V pričakovanju prvih tekem in usodnega klica iz ZDA

Košarka 1. Avg 202214:37 0 komentarjev
Slovensko reprezentanco že ta teden čakata prvi tekmi. Foto: Aleš Fevžer

Po dnevu počitka so se slovenski reprezentančni kandidati odpravili v Laško, kjer jih čaka drugi teden priprav na EuroBasket 2022. Še vedno brez pomembnega kvarteta, a z mislijo na prvi pripravljani tekmi v Celju.

“Delovna vnema in dobro vzdušje sta temelj za kakovostne priprave. To smo vzpostavili,” je črto pod prvi teden priprav slovenske košarkarske reprezentance na EuroBasket 2022 potegnil selektor Aleksander Sekulić, ki je v Kranjski Gori taktirko v dobršni meri prepuščal strokovnjaku za telesno pripravo Anžetu Mačku. Že ta teden, ko se bo reprezentanca pripravljala v Laškem in odigrala tudi prvi pripravljalni tekmi v Celju, bo drugače.

“Drugi teden prinaša več košarke, tudi 5:5. Pa še dve tekmi. S tem se začenja tudi obdobje lovljenja košarkarskega ritma in tempiranja forme,” je ob vnovičnem srečanju s soigralci in tudi sedmo silo dejal Zoran Dragić ter pohvalil delo mladih novincev v reprezentanci. “Z njimi imamo na treningih večjo rotacijo. Dobro so se vklopili. Verjamem pa, da so tudi oni veseli sodelovanja v tej reprezentančni akciji. Verjamem, da si lahko tudi ta teden na tekmah obetajo priložnost,” dodaja Ljubljančan.

Jurij Macura želi prepričati selektorja Sekulića. Foto: Aleš Fevžer

Mlajši košarkarji bodo del reprezentance tudi zaradi manjkajočih členov. Ta teden se bo sicer soigralcem pridružil Vlatko Čančar, a je njegov sobotni nastop še vprašljiv. Proti Sloveniji se bo podal tudi Mike Tobey. Oglasil, vsaj s telefonskim klicem iz Miamija, pa naj bi se tudi Goran Dragić. Njegova dokončna odločitev o sodelovanju v projektu EuroBasket 2022 bo tako najpozneje znana do začetka prihodnjega tedna. Takrat pa gre v izbrani vrsti pričakovati tudi Luko Dončića, ki bo zaigral na pripravljalnem turnirju v Carigradu.

“Nič ne vem. Bodo že drugi povedali,” se je na vprašanje o bratovem nagibanju odzval Zoran Dragić in priznal, da se je v preteklih letih že dodobra sprijaznil z Goranovo reprezentančno upokojitvijo. “To poglavje je bilo zame zaprto. Nisem prav veliko drezal. Sem bil pa seveda neizmerno vesel, da sva lahko znova skupaj zaigrala proti Hrvaški in Švedski. Pa še malce več bratskega družena je bilo,” je pristavil košarkar Cedevite Olimpije, ki je vmes z Ljubljančani podaljšal pogodbo.

A če je Dragić lahko okrog svojega reprezentančnega statusa relativno miren, pa mnoge čaka krčevit boj za uvrstitev v končno dvanajsterico. Mednje sodi tudi 22-letni krilni center novomeške Krke Jurij Macura. “Seveda čutim ta pritisk. Ne le jaz. To velja za vse mlade fante v ekipi. Poskušali bomo dokazati, da razumemo sistem, čutimo kemijo in smo sposobni igrati na visoki ravni. Zavedam se tudi konkurence. A to je pozitivna tekmovalnost. Vsak od nas pa želi na veliko tekmovanje,” pravi pred novimi treningi. In prvo tekmo.

“Prihajajo tekme. Treba bo stopiti na plin. Tudi na pripravljalni tekmah. Kot aktualni evropski prvaki navijačev seveda ne smemo razočarati. Želimo dve zmagi. Ob tem pa tudi ritem, ki nas bo vodil do kvalifikacijskih tekem za svetovno prvenstvo 2023 in nato nadalje do evropskega prvenstva,” je proti nadaljevanju priprav pogledal Macura, eden od šestnajstih košarkarjev na reprezentančnih pripravah.

Slovensko košarkarsko reprezentanco torej ta teden v Celju čakata prvi pripravljalni tekmi, in sicer v četrtek proti Nizozemski (20.15) in v soboto proti Črno gori (20.15). Obe si boste lahko ogledali v neposrednem prenosu na SK. Če niste naročnik Telemachovih storitev, vam je na voljo predplačniški paket EON, ki je dostopen v omrežju kateregakoli operaterja.