Mike Tobey: Lani tujec, letos nič več

Delite:
Mike Tobey. Foto: Aleš Fevžer

Mike Tobey in njegovo drugo slovensko poletje. V prostem času balkanska glasba, na parketu udarni košarkarski ritmi, za katere skrbita Goran Dragić in Luka Dončić. ''Zdaj gre zares. Lahko ste prepričani, da že nedeljske tekme z Nemci ne bomo odigrali z levo roko, vseeno pa je osrednja misel EuroBasket,'' pred gostovanjem v Münchnu pripoveduje Američan s slovenskim potnim listom.

V enem letu se je marsikaj spremenilo. Tudi v njegovem življenju. Mike Tobey se je v Slovenijo vrnil kot novopečeni član evroligaške Barcelone, ob kar se je ob prvem pozdravu obregnil tudi prvi zvezdnik reprezentance Luka Dončić, sicer zaprisežen navijač madridskega Reala. Poleg tega se, za razliko od lani, 27-letni Američan ni podal v neznano okolje. Spoznal je sicer nekaj novih obrazov. Tudi pod koši se je hitro ujel z Goranom Dragićem, ki lani ni bil del olimpijske odprave. A v prvi vrsti Tobey priznava, da se počuti precej bolj domače.

“Ključna razlika je, da sem ob igralcih in trenerskem štabu veliko bolj sproščen. Ne počutim se kot tujec. Slovenija mi je prirasla k srcu. Pa ne le meni. Pred kratkim me je obiskalo dekle. Sprehajala sva se po Ljubljani, obiskala Bled … Skorajda sem se počutil kot domačin. Prijetno mi je. Kot bi bil doma. No, doma v ZDA pa tako ali tako že vihra slovenska zastava,” pravi naturalizirani center v slovenski reprezentanci in pogosto kar dežurni partner za “pick ‘n’ roll” akcijo.

Balkan mu ni tuj

Uradni jezik v taboru četrte reprezentance z zadnjih olimpijskih iger je še vedno slovenščina. A ko se za omizjem znajde Tobey, soigralci nemudoma preklopijo na angleščino. ”Fantje so zelo prilagodljivi. Ko pa pridemo do glasbe … Balkan! Na glasbeni sceni se v reprezentanci krepi močna balkanska kultura. Pričakalo me je nekaj novih pesmi. Tu in tam že ujamem kakšno besedo. Če bomo zmagovali, bo zagotovo hitro zaokrožil tudi kakšen posnetek,” v smehu pripoveduje član zgodovinske olimpijske reprezentance.

Da pa bi Slovenija, ki v letošnjem poletju še ne pozna poraza (3 kvalifikacijske tekme in 7 pripravljalnih), nadaljevala zmagoviti niz, bo moral svoj delež prispevati tudi Mike Tobey. V prvi vrsti kot zagotovilo za čvrstost pod košem, obenem pa tudi kot naslovnik številnih podaj Gorana Dragića in Luke Dončića – bodisi po globini v raketo bodisi ob po prodoru na zunanji položaj, s katerega zna učinkovito zadeti, še posebej ob nižjem čuvaju. Obenem ga, če bo reprezentanca vnovič stegovala roke proti kolajni, čakajo tudi bitke z najbolj uveljavljenimi visoki igralci na svetu. “Spopasti se z najboljšimi na takšnem odru je vznemirljiv izziv. Kot bi se mi uresničile sanje,” se nasmehne, ko mu omenimo da ga utegne na nasprotni strani pričakati tudi Giannis Antetokounmpo, medtem ko pa je Nikolo Jokića že spoznal.

Najprej v München …

Vseeno trenutno bolj kot o tekmecih, s katerimi se bo soočil, razmišlja o slovenski reprezentanci. “Ta ekipa pa ima res izjemno kemijo. Vsak posameznik se dobro zaveda svoje vloge. Tudi širši okolici pa je jasno, okrog koga se vrti naša igra. Naloga desetih igralcev je, da se prilagodi sistemu, v katerem imata glavno besedo Goran in Luka. Na koncu pa vsi želimo zmagovati. Smo na dobri poti. Ko bomo še nekoliko bolj stabilni v obrambi, agresivnejši v skoku in natančnejši v napadu, nas bo težko zaustaviti,” meni četrti Američan v slovenski reprezentanci. Pot so mu namreč utirali Ariel McDonald, Anthony Randolph in Jordan Morgan.

Proti Jokiću tudi na EuroBasketu? Foto: Aleš Fevžer

Septembra bo eden od debitantov na evropskih prvenstvu, za katerega strokovnjaki menijo, da utegne biti eden najbolj kakovostih v zgodovini. “Pravega pritiska še ne čutimo. Cilj pa je zmaga. Pred vsako tekmo. Vemo, kam to vodil. Obenem Nemčija ni daleč, zato verjamem tudi, da nas čaka navijaška podpora,” razmišlja zgovorni Američan, ki bo na posebni preizkušnji že v nedeljo, in sicer na kvalifikacijski tekmi z Nemčijo. “Tekme v Münchnu seveda ne jemljemo z levo roko, saj dobro vemo, kaj vse nam lahko prinese. A po drugi strani smo se v zadnjih tednih znojili predvsem z mislijo na EuroBasket. Poleg tega je dobro, da bomo zadnjo tekmo pred velikim tekmovanjem odigrali prav v Nemčiji. Verjamem, da bomo na ta način dodobra spoznali tudi enega od tekmecev v skupinskem delu,” je pogovor pred košarkarskim vrhuncem poletja zaključil Mike Tobey.

Kvalifikacije za SP 2023:

Nedelja, 28. avgust: 15.00 Nemčija – Slovenija (prenos SK 1)

Če niste naročnik Telemachovih storitev, vam je na voljo predplačniški paket EON, ki je dostopen v omrežju kateregakoli operaterja.

Komentari

Vaš komentar