Odpadli reprezentant sporoča: Belgija nima realnih možnosti

Jakob Čebašek. Foto: Fiba

Jakob Čebašek, ki je bil do zadnjega trenutka v igri za nastop na evropskem košarkarskem prvenstvu, je dober poznavalec belgijske košarke. Čeprav jo spoštuje in pravi, da je v Sloveniji podcenjena, pa dvomov o zmagovalcu današnje druge tekme osmine finala (14.45) v Berlinu zanj ni.

Ko smo ga poklicali, je telefon zazvonil v Romuniji. Jakob Čebašek odpira novo klubsko poglavje. Njegov novi delodajalec je namreč Constanta. A za krajši pogovor smo ga prosili, ker je več let igral v Belgiji, od koder prihaja naslednji slovenski tekmec na EuroBasketu. Osebno pozna kar nekaj reprezentantov. Hansa Vanwijna, Ismaeka Bakam … Tudi selektorja Daria Gjergjo. ”Kakovostna ekipa. O tem ni dvoma. Vidi se tudi, da jo vodi Balkanec. V njegovem sistemu ni odstopanj. On je zaslužen za reprezentančni dvig. A če bo Slovenija prava, potem Belgijo čaka podobna usoda kot Madžarsko,” je pred sobotno tekmo osmine finala (14.45) prepričan Čebašek.

Po njegovem mnenju je kakovostna razlika tako velika, da bi do presenečenja ali kar senzacije lahko prišlo le ob polovičnem slovenskem pristopu. Meni, da ta scenarij ni mogoč. Predvsem po tekmah z Nemčijo in Francijo. ”Več kot očitno je, da se je stopnja povezanosti v reprezentanci dvignila. To me celo malce preseneča, saj sem bil prepričan o tem, da je bila že pred tem na izjemno visoki ravni. Toda kemija v ekipi je res odlična. To navijače lahko navdaja z optimizmom,” pravi član zgodovinske olimpijske odprave v Tokiu.

Belgija se je v osmino finala prebila iz skupine A, v kateri je bila četrte. Foto: Fiba

”Prav gotovo v Sloveniji podcenjujemo belgijsko košarko. V prvi vrsti imam v mislih klubsko košarko. Ta je temelj za reprezentanco. Je pa res, da je bilo že v zadnjem letu opaziti malce manjše finančne prilive. Zaradi tega so do priložnosti prihajali tudi mlajši igralci,” pravi donedavni član Leuvena, ki je igral tudi za Mechelen in Liege. Zdaj se seli k romunskem prvoligašu in letovišča ob Črnem morju. A brez predhodne reprezentančne akcije. Odpadel je v zadnjem rezu, tik pred odhodom v Köln.

In medtem ko Gregor Hrovat, ki je bil deležen podobne usode, ni skrival razočaranja ob zadnji selektorjevi odločitvi, Čebašek pravi, da ne čuti grenkobe. ”Niti ne. Po tihem sem pričakoval, da ne bom na seznamu dvanajsterice. Sem pa selektorju Aleksandru Sekuliću dejal, da je zame vsak trening z reprezentanco posebna čast. Privilegij. Zato tudi ob naznanitvi potnikov v Köln ni bilo neke slabe volje,” pravi 31-letni Ljubljančan.

Iz Berlina

Komentari

Vaš komentar