365 dni po “smrti” državnega prvaka znova sveti luč

Košarka 23. Dec 20217:00 > 7:40 6 komentarjev
Veselje strokovnega štaba Koper Primorske po državnem naslovu 2019.

Mineva natanko eno leto od bridkega konca koprske pravljice, imenovane KK Koper Primorska. Zakaj se je zgodba prehitro končala, kaj se danes dogaja s koprskim košarkarskim bazenom in kako so si zgodbo zastavili v BC Koper, novoustanovljenemu klubu, kjer je vlogo športnega direktorja zasedel zadnji kapetan zdaj že nekdanjega kluba, Luka Vončina?

Na današnji dan leta 2020 je dokončno ugasnila še ena uspešna slovenska športna zgodba. Košarkarski klub Koper Primorska se je na prepolnem koprskem smetišču zgodovine pridružil še dvema košarkarskima predhodnikoma, rokometnemu klubu Cimos Koper, tudi nogometni prvoligaš je leta 2017 postal insolventen, odšel v prisilno poravnavo, ostal brez licence in tako znova začel z ničle, iz najnižje primorske lige.

Eden tistih, ki je na potapljajoči se barki ostal do zadnjega, je bil vodja članske ekipe Goran Jagodnik. Ob klicu nam je zaupal, da ga ob misli na klub še danes prevzemajo mešani občutki.

“Šlo je od idealnega do katastrofe, da smo morali klub prehitro zapreti. Hitro smo se vzpenjali in nato strmoglavili na realna tla, v zgodbi, ki se je v Kopru že večkrat ponovila,” pove Jagodnik, ki se je na vse kriplje trudil v klub pripeljati nove investitorje, ki bi zakrpali ogromno luknjo, a nihče ni želel pokriti dolgov, ki so jih povzročili drugi.

V treh letih do državnega naslova

Petek, 24. maj 2019, KK Sixt Primorska z 68:63 še tretjič v nizu stre Petrol Olimpijo in se veseli prvega državnega naslova v klubski zgodovini. Le dober mesec pred tem so Koprčani v Skopju v finalu 2. lige ABA ugnali MZT in se prebili med jadransko elito. Pod taktirko Jurice Golemca sta izstopala predvsem Žan Mark Šiško in Marko Jagodić-Kuridža. Pisala se je nova uspešna slovenska športna pravljica.

Prvi in naposled tudi zadnji državni naslov propadlega kluba.

Danes je Golemac prvo ime trenerskega štaba Cedevite Olimpije, Žan Mark Šiško v Münchnu brani barve evroligaša Bayerna, Jagodić-Kuridža se je po dveh letih v Crveni zvezdi dobro znašel še v Budućnosti, Sixt Primorska pa že natanko 365 dni počiva na košarkarskem pokopališču.

Pokopale so jo finančne težave, ki so naposled privedle do klavrnega konca – izključitve iz lige ABA in izstopa iz državnega prvenstva.

“Tukaj je nekaj posameznikov, ki so odločitve sprejemali, da je pripeljalo do te točke. Imeli smo ekipo, rezultati so bili skoraj predobri, da bi bilo res. Na koncu je bilo neprijetno to doživljati iz prve roke, hkrati pa ni prva niti zadnja zgodba, ki se je končala klavrno,” se je za Sportklub na nesrečni konec obrnil zadnji kapetan kluba Luka Vončina.

Luka Vončina je v finalu proti Petrol Olimpiji na treh tekmah skupno prispeval 15 točk.

Jagodnik je prepričan, da bi morali voditi drugačno politiko: “Finance so zagotovljene, želiš si narediti čim boljši rezultat, potem se naenkrat zgodi, da se sponzor umakne in nastanejo dolgovi. Če bi to prej vedeli, bi drugače sestavili ekipo, bila bi bolj poceni. Tudi, če bi izpadli v 2. ligo ABA, bi vsaj imeli klub.”

Nizanje lovorik

Klub je imel resda kratek rok trajanja, a z lovorikami lepo zapolnjeno vitrino. Nastal je leta 2016 z združitvijo koprskega Koša in domžalske Lastovke ter nemudoma pričel z nastopi v prvi slovenski ligi.

Še v sezoni 2019/20 so Koprčani igrali odlično in ob prekinitvi, ki jo je sprožila pandemija, zasedali vrh lestvice lige Nova KBM ter 6. mesto v ligi ABA. A takrat je bil konec že blizu, kar je nakazoval tudi eksodus številnih ključnih akterjev kluba.

Kljub temu so tik pred pojavom virusa covid-19 v Sloveniji, še tretjič zapovrstjo zasedli prestol v pokalnem tekmovanju.

Lovorike KK Koper Primorska (2016 – 2020): 7

Državno prvenstvo: 1 (2019)
Pokal Slovenije: 3 (2018, 2019, 2020)
Superpokal Slovenije: 2 (2018, 2019)
2. liga ABA: 1 (2019)

Zadnja lovorika KK Koper Primorska – pokalni naslov, februar 2020.

Tvegana odvisnost od peščice ljudi

Primorska je vse od nastanka stala na krhkih tleh. Veliko večino prihodkov – klub je za obratovanje potreboval približno 1,5 milijona evrov na sezono – sta pod vodstvom podjetnika Gregorja Vuge prispevali le dve podjetji, Sixt in Car Target.

Ko so se v majhni skupini ljudi, ki je obvladoval koprskega prvoligaša, pojavile razpoke, se je dolg pričel kopičiti. Novih pokroviteljev ni bilo na vidiku in zgodilo se je neizogibno.

“Mi, ki smo ostali do konca, smo v največjem minusu. Tisti, ki so šli prej stran, so si našli nove klube, mi pa smo bili tisti, ki smo bili praktično največji upniki, a nismo zaradi nas kluba zaprli, zaprli so nam ga drugi. Igralci, agencije, liga, zveza, prevozi, oprema … Vsi so želeli svoj denar, a jim ga nismo mogli zagotoviti. Upniki so bili ves čas na naših hrbtih,” se črnih dni spominja Jagodnik, ki se je prav iz Kopra prebil na člansko sceno, sicer iz kluba, ki je ugasnil že leta 2010.

Goran Jagodnik je poskušal klub rešiti do zadnjega dne.

Z odprtim pismom so se po razpadu kluba oglasili tudi nekdanji košarkarji in se spraševali, “kako je “mogoče, da v Republiki Sloveniji za tovrstno goljufijo s številnimi žrtvami ne odgovarja nihče.” S prstom so pokazali na tri “rablje” kluba – Miho Debevca, Klemna Pura in predsednika Gregorja Vugo.

“Velika škoda, da smo ugasnili klub. Zaradi igralcev in mesta Koper, zaradi nas, ki smo tam štiri leta delali od jutra do večera, na koncu pa ti še kdo očita, da si ti kriv. Tako je v Sloveniji,” je dodal nekdanji slovenski reprezentant, ki krivca za pogoste žalostne konce športnih zgodb vidi tudi v luknjasti zakonodaji.

Za vzor dobre prakse je izpostavil Nemčijo. “Če imaš ekipo za X denarja, da imaš ta X denar na banki. A pri nas je zelo težko, da ti nekdo nakaže denar v naprej. Da imaš vsaj nekakšno kritje. Če imaš recimo milijon za igralce, na koncu narediš ekipo še ceneje, pa pokrovitelj nima niti za polovico tega. Če nimaš pokrite sezone na začetku, ne moreš podpisati za več, to je to,” še pravi Jagodnik, ki si je po naporni in stresni izkušnji v Primorski vzel nekaj premora od košarke.

“Upam, da se bomo tako mi kot tudi klubi drugje, naučili nekaj iz tega in poskusili v prihodnje te stvari popravljati in izboljševati za dobrobit košarke v Sloveniji,” je ob slabi izkušnji povedal Vončina, ki je hitro od besed prešel tudi k dejanjem.

Na pogorišču vzklil BC Koper

Ob razpadu kluba je bilo najpomembneje rešiti prihodnost vseh otrok, ki so bili del nižjih selekcij. Na njihovo srečo sta že kmalu po novem letu rešitev ponudila Vončina in Jani Fortuna. Rodil se je Basketball club Koper.

“Ko se je to začelo, sem poskušal ostalim povedati, da gre v prvi vrsti za mlade, za mesto, ki si to zasluži. Če bom stopili skupaj, je mogoče narediti marsikaj. Vsi, ki smo vključeni v klub, smo res prišli z neko dobro željo. Verjamem, da se bo ta nit neuspešnih poskusov obrnila v pozitivno smer,” je dejal o novem projektu, ki bo prvo svečko upihnil šele januarja 2022.

Vončina je za Primorsko igral od leta 2018 do 2020. Po razpadu kluba se je vrnil v Ilirijo.

Ideja je zorela že dlje časa, razpad Koper Primorske pa izvedbo precej pospešil, pove sogovornik: “Nisem si mislil, da se bo to zgodilo tako kmalu, a rekli smo si, že ne vem koliko krat, da tokrat res le z dobrimi nameni naredimo ne le košarkarski klub, temveč v naslednjih letih tudi akademijo, da nastane povezava šole in športa. Uradno bi se zahvalil vsem, ki so podprli ta klub, vsem sponzorjem in tudi ostalim.”

Vončina, ki je sicer tudi član KK Ilirija, za katero je v prvi slovenski ligi trenutno drugi strelec ekipe (10,7 točke na tekmo), verjame, da ima Koper vse pogoje za razvoj omenjene akademije: “Res se vidi, da ljudje v Kopru dihajo s klubom. Neverjetno, koliko je bilo z vseh strani podanih spodbudnih besed. Mesto ima infrastrukturo, ljudi, ki živijo za šport in šole, ki pozdravljajo to možnost.”

S področja združevanja športa in izobrazbe ima kar precej izkušenj in t. i. know-how, kar uspešno dokazuje na poslovnem področju. To si želi prinesti tudi v klub. “Odkar igram v Sloveniji, odkar sem se vrnil iz Amerike, smo pomagali mladim na študij v ZDA. Potem smo to razširili z raznimi košarkarskimi kampi. Ves čas sem bil zagovornik, da je pomembna tudi izobrazba, v zadnjih dveh letih smo ustanovili uspešno start-up podjetje za izobraževanje. Ti dve področji poskušam usklajevati. Koper je nekakšen skupek obojega, zdaj lahko na klubu to postopoma implementiramo.”

Poudarek na mladih in izobrazbi

Danes imajo v nižjih selekcijah kar 160 otrok, celo 40 več od danes že nekdanjega koprskega kluba. Članska ekipa je s sezono 2021/22 pričela za nastopi v 4. ligi, po osmih krogih ima že sedem zmag.

Članska ekipa po prvi tekmi in prvi zmagi v zgodovini novega kluba. Foto: BC Koper.

“Na splošno je preveč poudarka na članski košarki. Članska ekipa je le eno ogledalo celotne organizacije. Tukaj smo si zavestno rekli, da bomo storili vse postopoma. Začeli smo v 4. ligi, ne želimo ničesar prehitevati. Želimo si zdravega jedra, tudi kar se tiče pokroviteljev in vseh, ki prisostvujejo finančno ali s svojim časom,” pravi Vončina, ki v BC Koper opravlja vlogo športnega direktorja.

Želi si tudi večjega sodelovanja med klubi, vsaj na lokalnem območju: “Tudi takoj smo pristopili k vsem klubom v regiji, da vidimo, kaj lahko dobrega naredimo tudi za njih. Čeprav smo novonastali klub, imamo precej izkušenj in znanja. Celotna primorska regija pokriva veliko dobrih mladih igralcev, precej klubov, Koper kot neko največje mesto na Primorskem bi se spodobilo, da ima člansko ekipo, v katero si želijo košarkarji iz celotne regije. A to bo trajalo še nekaj let.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje