Po težkem obdobju strnili vrste in pokazali karakter

Košarka 14. Nov 202220:50 0 komentarjev
Foto: Aleš Fevžer

Slovenska košarkarska reprezentanca je z odliko opravila z novembrskim kvalifikacijskim oknom in si še pred zadnjima dvema krogoma, ki bosta odigrana februarja, zagotovila nastop na svetovnem prvenstvu 2023. Slovence sta ob zmagi proti Nemčiji (81:75) znova odlikovala borbenost in izjemni Žiga Samar, ki je bil tudi tokrat najboljši posameznik na parketu.

Poročilo tekme:

Cilj je izpolnjen. Spremenjena izbrana vrsta od tiste, ki je slovenske barve zastopala na evropskem prvenstvu, je pod vodstvom Aleksandra Sekulića vsaj nekoliko zakrpala rane iz Nemčije in prav proti gostitelju zadnjega prvenstva stare celine potrdila vozovnico za mundial, ki ga bodo prihodnje leto skupaj gostili Filipini, Japonska in Indonezija. Na svetovnem prvenstvu bo Slovenija zaigrala četrtič v zgodovini in prvič po letu 2014.

“Imeli smo težko obdobje, vsaj jaz, verjamem, da tudi ostali. Bili smo pred velikim izzivom, na koncu so igralci pokazali karakter, oni so na igrišču dali vse od sebe, čeprav imajo naporne sezone, kljub temu, da so prišli utrujeni, so pripeljali Slovenijo na svetovno prvenstvo. Vsa čast fantom. Vse pohvale so premalo za to, kar so dosegli na teh dveh tekmah,” s pohvalami na račun svojih varovancev ni skoparil Sekulić.

Čustveno je uspeh doživel tudi kapetan Edo Murić: “Smo zelo veseli. Zadnje svetovno prvenstvo smo gledali po televiziji. Slovenija si zasluži mesto. Uživam v igri s temi fanti, pokazali so veliko srce in talent ter trdo garali. Ta zmaga je pomembna za Slovenijo.”

Selektor Slovenije Aleksander Sekulić. Foto: Aleš Fevžer

Zdržali nalet Nemcev

Največ je Slovenija vodila že za kar 18 točk, ko se je na semaforju sedem minut pred koncem izpisalo 71:53. Nemci so se zdeli na kolenih, a se po seriji slabših slovenskih napadov in trojki Davida Kramerja približali na vsega šest točk. Slovenci so vendarle zdržali, zmago pa je s črte prostih metov 9,8 sekunde pred koncem potrdil Miha Lapornik.

“Zavedali smo se kvalitete nemške reprezentance. Odigrali smo borbeno in timsko. Kljub padcem v igri smo našli pravo pot do zmage. Igrali smo proti dobri ekipi, ki se je borila za zmago, čeprav so se na prvenstvo že uvrstili. Izpolnili smo željo, to je vse, kar je tokrat pomembno,” je dejal Sekulić.

“Zelo smo se pripravljali na Nemce. Vedeli smo, da so zahteven nasprotnik. Na koncu so naredili niz, a smo ostali hladnokrvni in zmagali tekmo,” je bil ob debitantski reprezentančni akciji s končnim uspehom zadovoljen tudi z 18 leti najmlajši na seznamu Urban Klavžar, ki je tekmo sklenil z desetimi točkami.

Vrhunci s tekme med Slovenijo in Nemčijo:

Samar najboljši na parketu

Rdeča nit novembrskih dvobojev je bil brez dvoma Žiga Samar. Komaj 21-letni organizator igre je odlično igro Slovenije vodil že proti Izraelu, v Kopru pa še dvignil raven igre. Tekmo je sklenil s 14 točkami in kar 12 asistencami, imel je izjemen vpliv na zmagovalno košarko, v času, ki ga je preživel na parketu, pa je Slovenija dosegla kar 15 točk več od nasprotnika.

Foto: Aleš Fevžer

Član Hamburga je povsem v svojem slogu po dvoboju ostal skromen in na prvo mesto postavil ekipo: “Vedeli smo, kaj je v igri. Vedeli smo tudi, da do končnega uspeha vodi le borbenost. Tekmo smo začeli korektno. Sledilo je nekaj vzponov in padcev, a pokazali smo pravo borbenost. Ta nas je krasila. In to je bil ključ do zmage in uvrstitve na SP. Ko enemu igralcu steče, je tudi vsem ostalim lažje. Veselim se igranja na še drugem velikem tekmovanju, a do takrat je še veliko časa.”

Če nas je še pred tokratno akcijo skrbelo, kako se bodo zaradi zdesetkanosti zasedbe selektorja Sekulića dodatno zapletli boji v skupini J, je bil strah odveč. Februarska dvoboja proti Estoniji in Izraelu bosta tako zgolj še formalne narave in priložnost, da se v dresu slovenske reprezentance znova preizkusijo mlajši košarkarji, ki vse bolj trkajo na vrata moštva tudi za poletne akcije, ko so na sporedu največja tekmovanja.