Prepelič: Neuvrstitev na svetovno prvenstvo nas je prizadela

Košarka 16. Nov. 202117:21 > 17:492 komentarja
Delite:
Klemen Prepelič, foto: FIBA.

Klemen Prepelič je bil član slovenske košarkarske reprezentance tako pri njenih največjih vzponih kot tudi padcih. Trenutno je še živ spomin na zgodovinski prvi nastop na olimpijskih igrah in osvojitev evropskega naslova leta 2017. Vendar tema dosežkoma manjka nastop na svetovnem prvenstvu leta 2019 na Kitajskem. Odsotnost Slovenije na svetovnem prvenstvu predstavlja krajšo prekinitev vzpona slovenske košarke v svetovni vrh, zato si Prepelič in druščina tega ne želijo ponoviti.

“Odsotnost s svetovnega prvenstva je velika stvar in nas je zelo prizadela. Po osvojenemu evropskemu naslovu smo želeli celemu svetu dokazati, da smo velika ekipa. To nam je uspelo pred kratkim na olimpijskih igrah. Vendar sedaj imamo to izkušnjo, kaj pomeni izpustiti velik turnir, kar nas le dodatno motivira, da ne ponovimo istih napak. Vemo, da vsaka tekma šteje in da je končni cilj vsake tekme zmaga,” je dejal Prepelič.

Slovenija je na olimpijskih igrah osvojila četrto mesto. Foto: Guliverimage.

29-letnik v letošnji sezoni nastopa za Valencio. Po nekaj manjših poškodbah in po napornem poletju z reprezentanco je sedaj ponovno zdrav. V kvalifikacijah za svetovno prvenstvo bo igral pomembno vlogo, tako kot pri kvalifikacijah za evropsko prvenstvo leta 2022, ko je v povprečju dosegal 14,5 točke, 7 skokov in 5 podaj na tekmo.

Seznam selektorja Sekulića pričakujemo v sredo

“Ob vseh uspehih, ki smo jih imeli v zadnjih štirih, petih letih, nas vsi želijo premagati. Vsi bodo na nas gledali kot na veliko ekipo, zato se bomo morali dokazovati vsak večer. Manjkalo nam bo veliko igralcev, zato se naše vloge nekoliko spreminjajo. Jaz, Jaka Blažič in Edo Murić smo najbolj izkušeni in morali bomo prevzeti več odgovornosti, a potrebovali bomo pomoč vsakega posameznika,” je še dejal Prepelič.

Aleksander Sekulić bo seznam reprezentantov za uvodni dve tekmi najverjetneje razkril v sredo, vsekakor pa bo s seznama odsoten Mike Tobey, ki je moral na operacijo zaradi bolečin v medeničnem obroču.

Ura resnice proti Hrvaški

Slovenija bo v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo leta 2023 nastopala v skupini C, kjer bodo poleg Slovenije nastopale še reprezentance Hrvaške, Švedske in Finske.

Prva tekma bo na sporedu v četrtek, 25. novembra, ko se slovenska izbrana vrsta odpravlja v Zagreb. Že tri dni kasneje, v nedeljo, pa v Koper prihajajo Švedi. Obe tekmi si boste lahko ogledali v neposrednem prenosu na SK1.

“Ne smemo se sprostiti. Moramo zmagati in se poskušati čim prej uvrstiti na prvenstvo. Obračuni med Hrvaško in Slovenijo so vedno napeti, prav tako se med seboj dobro poznamo. S prvo tekmo v gosteh bo ključnega pomena, da začnemo dobro in prav zmaga v Zagrebu bi bila za nas zelo pomembna. Žal se poleti z olimpijskih iger nismo vrnili z medaljo. Vendar to so stvari, iz katerih se učimo. Navsezadnje smo Slovenijo postavili na košarkarski zemljevid sveta,” je za konec sklenil Prepelič.

 

Komentari

Vaš komentar