: FIBA.

Da mu soočanje s pritiskom ne dela težav, je dokazal že na klubski ravni. Ne sicer v zadostni meri, da bi prepričal klube iz lige NBA, ki se na naboru niso odločili zanj. Predstavil se jim je tudi v ZDA, kar razume kot naložbo v prihodnost. Precej večje zanimanje zanj vlada v Evropi. Oglasili so se tudi pri ljubljanski Olimpiji, v kateri se je pred leti na kratko ustavil na poti z Jesenic v Madrid. Toda ”zmagovalka” v boju zanj pa je bila tokrat berlinska Alba.

“Želel sem storiti korak naprej. Moj cilj je Evroliga. S podpisom triletne pogodbe z Albo sem si to zagotovil. Poleg tega je Alba prava valilnica mladih igralcev. Odločitev zato niti ni bila težka,” o svoji klubski prihodnosti pripoveduje nekdanji hokejist, ki pa še ne ve povsem natančno, kakšna bo njegova usoda v prihodnji sezoni. Nemški evroligaš bi ga namreč lahko za eno leto poslal na kaljenje v drugo okolje. Posledično to pomeni, da bi bil novembra in februarja na voljo slovenski reprezentanci.

Slovenska reprezentanca: kandidati

Jaka Blažič, Saša Ciani, Vlatko Čančar, Jakob Lovrenc Čebašek, Žiga Dimec, Luka Dončić, Goran Dragić, Zoran Dragić, Gregor Glas, Gregor Hrovat, Robert Jurković, Jurij Macura, Edo Murić, Aleksej Nikolić, Bine Prepelič, Klemen Prepelič, Luka Rupnik, Žiga Samar, Luka Ščuka in Mike Tobey.

Foto: KZS

Kaj čaka slovensko reprezentanco?

V okviru priprav na EuroBasket čaka Sekulićevo četo šest pripravljalnih tekem, prvi, tudi s prenosom na Sportklubu, že čez dobra dva tedna v Celju.

Četrtek, 4. avgust, 20.15 – Celje

Slovenija – Nizozemska

Sobota, 6. avgust, 20.15 – Celje

Slovenija – Črna gora

Petek, 12. avgust – Carigrad

Turčija – Slovenija

Sobota, 13. avgust – Carigrad

Slovenija – Ukrajina

Sreda, 17. avgust, 20.15 – Ljubljana

Telemachov spektakel: Slovenija – Srbija

Sobota, 20. avgust, 20.15 – Celje

Slovenija – Hrvaška

Pred začetkom EuroBasketa bo na sporedu tudi nadaljevanje kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu 2023. Slovenijo čakata dve tekmi, ena v gosteh in druga doma.

Četrtek, 25. avgust

Slovenija – Estonija

Nedelja, 28. avgust

Nemčija – Slovenija

EuroBasket 2022: slovenske tekme v skupinskem delu

Četrtek, 1. september, 17.15

Slovenija – Litva

Sobota, 3. september

20.30, Madžarska – Slovenija

Nedelja, 4. september

17.45, Slovenija – BiH

Torek, 6. september

20.30, Nemčija – Slovenija

Sreda, 7. september

17.15, Francija – Slovenija

Komentari

Vaš komentar