“Raje izgubim z domačimi igralci kot zmagam s tujcem”

Košarka 22. Sep 20229:24 1 komentar
Američan Lorenzo Brown je s Španijo osvojil naslov evropskega prvaka, izbran pa je bil tudi v idealno peterko EuroBasketa 2022. Foto: Guliverimage

Selektor argentinske reprezentance Pablo Prigioni močno nasprotuje pravilu Mednarodne košarkarske zveze (Fiba), da imajo lahko izbrane vrste v ekipi enega naturaliziranega košarkarja. Kot pravi, so 'nakupom' namenjena klubska tekmovanja.

Pred petimi leti Anthony Randolph v ekipi Slovenije, letos Lorenzo Brown v dresu Španije. Pravilo, da imajo košarkarske reprezentance v svojih vrstah lahko enega naturaliziranega košarkarja, obstaja že dolgo. A na vsake toliko časa se oglasijo posamezniki iz košarkarskega sveta, ki te ideji močno nasprotujejo.

Eden takšnih je selektor argentinske reprezentance Pablo Prigioni. Zanj je državna izbrana vrsta ena izmed najbolj edinstvenih in naravnih stvari v košarki.

“Vedno sem bil proti naturalizaciji. Dokler sem jaz v reprezentanci Argentine, tega pri nas ne bo. Še več, niti v našem strokovnem štabu ne bo tujca,” je dejal v pogovoru za Basquet Plus.

“Ko bom odšel, lahko krovna zveza v Argentini sprejme kakršno koli odločitev želi. A zame je reprezentanca najbolj edinstvena in ‘čista’ stvar. Za tekmovanje z igralci z vsega sveta v enem moštvu imamo klube. In to se mi zdi fantastično,” je dodal eden od legendarnih argentinskih košarkarjev.

Pablo Prigioni. Foto: Guliverimage

Več treninga namesto nakupa tujca

Očitno ga je zmotila prav zadnja naturalizacija Browna, ki je v Španiji po hitrem postopku dobil potni list, nato pa s četo Sergia Scariola postal evropski prvak. Še več, Brown je bil kot rojeni Američan izbran v idealno peterko evropskega prvenstva, po mnenju mnogih pa bi si zaslužil tudi nagrado za najkoristnejšega igralca (MVP), ki je romala v roke soigralca Willyja Hernangomeza.

“Nisem proti početju reprezentanc, pač pa sem proti temu pravilu. Raje izgubim z argentinskimi igralci kot pa da zmagam s tujim športnikom, ki ni rojen v naši državi. Dvomim, da ima Lorenzo Brown do španskega dresa takšen odnos kot Sergio Llull ali Rudy Fernandez. in tu se ta debata zame konča,” je nadaljeval Prigioni.

In zaključil: “Na koncu imamo tržnico igralcev za reprezentance. In to res ni logično. Če ne moremo zmagovati in osvajati lovorik z mojimi fanti, bomo pač na treningih delali še bolj trdo, da nam bo uspelo.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje