Slovenski deja vu pred 18 tisoč gledalci

Drugič v tem poletju: Nemčija - Slovenija. Foto: Fiba

Medtem ko je slovenski strokovni štab podčrtal temeljne značilnosti nemške reprezentance, pa košarkarji pred četrtim dejanjem EuroBasketa (20.30) govorijo predvsem o popravljanju slabega vtisa in svojevrstnem trenutku resnice.

Ko so slovenki košarkarji pred dobrim tednom spoznavali kölnsko dvorano Lanxess, so v en glas poudarjali, da želijo s kakovostnim odprtjem prvenstva odgovoriti na predhodno bledo münchensko predstavo v kvalifikacijah za SP 2023. Scenarij se je uresničil na tekmi z Litvo. Zdaj se zgodba ponavlja. Deja vu. Po zmagi nad Madžarsko so namreč evropski prvaki v soočenju z reprezentanco Bosne in Hercegovine pokazali igralsko ranljivost, kar so nato začinili še s kretnjami in nekaj pikrimi izjavami, iz katerih je bilo mogoče sklepati na notranja trenja.

Tokrat bodo Slovenci slab vtis popravljali proti izjemno samozavestnim in učinkovitim Nemcem, ki na krilih domačih navijačev na tem prvenstvu še ne poznajo poraza (Francija, BiH, Litva), za nameček pa so to poletje v kvalifikacijah za SP 2023 gladko odpravili Estonijo, Poljsko, Švedsko in pred dobrim tednom v Münchnu še Slovenijo v najmočnejši postavi.

“Nemci so nam pred dobrim tednom dni zadali najtežji poraz tega poletja. Na tisti tekmi so pokazali svoj razkošen talent in kakovost, kar dokazujejo tudi na tem prvenstvu. Ne samo, da so dobra obrambna ekipa, zelo talentirani so tudi v napadu, kjer je njihov vodja Dennis Schröder, ki igra zelo nesebično,” razmišlja slovenski selektor Aleksander Sekulić, ki opozarja na izjemno višino prve nemške peterke, kot jeziček na tehtnici pa osvetljuje skok.

V slovenskem taboru ob tem zatrjujejo, da so si po nedeljskem porazu nalili čistega vina. “Tekma bo pokazala, kdo smo. Komaj čakam, da popravimo vtis,” pravi Edo Murić. “Motiv ne bi smel biti sporen. Tudi zaradi poraza v Münchnu. Pa še proti BiH naš pristop ni bil pravi,” dodaja Luka Dončić, ki je na prvih treh tekmah ob slabem metu z razdalje v povprečju dosegal 16,7 točke, kar je kljub statusu prvega strelca reprezentance manj od pričakovanj, ter 7 skokov in 8,3 asistence. Za tekmovalni preskok bo torej nujna tudi Dončićeva bolj izrazita vodstvena vloga.

Za analizo Nemčije je bil sicer v slovenskem trenerskem štabu tokrat zadolžen Jernej Valentinčič. Del ugotovitev je delil tudi s sedmo silo. “Nemci so zdaj v vzponu, na krilih navijačev in dobrih iger. Imajo kakovostne igralce. Večinoma se vse vrti okoli Schröderja in Wagnerja. Proti Litvi je zelo dobro igral še Lo. Igro gradijo na hitri tranziciji in ‘pick ‘n’ rollu’. In iz tega razvijejo napade. Nimajo veliko postavljenih napadov, največ je res tega hitrega ‘pick and rolla’. Zelo agresivni so v skoku v napadu. Točke dosegajo iz drugega, tretjega in včasih celo četrtega napada,” je dejal selektorjev pomočnik, ki opozarja na dobre strelce, kakovostno rotacijo on obrambne specialiste.

Kaj pa Slovenija? “Kar se tiče taktike, imamo morda pripravljenega še kakšnega asa v rokavu. Načeloma bomo največji posel naredili, če bomo izenačili njihovo energijo že na samem začetku. Imamo kakovost, da premagamo vsakega nasprotnika, če bomo tekmo le odprli tako, kot smo jo proti Litvi ali Madžarski,” odgovarja Valentinčič.

 

Komentari

Vaš komentar