Goran Dragić se ne bo pustil prepričati

Košarka 21. Jun 20229:51 > 9:54 2 komentarja
Goran Dragić. Foto: Aleš Fevžer

Pojedel bo nekaj zarečenega kruha, a ne toliko, kolikor bi mu ga želeli nameniti njegovi soigralci. In navijači. Goran Dragić bo s tekmama proti Hrvaški in Švedski dokončno zaprl reprezentančno poglavje svoje kariere.

Namigi o tem, kako vodilni možje Košarkarske zveze Slovenije in tudi soigralci prepričujejo zlatega kapetana Gorana Dragića, naj po vrnitvi v reprezentanco razmisli tudi o nastopu na septembrskem evropskem prvenstvu v Nemčiji, niti niso bili povsem nedolžni in zgolj šaljivi. A zdi se, da je 36-letni Ljubljančan, ki je odmrznil reprezentančno upokojitev, od katere je minilo 1738 dni, v kali zatrl tovrstne poskuse. Ob odprtju svojega tretjega prenovljenega košarkarskega igrišča, tokrat v Novem mestu, kjer mu je družbo delal Matjaž Smodiš, je nedvoumno zatrdil, da na evropskem prvenstvu (1. – 18. 9.) ne bo branil slovenskih barv.

Dragić, ki se z izbrano vrsto Aleksandra Sekulića na tretje Fibino okno kvalifikacij za SP 2023 pripravljal praktično od prvega trenutka, naj bi za Slovenijo vnovič zaigral že v soboto na pripravljalni tekmi v Trstu. Vrhunec njegove vrnitve bo tekma proti Hrvaški v Stožicah (30. 6.). Nato pa bo odpotoval tudi v Stockholm in v zadnji tekmi prvega skupinskega dela kvalifikacij še zadnjič oblekel slovenski dres (3. 7.). Obe tekmi si boste lahko ogledali v prenosu na Sportklubu.

Aleksander Sekulić. Foto: Uroš Skaza

Letos sicer mineva 16 let od ognjenega krsta Gorana Dragića v slovenski reprezentanci. Zanjo je zbral 79 nastopov, kar ga na večni lestvici uvršča na drugo mesto. Pred njim je le Jaka Laković. Zaigral je na treh svetovnih in petih evropskih prvenstvih. Nazadnje leta 2017, ko je kot kapetan evropskih prvakov in MVP prvenstva naznanil slovo. Odtlej je bil ob skoraj vsakem stiku s slovensko sedmo silo deležen vprašanj o vrnitvi v reprezentanco. Vztrajno je ponavljal, da je to poglavje zaprto. A, kot kaže, vendarle ni bilo povsem. Gogi bo namreč proti Hrvatom in Švedom pojedel nekaj zarečenega kruha.

A čeprav bosta imeli pomembni kvalifikacijski tekmi, predvsem tista proti Hrvatom v Ljubljani, prizvok Dragićevega reprezentančnega slovesa, pa je dal povratnik v izbrano vrsto selektorju jasno vedeti, kakšna vloga ga zanima. “Gogi mi je v pogovoru zatrdil, da ga zanima le igranje na vso moč. To je edino, kar šteje. S tem je pokazal svoj značaj in tudi odnos do dres,” pojasnjuje selektor Sekulić, ki torej na EuroBasketu ne bo mogel računati na Dragića, a si lahko obeta, da bodo na seznamu Vlatko Čančar, Klemen Prepelič in Žiga Samar.

Slovenska reprezentanca ob začetku pestrega poletja. Foto: Aleš Fevžer

Slovenija se bo v tretjem Fibinem kvalifikacijskem oknu za SP 2023 najprej v Stožicah pomerila s Hrvaško (30. 6.), nato pa jo čaka še gostovanje na Švedskem (3. 7.). Obe tekmi si boste lahko v neposrednem prenosu ogledali na Sportklubu. Napredovanje v naslednji krog si bodo zagotovile najboljše tri reprezentance iz skupine. V drugi fazi kvalifikacij bodo oblikovane štiri šestčlanske skupine. Skupina C se bo križala s skupino D. Tam z izkupičkom 3:1 vodi Nemčija, Izrael in Estonija sta polovično uspešna (2:2), Poljska pa je zadnja z eno zmago. Za nastop na SP 2023 bo treba na koncu zasesti eno od prvih treh mest v posamezni skupini.