Dostojno slovo od pravljičnega leta 2021

Košarka 28. Nov 202121:59 > 29. Nov 2021 7:48 2 komentarja
Foto: Fiba

Slovenska košarkarska reprezentanca sicer znova ni navdušila s predstavo, a je s kakovostnim preskokom v pravem trenutku, strelsko izjemno razpoloženim Klemnom Prepeličem (30 točk) in rutinirano igro v zadnjih minutah le strla švedski odpor (94:89). S tem je vknjižila še drugo zmago v kvalifikacijah za nastop na svetovnem prvenstvu 2023, predvsem pa se je v dostojnem slogu poslovila od pravljičnega leta 2021.

Podobno kot že v četrtek, ko je Slovenija gostovala v Zagrebu, so ostali rezultati vse bolj nepredvidljivih kvalifikacij opozarjali na nevarnost scenarija presenečenja. Tako je tudi v Bonifiki odmeval poraz Srbije, ki se je med tednom skozi šivankino uho rešila proti Latviji, tokrat pa je klonila proti Belgiji. Hrvati pa so, prav tako še pred začetkom slovenske tekme, klonili na Finskem.

Slovenija ni ”prispevala” svojega deleža v zbirko presenečenj. V drugem dejanju kvalifikacij je namreč premagala še Švedsko, pa čeprav se je morala za nov par točk močno potruditi. Skandinavski oreh je dolgo stiskala in ga strla šele v zadnjih minutah. Zaslužna je bila predvsem odlična zunanja linija.

Video: izjava Klemna Prepeliča:

“Želeli bi si lažjo tekmo. A lažjih tekem ni. Enkrat smo se v kvalifikacijah že opekli. S fanti smo si dejali, da ne želimo še enkrat manjkati na velikem tekmovanju. Imamo zlata vredno generacijo. Na čelu z Luko Dončićem. Vsi želimo igrati z njim. To je naša motivacija. Dve tekmi smo obrnili sebi v prid. Smo neporaženi. To ima veliko težo,” je po tekmi dejal prvi strelec Klemen Prepelič, Jaka Blažič pa ga je dopolnil: “Da bi igrali tekmo z našimi načeli, bi potrebovali več treninga, da nam pride v glavi in kri. Na tem bo treba graditi. Igramo tudi proti tekmecem s kakovostjo. A pomembna je nova zmaga. Predvsem pa ima ta dodatno težo, saj smo igrali pred navijači.”

Aleksej Nikolić; Foto: Fiba

Prigarana zmaga

V primerjavi s četrtkovo preizkušnjo je Sekulić dodobra prevetril prvo peterko (Nikolič, Lapornik, Blažič, Murić, Dimec), a na klopi vseeno pustil Klemna Prepeliča. Tako ta kot tudi drugi poskusi iskanja udarne in predvsem razigrane zasedbe se mu ni posrečil. Z izjemo dveh podaj po prodoru na zunanja položaja, po katerih je dve trojki v nizu zadel Aleksej Nikolić, je bila Slovenija v prvi četrtini v podrejenem položaju. Švedi so se ”hranili” predvsem s trojkami. Že v prvi četrtini so jih zadeli pet. Povedli so z 8:0 in vodili tudi z devetimi točkami prednosti (24:15).

Šele v delu druge četrtine so evropski prvaki bolj strnili obrambne vrste in nanizali tudi nekaj učinkovitih napadalnih akcij. V 15. minuti so po dveh zaporednih trojkah Prepeliča prvič povedli (31:30). A zaradi skromne in neučinkovite igre pod košem in vnovičnih obrambnih vrzeli jim tekme na tisti točki še ni uspelo prelomiti. Vztrajni gostje so po zaslugi Tobiasa Borga in Ludviga Hakansona še enkrat prevzeli pobudo in tudi na osrednji odmor odšli s prednostjo (42:44).

Klemen Prepelič; Foto: Fiba

Da imajo vendarle objektivno kadrovsko premoč so Slovenci potrdili v vihravem odprtju tretje četrtine, ko sta Prepelič in Blažič poskrbela za delni rezultat 10:0 in vodstvo z rezultatom 52:44. Tudi v tem primeru so razpeta slovenska jadra naletela na brezvetrje. Neugodni Švedi so v raztrgani tekmi, ki so jo s pogostimi ogledi posnetkov še dodatno trgali sodniki, hitro ujeli priključek (63:63) in odločitev o zmagovalcu prestavili v zadnjo četrtino.

Švedi so po tehnični napaki Murića nazadnje vodili v 32. minuti (70:67), nato pa so gostitelji le krenili v odločilni pobeg. Znova je odgovornost prevzel Prepelič, ki je bil strelsko tokrat bolj občutno razpoložen kot pred dnevi na Hrvaškem. Na koncu je vknjižil kar 30 točk. Od tega kar nekaj pomembnih v zadnjih sedmih minutah. V odlično oporo sta mu bil znova Blažič in Nikolič, v svojem borbenem slogu pa se je izkaza Murić. Tudi s trojko dve minuti in pol pred koncem (88:84). Piko na i, s katero so se domačini izognili živčni končnici, je na postavil še Blažič.

Video: izjava selektorja Aleksandra Sekulića:

”Več kot očitno je, da ekipe proti nam igrajo z ognjem v očeh. Vsi igrajo na 300 odstotkih. Kot kaže, da moramo najprej dobiti udarec, da se vrnemo. To seveda ni dobro. Pokazali značaj. Ne predajamo se. Ponosen sem na soigralce. In na trenerja. Res je, naredilo smo morje napak. A pomembno je, da smo se dvignili. Ne vem, proti ZDA bi morda tudi mi začeli bolje. To ni izgovor, a vseeno … Gremo naprej,” je bil po tekmi zadovoljen kapetan Murić.

Foto: Fiba

Sanjsko leto, februarja dvakrat s Finci  

S koprsko preizkušnjo in pomembno zmago so slovenski košarkarji spustili tudi reprezentančni zastor koledarskega leta 2021. Le tega bržčas ne bodo nikoli pozabili. V prvi vrsti zaradi spektakularne vrnitve Luke Dončića in zgodovinskega preboja na olimpijske igre v Tokio, kjer so jih od odličja ločili milimetri. Dobesedno.

Aleksander Sekulić, ki si je z učinkovitim zaključkom kvalifikacij za EuroBasket 2022 in sanjsko poletno zgodbo dodobra učvrstil svoj selektorski položaj, pa bo reprezentante vnovič zbral ob koncu februarja. V nadaljevanju kvalifikacij za svetovno prvenstvo, ki ga bodo leta 2023 gostili Japonska, Indonezija in Filipini, se bodo namreč kapetan Edo Murić in soigralci kar dvakrat pomerili s Finsko.

Dvorana Bonifika, gledalcev 1600, sodniki: Yilmaz (Turčija), Bissuel (Francija), Suslov (Estonija).

Slovenija: Rupnik 1 (1:2), Nikolić 14, Prepelič 30 (12:14), Murić 12, Blažič 23 (6:7), L. Lapornik 4 (4:4), Dimec 3 (1:2), Macura 4 (4:4), Čebašek 3.

Švedska: Borg 16, Hakanson 21 (6:6), Czerapowicz 19, Lindqvist 6 (1:1), Spires 4, Gaddefors 5 (1:1), Lofberg 2, Birgander 16 (8:8).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje