Narobe svet: Na EP verjetno več Američanov kot Slovencev

Košarka 19. Jul 20227:00 > 8:49 0 komentarjev
Foto: Aleš Fevžer

Ne glede na to, ali se strinjate z naturalizacijo tujcev za potrebe košarkarske reprezentance ali ne, dejstvo ostaja enako. Večina izbranih vrst, ki se bo septembra v Nemčiji merila na evropskem prvenstvu, ima v kadru po enega naturaliziranega igralca, kakor dopuščajo pravila Fibe. Kdo so posamezniki, ki so jih po vzoru klubov angažirale posamezne države? Kot zadnji so za odmevno pridobitev poskrbeli Francozi in se okrepili z Joelom Embiidom, a vsaj letos se zaradi njega nasprotnim obrambam še ne bo potrebno tresti.

Mineva že kar 21 let, odkar si je zeleno-beli dres slovenske izbrane vrste na evropskem prvenstvu nadel ameriški organizator igre Ariel McDonald. Bil je prvi od mnogih, ki so sledili. A danes 50-letni nekdanji košarkar je v Ljubljani, še preden je postal tudi reprezentant, pustil velik pečat. Tri leta je navduševal v dresu Olimpije.

Današnja praksa naturalizacije je nekoliko drugačna. Nepozaben in za zlato evropsko medaljo leta 2017 tudi ključen Anthony Randolph ter tudi zdajšnji Američan v taboru Slovenije Mike Tobey pred pridobitvijo slovenskega potnega lista z deželico s sončne strani Alp nista imela nikakršne povezave. Košarkarska zveza Slovenije je tako, kot to počne večina evropskih reprezentanc, le izkoristila možnost, da vrzel v ekipi zakrpa s tujcem.

Že več let je največja luknja pod obročem, zato ni nikakršno presenečenje, da je Tobey že tretji visoki Američan, ki je v petih letih oblekel dres Slovenije. Med obema je bil za kratek čas takšen še Jordan Morgan.

Brez Anthonyja “Tončka” Randolpha najverjetneje ne bi bilo zlate medalje, z njim je KZS zadela v polno. Foto: Guliverimage

Pravila Fibe glede naturalizacije:

Igralec, ki je potni list države pridobil po dopolnjenem 16 letu starosti, se šteje za naturaliziranega s strani Mednarodne košarkarske zveze. FIBA dovoljuje, da je na seznamu za tekmo največ en takšen košarkar.

Le redke so košarkarske zveze, ki se tako odločno upirajo nekoliko klubskemu obnašanju in v reprezentance tujcev ne novačijo. Ena takšnih je Srbija, kjer so podobne angažmaje v drugih izbranih vrstah tudi že večkrat ostreje obsodili.

Hrvaški obrat za 180 stopinj

V zadnjem obdobju je bil eden glasnejših nasprotnikov naturalizacije tudi legendarni Dino Rađa, ki je bil še nedavno na čelu strokovnega sveta Hrvaške košarkarske zveze (HKS). “Za Hrvaško bodo igrali Hrvati,” je ves čas glasno zatrjeval, a pred dnevi ostal brez funkcije, potem ko je po seriji katastrofalnih izidov članske izbrane vrste ostal brez funkcije.

Posledice so že vidne. Še v nedeljo je Jutarnji poročal, da se z odhodom Rađe odpirajo tudi vrata za morebiten prihod tujca. Jasno je, da premore Hrvaška ogromno košarkarskega talenta, a nima organizatorja igre, ki bi jih povezal v celoto. Ne bi bilo prvič, da bi igro Hrvatov vodil Američan. Tako je bilo nazadnje na EP 2013 v Sloveniji, kjer je na “enici” igral Dontaye Draper.

Foto: Guliverimage

Embiid in Brown?

Najbolj odmeven primer naturalizacije je to poletje uspel Franciji, ki je francoski potni list izdala Kameruncu Joelu Embiidu. Center Philadelphie že vrsto let velja za enega najboljših košarkarjev na svetu in se je zadnji dve sezoni, sicer neuspešno, boril tudi za naziv najkoristnejšega igralca lige NBA z Nikolo Jokićem. A vsaj letos na Eurobasketu Embiid še ne bo na voljo za vpoklic, bi pa lahko zaigral že na SP 2023.

Po angažiranju Embiida je spregovoril francoski center Moustapha Fall, ki se zaveda, da bi s prihodom Kamerunca izgubil največ minut, ali celo kar mesto v ekipi: “Obstaja etična težava vključevanja tujca v ekipo, a obstajajo tudi pravila. Za reprezentanco bo vedno, ne glede na status naturalizacije, igral tisti, ki je boljši. Preprosto.”

Joel Embiid, foto: AP Photo/Chris Carlson via Guliver

Ne le Francija, brez zadržkov se naturalizacije že leta poslužuje tudi Španija, ki je najverjetneje najmočnejša evropska reprezentanca zadnjih 20 let. Dolga leta sta bila kot tujca angažirana bodisi Črnogorec Nikola Mirotić bodisi Kongovec Serge Ibaka. Ker imajo zdaj Španci po poškodbi Rickyja Rubia luknjo na položaju organizatorja igre, so se odločili za naturalizacijo Lorenza Browna.

Gre za Američana, ki je član Maccabija iz Tel Aviva in nikoli ni igral za kakšen španski klub. “Sramotna popustljivost zveze”, je odločitev komentiral španski časnik As. Medtem ko se je oglasil tudi kapetan španske reprezentance Rudy Fernandez in dejal, da je predsedniku zveze Jorgeju Garbajosi že sporočil svoje mnenje. “To se mi ne zdi prav. Da so ga naturalizirali, sem izvedel iz medijev. Nima nikakršne povezave s Španijo. Z Mirotićem in Ibako sem vsaj igral, gre za tujca, ki sta se izobrazila v naših nižjih selekcijah,” je bil jasen veteran Real Madrida.

Lorenzo Brown, foto: Euroleague basketball

Kdo so tujci, ki bodo stali nasproti Sloveniji?

Na evropskem prvenstvu, ki ga Nemčija gosti od 1. do 18. septembra, se bo Slovenija pomerila z domačini, Bosno in Hercegovino, Francijo, Litvo in Madžarsko v skupini B. Tekme bodo v Kölnu, tam pa bo tudi nekaj naturaliziranih igralcev, natančneje trije od možnih šestih. Vsi so po rodu Američani.

Slovenijo bo skoraj zagotovo zastopal center Mike Tobey. Razširjeni seznam bo selektor Aleksander Sekulić objavil enkrat v tem tednu. Bosna in Hercegovina je angažirala ameriškega organizatorja igre Johna Robersona. Madžarska ima v kadru starega znanca Stožic, Američana Mikaela Hopkinsa. Litva, Nemčija in Francija so trenutno brez naturaliziranega igralca v igri za nastop na EP.

Na EP morda več Američanov kot Slovencev

Poglejmo si še ostale reprezentance in morebitne naturalizirane igralce, ki bi lahko zaigrali v Nemčiji. Države so razvrščene po skupinah na EuroBasketu 2022. Ker seznami ekip za prvenstvo še dolgo ne bodo dokončni, gre za zdaj zgolj za predvidevanja na podlagi najbolj svežih novic in selekcij z junijskega in julijskega reprezentančnega okna, ko je bil sklenjen prvi del kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2023. V oklepaju je navedeno primarno državljanstvo igralca.

Ugotovili smo, da je od 24 reprezentanc, ki bodo zaigrale na EP 2022, kar enajst v zadnjem obdobju uporabljalo naturaliziranega igralca, od tega je deset Američanov in en Maročan. Tri reprezentance pa vključitev novega tujca še načrtujejo. Za Španijo bo tako precej verjetno zaigral Lorenzo Brown, Italija se spogleduje s letošnjim prvim izborom iz NBA nabora Paolom Bancherom, o naturalizaciji pa po več letih znova torej razmišljajo tudi Hrvati.

Številka Američanov bi tako lahko narasla vse do 13, lahko tudi višje, v kolikor bi se naturalizacije poslužili še v kakšni od preostalih reprezentanc. Povsem mogoče je torej, da bodo imele Združene države Amerike na prvenstvu celine, s katere sploh ne prihajajo, več košarkarjev kot država, ki bo tam branila naslov – Slovenija!

Slovenska izbrana vrsta bo s pripravami na EP 2022 začela v ponedeljek, 25. julija. Foto: Aleš Fevžer

Predvideni naturalizirani igralci na EP 2022:

Skupina A:

Španija – Lorenzo Brown (ZDA)
Črna gora – Justin Cobbs (ZDA)
Turčija – Shane Larkin (ZDA)

Gruzija – Thad McFadden (ZDA)
Belgija
Bolgarija – Dee Bost (ZDA)

Skupina B:

Francija

Litva
Slovenija – Mike Tobey (ZDA)
Nemčija
Madžarska – Mikael Hopkins (ZDA)

Bosna in Hercegovina – John Roberson (ZDA)

Skupina C:

Grčija – Tyler Dorsey (ZDA)
Italija – Paolo Banchero (ZDA) – izrazil željo
Hrvaška – ??? – po odhodu Rađe iščejo tujca

Ukrajina
Velika Britanija
Estonija

Skupina D:

Srbija

Češka
Poljska – A.J. Slaughter (ZDA)
Finska
Izrael – Max Heidegger (ZDA)
Nizozemska – Mohamed Kherrazi (Maroko)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!