Jurica Golemac opozarja Hrvate: Nemogoče ga je ustaviti

Košarka 30. Jun 202214:17 1 komentar
Jurica Golemac
Trener Cedevite Olimpije, Jurica Golemac; Foto: Jure Banfi

Nekdanji slovenski reprezentant in zdajšnji trener Cedevite Olimpije Jurica Golemac se je v domačem Zagrebu v podacastu Sportskih novosti razgovoril o bližajočem se kvalifikacijskem spektaklu v Stožicah.

“V Sloveniji spremljajo tudi nogomet, rokomet in odbojko, a na košarko se gleda z drugačnimi očmi. S tem čudežnim dežkom, kar Luka Dončić nedvomno je, se je vse skupaj dvignilo na višjo raven. V Sloveniji so ponosni, da imajo enega najboljših košarkarjev na svetu,” je svoje rojake podučil Jurica Golemac, ki je znova jasno povedal, da je Hrvat, a je veliko bolj prisoten v slovenski košarki.

Po pridobitvi državljanstva je nastopal tudi za slovensko reprezentanco. Med drugim tudi na EuroBasketu 2009, kjer je Slovenija pristala na nehvaležnem četrtem mestu. Golemac je še danes prepričan o tem, da bi se domov vrnil s srebrno kolajno, če se ne bi prav sredi prvenstva poškodoval Goran Dragić. Zdaj se Gogi vrača v reprezentanco. Golemac ga je ob tem označil za učitelja nove generacije slovenskih reprezentantov. Pokazal jim je, kako igra sodoben košarkar, predvsem pa je soigralcem vcepil pravi odnos do izbrane vrste. “Ta kult reprezentance zdaj vzdržuje tudi Luka Dončić,” pojasnjuje Golemac, ki sicer Slovenijo vidi v vlogi favorita, a v isti sapi dodaja, da Hrvaška še zdaleč ni brez možnosti za ljubljanski par točk.

Luka Dončić. Foto: Aleš Fevžer

“Hrvaška lahko ponudi zelo veliko. Gre za nadarjeno ekipo. Hezonja je iz leta v leto boljši. Spada med najboljše posameznike v Evropi. O Bogdanoviću ne gre izgubljati besed. Tu sta Žižić in Zubac. Hrvaška prednost sta moč in višina. Slovenija pa je v prednosti na branilskim položajih,” pravi in v prvi osebi množine dodaja: “Vsekakor ne smemo noreti ali teči s Slovenci. Tukaj so boljši. Igrati moramo pod koš, gojiti moramo nadzorovano košarko in obvladovati skok. Če se bomo tepli, imamo možnosti.”

Luka Dončić … “Podvaja ga celotna liga NBA, pa tekmo zaključuje s 30 točkami in trojnim dvojčkom. Nemogoče ga je zaustaviti. Ostaja sicer vprašanje, kako dobro je pripravljen. Po mojih informacijah še nikoli ni bil bolje pripravljen,” pripoveduje Golemac, ki jeziček na tehtnici vidi v hrvaških ”rezervistih”. V tistih, ob katerih bi utegnili Slovenci zaradi obrambne osredotočenosti na Hezonjo in Bogdanovića pozabiti ali pa jim tvegano namenili več prostora za mete.

Cedevita Olimpija: v pričakovanju okrepitev

Jurica Golemac se je v podcastu dotaknil tudi klubskega delodajalca. Ob tem je izrazil zadovoljstvo nad minulo sezono ter namignil, da se je s Crveno zvezdo in Partizanom sila težko boriti za vrh lige ABA. Bolj previden je bil ob pogovoru o prihodnosti. Skozi pogovor je vendarle priznal, da v Ljubljano prihajata Karlo Matković in Lovro Gnjidić, medtem ko pa ostale potencialne okrepitve, o katerih se govori v košarkarskih kuloarjih (Petar Popović, Roko Prkačin, Amar Alibegović …) niso bili del podcasta.

Slovenija SK

Vse o tekmi Slovenija – Hrvaška

Stožice so pripravljene: kako?

Robert Prosinečki: tokrat o košarki

Bi lahko ponudili še več?! Vse kar morate vedeti pred tekmo

Anketa pred tekmo Slovenija-Hrvaška

Iz hrvaškega tabora

Skupaj neporažena? Ne bo povsem držalo

Le še Dončića morajo spraviti – na pravo stran kamere

Dončić in Dragić: O tem ne smeva govoriti

Skupaj neporažena? Ne bo povsem držalo …

Hrvati napovedujejo presenečenje: Tega še niste videli

Zvezdniške skrivalnice pred Hrvati

Edo Murić: Gogija smo že malce omehčali

Video: Kako so Slovenci osvojili Trst 

Luka Dončić je javno dregnil kapetan Dragića