Velika kriza še večja priložnost za slovenski podmladek

Košarka 3. Nov 202219:00
Žiga Samar; Foto: FIBA

Po objavi seznama za prihajajočo akcijo slovenske košarkarske reprezentance, ki bo za tekmi z Izraelom in Nemčijo močno oslabljena, je več ali manj jasno, da bodo v ospredje prišli določeni posamezniki, ki se v pomembnih vlogah v izbrani vrsti še niso znašli. Preverili smo, kako je v tej sezoni za klube igralo 14 vpoklicanih košarkarjev in komu se obeta nenadejana velika priložnost.

Začetno peterko Slovenije minulo poletje bi večina najverjetneje lahko naštela takoj po nenadnem bujenju sredi noči. Luka Dončić, Goran Dragić, Jaka Blažič, Vlatko Čančar, Mike Tobey. Nihče od naštetih tokrat ni na voljo za vpoklic. S klopi so bili ključni Klemen Prepelič, Aleksej Nikolić, Zoran Dragić in Edo Murić. Od naštetih si bo na naslednjih dveh obračunih v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2023 dres nadel le slednji.

Čeprav je na tej točki že dovolj jasno, kako zelo bo tokrat oslabljena Slovenija, velja dodati, da manjkajo tudi Žiga Dimec, Luka Rupnik, Žan Mark Šiško, Mike Tobey, Gregor Hrovat, Luka Ščuka

Slovenska reprezentanca:

Organizatorji igre: Žiga Samar, Jan Špan, Urban Klavžar

Branilci: Gregor Glas, Leon Stergar, Miha Lapornik, Luka Lapornik

Nizka krila: Blaž Mahkovic, Jakob Čebašek

Visoka krila: Edo Murić, Bine Prepelič

Centri: Jordan Morgan, Jurij Macura, Robert Jurković

Jordan Morgan bo eden ključnih članov na tokratni akciji, foto: FIBA

A vsaka tovrstna kriza je hkrati tudi priložnost. Če kdaj, potem bo zdaj za dokazovanje na voljo obilo težkih minut in ne le drobtinice, kar je običajno praksa, ko je govora predvsem o mlajših košarkarjih v članskih reprezentancah.

Na vsaj treh igralnih položajih bodo nosilne vloge prevzeli igralci, ki jih v ospredju še nismo videli. Bolj standardna bo zgolj naveza pod obročem, kjer bosta skoraj zagotovo začenjala Edo Murić in povratnik v reprezentanco Jordan Morgan. Kdo so torej tisti mlajši posamezniki – z eno izjemo -, ki bi lahko z odsotnostjo manjkajočih največ pridobili in v prihodnje pod vprašaj postavili tudi mesto katerega od rednih članov ter s tem povzročili sladke skrbi selektorju Aleksandru Sekuliću?

Organizator igre: Žiga Samar

Brez dvoma bo največ odvisno od 21-letnega člana evroligaša Albe Berlin Žige Samarja, ki to sezono s statusom posojenega igralca nastopa za Hamburg. Nase je opozoril že lansko sezono, ko je v dresu Fuenlabrade sodil med najboljše asistente močnega španskega prvenstva. Z odličnim debijem v slovenski članski reprezentanci februarja letos ter nato dobro formo na poletnih pripravljalnih obračunih, si je izboril tudi mesto v ekipi za EuroBasket, kjer pa je na petih tekmah skupno zbral le 18 minut. Tokrat bo skoraj zagotovo glavni organizator igre Slovenije.

Branilec: Gregor Glas

Morda največja Sekulićeva skrb ta mesec bo doseganje košev. Odsotni so namreč vsi ključni strelci, a od nekje bodo morali priti točke. Na srečo slovenske reprezentance je Partizan kljub tekmi v Evroligi dovolil odhod 21-letnemu branilcu Gregorju Glasu, ki se mu tako ponuja velika priložnost, da prevzame eno večjih bremen na napadalni strani parketa. Ker je v Beogradu trenutno v precej obstranski vlogi na zbor sicer ne prihaja v ritmu, kar bi seveda lahko predstavljalo težavo. Dejstvo ostaja, da bo imel ob klasičnemu organizatorju igre, kakršen je Samar, na voljo več kot dovolj metov na koš, on njegovega razpoloženja pa bo močno odvisen tudi uspeh Slovenije proti Izraelu in Nemčiji.

Gregor Glas, foto: Partizan/Dragana Stjepanović

Nizko krilo: Blaž Mahkovic

Nekoliko nepričakovano se je pri 32 letih vnovičnega vpoklica razveselil tudi član domžalskega Heliosa Blaž Mahkovic. Ni “orožje” za prihodnost, je lahko pa ena od rešitev ta november. V slovenski ligi je že vrsto let med boljšimi strelci, nič drugače ni letos, ko v prvenstvu v povprečju prispeva 16,6 točke in v ligi ABA 2 kar 23 točk na tekmo. Podobno kot za Glasa velja tudi zanj, nekdo bo moral dosegati koše in prav Mahkovic bi lahko bil skriti adut slovenskega selektorja. Na tem položaju sicer za minute konkurirajo še Jakob Čebašek, Miha Lapornik in Luka Lapornik.

Center: Jurij Macura

Potem ko je v boju za položaj rezervnega centra Slovenije na EuroBasketu izgubil proti Žigi Dimcu, slednjega tokrat ne bo v reprezentanci, temveč ostaja na Japonskem, kamor se je preselil pred sezono. Na centru bo tekme sicer začenjal naturalizirani Jordan Morgan, prav članu Krke pa se ponuja prva prava priložnost v slovenskem dresu tudi na pomembnejših tekmah. Z dobrimi predstavami bi lahko tudi dolgoročno iz izbrane vrste izrinil Dimca, ki je bil letos znova neprepričljiv. Letos je prvi center Novomeščanov in je na obeh tekmah lige ABA 2 vpisal dvojnega dvojčka.

Dodaten organizator igre: Urban Klavžar

Po sili razmer se je pri komaj 18 letih in še brez izdelane vloge v Murcii, kamor se je poleti preselil iz akademije Real Madrida, v članski izbrani vrsti znašel tudi Urban Klavžar. Spomin na njegov debi v belem dresu, ko je lani decembra zaradi zdesetkanosti moštva priložnost dočakal v Evroligi proti CSKA Moskvi in se s pritiskom odlično spopadel, je še zelo svež. A v nadaljevanju se ni uspel prebiti v člansko moštvo ter odšel srečo iskati v Murcio, kjer pa je za zdaj na treh tekmah prejel le drobtinice. V Sloveniji se bo najverjetneje z Janom Španom boril za položaj rezervnega organizatorja igre. Zaradi vloge in izkušenj je sicer vsaj trenutno v prednosti Špan.