Kapetanski trak nosi Dragićevo ime

Košarka 25. Jul 202215:46
Delite:
Goran Dragić. Foto: Aleš Fevžer

Tri tedne po zadnji reprezentančni akciji je selektor Aleksander Sekulić znova zavihal rokave. Tokrat ob začetku priprav na EuroBasket 2022, ki ga bo kot uvertura oplemenitilo še četrto kvalifikacijsko okno za SP 2023. O tem, da bo del akcije tudi Luka Dončić, ni dvoma. V kratkem pa bo postalo jasno tudi, ali bo v izbrani vrsti znova Goran Dragić. "Če bo, je jasno, kdo bo kapetan," je ob prvem zboru zatrdil Edo Murić.

“Osnovna ideja je uspešnost na vsaki tekmi posebej. Da bi dosegli ta cilj, mora vsak posameznik, pa pri tem ne mislim le na igralce, temveč na vse v štabu, vedeti, kakšna je njegova naloga. Le na ta način lahko potegnemo maksimum,” je, tik preden se je pred sedežem Košarkarske zveze Slovenije v Ljubljani povzpela na avtobus, dejal selektor slovenske košarkarske reprezentance Aleksander Sekulić. Že zvečer bo v Kranjski Gori vodil prvi trening. Zdaj še z močno okrnjenim kadrom. Ta se bo postopoma dopolnjeval. Predvidoma do 8. avgusta, ko naj bi se soigralcem priključil tudi prvi zvezdnik Luka Dončić.

Še pred tem bodo prag reprezentančnih priprav na EuroBasket 2022 in na dve kvalifikacijski tekmi za nastop na svetovnem prvenstvu 2023 prestopili rekonvalescent Klemen Prepelič, naturalizirani center Mike Tobey, povratnik Vlatko Čančar in … Goran Dragić. Če … Prihod zlatega kapetana ostaja negotov. Kocka naj bi padla do 4. avgusta. “Na zadnjih dveh tekmah je pokazal, kako zelo pomemben je, zato bomo pač storili vse, kar je v naši moči, da ga prepričamo tudi za EuroBasket,” je ob tem pripomnil selektor Sekulić, ki se zaveda, da ne gre za vprašanje Dragićeve volje, temveč mora za dokončno privolitev kapetan združiti vse delce sestavljanke v zasebnem življenju.

Ob tej temi je bil zelo neposreden tudi Edo Murić, v zadnjih letih kapetan reprezentance. “Da, sem kapetan. To si štejem v veliko čast. A ko pride Gogi, je jasno, da ne morem biti kapetan takšnemu košarkarju. On je vodil to reprezentanco. On je vodja. Takšnega človeka stežka najdeš. Vrata so zanj odprta. On to ve. Vem, da ga mika,” se je namuznil član Cedevite Olimpije, ki je ob reprezentančnem zboru deloval zelo sproščeno in zagnano. Ne le zaradi urejenega klubskega statusa. “Čaka nas težko delo. A tudi uživanje. Upam, da bomo ob koncu te akcije vsi nasmejani,” je dodal dolgoletni reprezentant, ki bo na prvih treningih pozdravil tudi nekaj novih obrazov.

Aleksander Sekulić ob zboru v novinarskem primežu. Foto: MaPa

“Osnovna ideja je, da razmišljamo tudi o jeseni in zimi. Takrat bomo v nadaljevanju kvalifikacij za SP 2023 nekoliko okrnjeni. Zato bomo že zdaj dali priložnosti mlajšim. Toliko, da vidimo, na koga vse lahko računamo,” razloge za kar 20 vabljenih košarkarjev, ki se bo potegovalo za 12 mest na EuroBasketu, pojasnjuje selektor Sekulić. Izmed najboljših pravzaprav manjka le Žan Mark Šiško. “Govoril sem z njim. Tudi z njegovim zastopnikom. Njuna želja je bila, da izpusti reprezentančno akcijo. Drugače, kot storiti korak naproti, niti nisem mogel ravnati. Prav veliko pa v to vprašanje ne bi drezal. To so osebne stvari. Rad se osredotočam na tiste, ki so tukaj,” pravi Sekulić, ki bo po uvodnem sklopu priprav prve karte razkril že na pripravljalnih tekmah.

Celotne priprave namreč vključujejo šest prijateljskih tekem, ob tem pa tudi dve kvalifikacijski. “Najprej bomo poskrbeli za kakovostno fizično pripravljenost. Nato sledijo uigravanje, uvajanje igranih načel, vzpostavljanje kemije ter postavljanje ekipne hierarhije. Skozi turnir v Carigradu in nato na tekmah proti Srbiji in Hrvaški pa bomo že dvigovali formo za kvalifikacije ter začetek prvenstva,” dodaja Sekulić, ki je med reprezentančnim premorom zamenjal delodajalca ter se iz Nymburka preselil v Lokomotiv iz Kubana.

Slovenska reprezentanca: kandidati

Jaka Blažič, Saša Ciani, Vlatko Čančar, Jakob Lovrenc Čebašek, Žiga Dimec, Luka Dončić, Goran Dragić, Zoran Dragić, Gregor Glas, Gregor Hrovat, Robert Jurković, Jurij Macura, Edo Murić, Aleksej Nikolić, Bine Prepelič, Klemen Prepelič, Luka Rupnik, Žiga Samar, Luka Ščuka in Mike Tobey.

 

Kaj čaka slovensko reprezentanco?

V okviru priprav na EuroBasket čaka Sekulićevo četo šest pripravljalnih tekem, prvi, tudi s prenosom na Sportklubu, že čez dobra dva tedna v Celju.

Četrtek, 4. avgust, 20.15 – Celje

Slovenija – Nizozemska

Sobota, 6. avgust, 20.15 – Celje

Slovenija – Črna gora

Petek, 12. avgust – Carigrad

Turčija – Slovenija

Sobota, 13. avgust – Carigrad

Slovenija – Ukrajina

Sreda, 17. avgust, 20.15 – Ljubljana

Telemachov spektakel: Slovenija – Srbija

Sobota, 20. avgust, 20.15 – Celje

Slovenija – Hrvaška

Pred začetkom EuroBasketa bo na sporedu tudi nadaljevanje kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu 2023. Slovenijo čakata dve tekmi, ena v gosteh in druga doma.

Četrtek, 25. avgust

Slovenija – Estonija

Nedelja, 28. avgust

Nemčija – Slovenija

EuroBasket 2022: slovenske tekme v skupinskem delu

Četrtek, 1. september, 17.15

Slovenija – Litva

Sobota, 3. september

20.30, Madžarska – Slovenija

Nedelja, 4. september

17.45, Slovenija – BiH

Torek, 6. september

20.30, Nemčija – Slovenija

Sreda, 7. september

17.15, Francija – Slovenija

Komentari

Vaš komentar