Goran Dragić ostaja na reprezentančnem seznamu

Košarka 20. Jul 202215:36 > 15:37 0 komentarjev
Goran Dragić ohranja priprta vrata. Foto: Aleš Fevžer

Natančno 43 dni pred začetkom EuroBasketa in vsega pet dni pred reprezentančnim zborom je selektor slovenske košarkarske reprezentance Aleksander Sekulić tudi uradno naznanil, na katere igralce bo v prihodnjih tednih računal. Med izbranci tudi Goran Dragić, ki pa še ni sprejel dokončne odločitve o (ne)nadaljevanju reprezentančne kariere.

Potem ko so Luka Dončić, Goran Dragić, Mike Tobey in druščina že ob koncu junija v Stožicah dodobra znova ”zakurili” košarkarsko sceno in nato po neprepričljivi predstavi celo kožo ohranili še na Švedskem, se bo pozornost športne javnosti kmalu znova usmerila na evropske prvake. Natančneje na operacijo branjenja evropskega zlata. V ponedeljek bo namreč slovenska izbrana vrsta začela priprave na EuroBasket 2022, obenem pa tudi na četrto kvalifikacijsko okno za nastop na svetovnem prvenstvu 2023, ki bo s tekmama proti Nemčiji in Estoniji na sporedu tik pred reprezentančnim vrhuncem leta.

Danes je postalo jasno, na katere košarkarje računa selektor Aleksander Sekulić, sicer tudi novopečeni trener Lomomotiva iz Kubana. Na seznamu vabljenih igralcev je kar 20 imen. Izmed najboljših slovenskih košarkarjev pravzaprav manjka le član Bayerna Žan Mark Šiško. Se pa v izbrano vrsto vračata Vlatko Čančar in Žiga Samar, predvsem v luči prihodnosti pa so vabljeni tudi Saša Ciani, Robert Jurković, Luka Ščuka in Bine Prepelič.

Prvi zvezdnik reprezentance bo seveda Luka Dončić. Še naprej pa tli upanje, da bo kapetanski trak nosil Goran Dragić. Njegovo ime ostaja na reprezentančnem seznamu, končno odločitev pa bo v prihodnjih tednih sprejel sam.

Foto: Aleš Fevžer

Slovenska reprezentanca: kandidati

Jaka Blažič, Saša Ciani, Vlatko Čančar, Jakob Lovrenc Čebašek, Žiga Dimec, Luka Dončić, Goran Dragić, Zoran Dragić, Gregor Glas, Gregor Hrovat, Robert Jurković, Jurij Macura, Edo Murić, Aleksej Nikolić, Bine Prepelič, Klemen Prepelič, Luka Rupnik, Žiga Samar, Luka Ščuka in Mike Tobey.

”Verjamem, da smo se po napornih sezonah in zadnji reprezentančni aktivnosti uspeli nekoliko odpočiti in bomo vsi skupaj polni novega zagona začeli priprave na zelo specifično košarkarsko poletje. Tik pred evropskim prvenstvom nas čakata še dve kvalifikacijski tekmi za svetovno prvenstvo, zato bomo morali formo pametno načrtovati in stopnjevati. Tudi zaradi tega smo se s strokovnim štabom odločili, da na spisek igralcev uvrstimo dvajseterico igralcev, saj na uvodu še ne bomo vadili v polni zasedbi. Košarkarska zveza Slovenije je znova poskrbela za vrhunske pogoje za trening, čaka nas šest pripravljalnih tekem in komaj čakam, da začnemo z delom,” je v uradni izjavi ob naznanitvi seznama dejal selektor Aleksander Sekulić.

Glavnina reprezentantov se bo zbrala v ponedeljek, manjkali bodo le trojica iz lige NBA, Mike Tobey, Klemen Prepelič, Gregor Hrovat in trije člani reprezentance do 20 let (Jurković, Ciani in Ščuka).

Foto: Aleš Fevžer

Kaj čaka slovensko reprezentanco?

V okviru priprav na EuroBasket čaka Sekulićevo četo šest pripravljalnih tekem, prvi, tudi s prenosom na Sportklubu, že čez dobra dva tedna v Celju.

Četrtek, 4. avgust, 20.15 – Celje

Slovenija – Nizozemska

Sobota, 6. avgust, 20.15 – Celje

Slovenija – Črna gora

Petek, 12. avgust – Carigrad

Turčija – Slovenija

Sobota, 13. avgust – Carigrad

Slovenija – Ukrajina

Sreda, 17. avgust, 20.15 – Ljubljana

Telemachov spektakel: Slovenija – Srbija

Sobota, 20. avgust, 20.15 – Celje

Slovenija – Hrvaška

Pred začetkom EuroBasketa bo na sporedu tudi nadaljevanje kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu 2023. Slovenijo čakata dve tekmi, ena v gosteh in druga doma.

Četrtek, 25. avgust

Slovenija – Estonija

Nedelja, 28. avgust

Nemčija – Slovenija

EuroBasket 2022: slovenske tekme v skupinskem delu

Četrtek, 1. september, 17.15

Slovenija – Litva

Sobota, 3. september

20.30, Madžarska – Slovenija

Nedelja, 4. september

17.45, Slovenija – BiH

Torek, 6. september

20.30, Nemčija – Slovenija

Sreda, 7. september

17.15, Francija – Slovenija