Helios Sunsi in Krka v polfinalu

Slovenija DP 5. Maj 20199:21 > 9:29
KZS

Na povratnih tekmah četrtfinalnih serij Lige Nova KBM so si napredovanje v polfinale priigrali košarkarji Krke in Helios Sunsov. Novomeščani so v gosteh proti Rogaški slavili z rezultatom 74:80, Helios Sunsi pa so v zaključku tekme prišli do preobrata in premagali Hopse.

SIXT Primorska, Krka in Helios Sunsi so trije polfinalisti v boju za naslov košarkaškega državnega prvaka Slovenije. Zadnjega polfinalista bomo dobili po tretji tekmi med Petrol Olimpijo in Šenčurjem.

Košarkarji Helios Suns so z velikim preobratom v zadnjih petih minutah prišli do druge zmage v četrtfinalni seriji proti Hopsom s Polzele in s tem uvrstitve v polfinale, kjer se bodo prav tako na dve zmagi pomerili z boljšim iz obračuna Petrol Olimpija – Ggd Šenčur, kjer bo odločitev padla šele na tretji tekmi v torek.

Podatek, da je Helios Suns vodil le enkrat na celi tekmi in to za vsega skupaj dobre tri sekunde, zgovorno priča o veselju v domačem taboru. Glede na potek tekme je bila zmaga domačih ogromno presenečenje, še posebej zato, ker so imeli Polzeljani ves čas rezultat in tekmo pod nadzorom. V 13. minuti so vodili z 32:19, v 36. pa 74:64.

V zadnjih minutah je Helios Suns prišel do preobrata brez prvega organizatorja igre Jureta Močnika, ki se je poškodoval že v prvi četrtini, ter prvega strelca Blaža Mahkovica, ki je igro zapustil pet minut pred koncem s petimi osebnimi napakami.

Glavna junaka sta bila Miroslav Pašajlić, ki je domače v zadnjih minutah držal na dosegu tekmeca, ter Nikola Gajić, ki je tri sekunde pred koncem zadel trojko za zmago. Gajić je dosegel 20 točk (trojke 4:8, indeks 23), kar je njegova najboljša statistična predstava v sezoni. Na drugi strani je več točk dosegel le Simo Atanacković 28.

HELIOS SUNS 80:78 HOPSI POLZELA *2:0
Gajić 20 (7 skokov), Mahkovic 15 (6 podaj), Pašajlić 13; Atanacković 28, Čebular 17, Benson 13 (7 skokov, 7 podaj)

Košarkarji Krke so v četrtfinalu lige Nova KBM izločili Rogaško in po Sixt Primorski in Helios Suns postali tretji polfinalisti. Na prvi tekmi v Novem mestu so slavili s 77:73, v Rogaški Slatini pa so bili boljši z 80:74. V polfinalu, ki se bo začel prihodnjo soboto in ki se bo prav tako igral na dve zmagi, se bodo pomerili s Sixt Primorsko, ki je bila v četrtfinalu v dveh tekmah boljša od Zlatoroga.

Novomeščani so prvič povedli v 32. minuti s 64:63, domači pa so bili nazadnje v ospredju dve minuti kasneje z 69:68. Krka je nato pobegnila na 74:69 in prednost zadržala vse do konca.

ROGAŠKA 74:80 KRKA *0:2
Davis 19 (5 skokov in 9 podaj), Sarajlija 17, Durnik 12; Mavra 28 (5 skokov in 7 podaj), Balažič 14 (8 skokov)