FIBA: Slovenska reprezentanca trenutno najboljša v Evropi

Košarka 1. Avg 202216:29 > 16:37 2 komentarja
Luka Dončić in Goran Dragić; Foto: Aleš Fevžer

Evropska košarkarska zveza je nov mesec odprla s prvo napovedjo letošnjega Eurobasketa, v katerem je Slovenijo napovedala kot prvo favoritinjo za zmago na prihajajočem prazniku košarke prihodnji mesec.

Na t. i. “Power rankings” je FIBA Europe za hrbet Slovenije postavila tudi Francijo in Srbijo.

Spletna stran krovne organizacije v članku na njihovi uradni spletni strani analitično obdela vseh 24 ekip, ki bodo nastopale na letošnjem evropskem prvenstvu, ki ga gostijo Nemčija, Italija, Gruzija in Češka. “Veliko večino seznamov so trenerji reprezentanc že objavili, na podlagi česa lahko ocenjujemo realne možnosti,” so sestavek začeli pri FIBA.

Na tretje mesto razpredelnice razmerja moči je FIBA postavila Grčijo na čelu z Giannisom Antetokounmpom z obrazložitvijo: “Antetokounmpo. Antetokounmpo. Antetokounmpo. Antetokounmpo … kar precej izkušenj na plečih Giannisa, bo pa to ekipa, ki bo skušala končati sušo prisotnosti na odru za zmagovalce, ki pri Grkih traja že kar nekaj časa.”

foto: Guliverimage.

“Ogromno talenta, četudi kar nekaj igralcev manjka, pomembno pa je, da sta zraven tesna prijatelja Rudy Gobert in Evan Fournier. Ne bo Victorja Wembanyame, kar je velik udarec za vse tiste, ki so se ga veselili spremljati že letos,” je zapis, ki spremlja drugo mesto Francije.

Na koncu je še obrazložitev, zakaj je Slovenija v očeh analitikov pri FIBA na prvem mestu med favoriti za zmago na letošnjem Eurobasketu: “Imamo 77 razlogov, da podpiramo svojo odločitev. Luka Dončić je eliten igralec, njegovi pribočniki pa so lani na OI več kot dokazali, da mu lahko priskočijo na pomoč. Poraja se le še vprašanje, ali bo MVP Eurobasketa iz leta 2017 Goran Dragić pripravljen, da opravi svoj labodji spev, potem ko se je pred kratkim vrnil iz reprezentančnega pokoja.”

Stavnice se ne strinjajo

Na večini stavnic pred začetkom EP v košarki najbolje kotirajo Srbi (povprečna kvota 3.80), sledi Slovenija (5.50), tretje mesto si delita Francija in Grčija (6.00), v ožjem krogu favoritinj za zmago je še Španija (9.00).