‘Vsi na svetu bi bili radi z njima, a le mi smo lahko’

Košarka 16. Jun 20225:10 0 komentarjev
Kmalu znova skupaj: Edo Murić in Luka Dončić. Foto: Aleš Fevžer

Kapetan slovenske reprezentance Edo Murić ob začetku priprav na nadaljevanje kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu 2023 o Dragiću in Dončiću, Hrvatih in Švedih, pogledu proti EuroBasketu in delodajalcu, pa tudi o tem, da bo snel kapetanski trak.

Če se bo Slovenija tudi na letošnjem EuroBasketu borila za odličja, Edo Murić pa bi ob tem zaigral na vseh tekmah, se bo na vrhu večne lestvice po številu nastopov za državno reprezentanco izenačil z Jako Lakovićem. A 30-letni Ljubljančan še ne želi pogledovati proti septembru. Ne skriva, da je evropsko prvenstvo izjemen izziv, a še pred tem želi z reprezentančnimi soigralci vknjižiti pomembni zmagi proti Hrvaški in Švedski v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2023. A ne kot kapetan. “Ne, ne. Ko je z nami, je kapetan Goran Dragić. On je s predanostjo, odnosom in domoljubjem vzor vsem nam, pa tudi drugim športnikom,” je dejal ob prihodu na reprezentančni zbor v prestolnici.

V sredo zvečer je bil sicer v Stožicah prisoten le njegov dosedanji klubski soigralec Zoran Dragić. Gogi, ki je za dve tekmi odmrznil reprezentančno upokojitev, naj bi prišel danes. Za njim, najkasneje 27. 6., tudi Luka Dončić. Vmes še Žan Mark Šiško. Vsi ostali že marljivo vadijo. Manjkala bota le Vlatko Čančar in Klemen Prepelič, ki zdravstveno še nista povsem nared. “Močni bomo,” pravi Murić, za katerim je dvotedenski oddih po koncu klubske sezone. “Premor mi je dobro del. Vsaj na psihološki ravni. Upam, da fizični del ne bo zaostajal. Imamo dovolj časa, da se vrnemo v formo,” pravi in ob tem ne skriva, da se veseli vnovičnega sodelovanja z Dončićem in Dragićem. “Vsi na svetu bi igrali z njima. A nimajo te možnosti. Mi jo imamo. Izkoristimo jo,” poudarja.

Foto: Aleš Fevžer

Del reprezentance je bil tudi v manj zvezdniškem obdobju. Toda … “Reprezentanco dojemam kot ponos. Dala mi je veliko. Tudi soigralcem. In obratno, tudi mi smo dali reprezentanci veliko. Reprezentanca je dom, v katerega se z veseljem vračamo vsako poletje. Jasno je, da položaj ne more biti vedno idealen. Vendarle smo majhne država, pa čeprav imamo izjemen potencial. Vem tudi, da so bili pred nami v izbrani vrsti mnogi igralci, ki so doživljali precej hujše čase. Nastopili smo na olimpijskih igrah in osvojili evropsko prvenstvo. Da, vmes smo doživeli nekaj bolečih porazov in ostali brez SP 2019. A vsega skupaj ne bi zamenjal za nič. Zato je prav, da ostanemo pozitivni in se tudi ob porazih spominjamo velikih uspehov,” se je razgovoril Murić.

Edo Murić o Hrvaški

“Osredotočamo se nase. A upam, da bo Hrvaška prišla v polni postavi. To bo zagotovilo za dobro tekmo. Dvorana je razprodana. Tekma ima velik naboj. Verjamem, da bodo gledalci uživali. Mi bomo še toliko bolj. Do takrat pa nas čaka dva tedna priprav.”

Zaveda se tudi pomembnosti štirih točk, ki bodo na voljo v tekmah proti Hrvaški in Švedski. Predvsem po dveh porazih proti Finski. “Pritisk bo prav gotovo velik. A s tem moramo živeti. Na zadnja poraza proti Finski moramo pozabiti in to kvalifikacijsko okno končati z dvema zmagama,” meni dolgoletni reprezentant, ki se veseli tudi odličnega navijaškega vzdušja na tekmi proti Hrvatom. “Polne Stožice. Moram še kaj dodati? To je privilegij. Verjetno ste tudi že vi kdaj videli tekmo v polnih Stožicah in v kakšni prazni dvorani. V takšnem okolju košarkar ve, da se mora boriti in dajati vse od sebe,” poudarja ljubljanski olimpijec.

Ob njegovem imenu zdaj piše ”brez kluba”. Kako dolgo še? “Zdaj se začenja. Vsi smo si vzeli malce premora. Zdaj bo jasno, s čim razpolagajo klubi. Igralci bomo videli, kaj imamo na mizi. A verjamem, da se bodo posli sklepali v juliju,” odgovarja. Vseeno ne skriva, da bi želel nadaljevati tam, kjer je igral v zadnjih sezonah. “Prav gotovo želim ostali v Olimpiji. To je moj dom. Privilegij je, da igraš za klub, ki brani barve tvojega mesta. In države. Upam, da bomo našli skupni jezik,” pravi Edo Murić, ki je bil tudi prvi košarkar, ki ga je po združitvi naznanila Cedevita Olimpija.

Kvalifikacije za SP 2023, Evropa, skupina C:

30. junij: 17.30, Finska – Švedska in  20.15, Slovenija – Hrvaška (SK)

3. julij: 17.00, Švedska – Slovenija (SK) in 20.00, Hrvaška – Finska

Napredovanje v naslednji krog si bodo zagotovile najboljše tri reprezentance iz skupine. V drugi fazi kvalifikacij bodo oblikovane štiri šestčlanske skupine.  Skupina C se bo križala s skupino D. Tam z izkupičkom 3:1 vodi Nemčija, Izrael in Estonija sta polovično uspešna (2:2), Poljska pa je zadnja z eno zmago. Za nastop na SP 2023 bo treba na koncu zasesti eno od prvih treh mest v posamezni skupini.

Lestvico zagotavlja SofaScore LiveScore