Z reprezentanco se vrača na igralsko tržnico

Košarka 6. Avg 20228:00 0 komentarjev
Žiga Dimec. Foto: Aleš Fevžer

Žiga Dimec je eden od sedmih košarkarjev, ki so bili tako del zlatega EuroBasketa 2017 kot tudi olimpijskega Tokia 2020. "Kaj lahko se zgodi, da se gradi nova pravljica," pravi 29-letni center, ki po odhodu iz Anwila še nima delodajalca za novo sezono.

Ko je slovenska reprezentanca v četrtek v Celju vendarle strla nizozemski oreh, je bil Žiga Dimec (12 točk, 6 skokov) celo prvi strelec in skakalec domače zasedbe. Ko se bodo izbrani vrsti pridružili tudi najboljši in bodo na drugi strani stali zahtevnejši tekmeci, na takšen status ne more računati. Tudi vloga bo manjša. Vseeno pa lahko zaradi skorajda kroničnega pomanjkanja višine 211 centimetrov visokega Savinjčana že “uvrstimo” med slovenske potnike na EuroBasket. “Do Nemčije je še dolga pot,” pravi Dimec, eden od dvajsetih reprezentančnih nabornikov. Ta številka se bo že po sobotni tekmi s Črno goro zmanjšala.

“Smo še na začetku priprav. Noge so težke. Utopično bi bilo pričakovati, da bi na vrhunski ravni odprli priprave. Pomembno pa je, da analiziramo napake, jih odpravljamo, se o tem pogovarjamo. Do evropskega prvenstva je še dovolj časa,” je med dvema celjskima preizkušnjama razmišljal reprezentančni center, ki je imel v četrtek veliko dela z Nizozemci. Črnogorska zgodba verjetno ne bo prav dosti drugačna.

Foto: Aleš Fevžer

“Stalno poudarjamo, da je naš fokus na pripravah, vseeno pa je vsaka zmaga sladka. Predvsem začetek z zmago je zadovoljiv. Ob tem velja upoštevati tudi dejstvo, da je priložnost za igro dobil širši nabor igralcev. Kljub temu smo zmagali. To je dober motivacijski zagon,” poudarja Dimec, ki je bil, tako kot tudi Edo Murić, Jaka Blažič, Klemen Prepelič, Vlatko Čančar, Aleksej Nikolić in Luka Dončić, v izbrani dvanajsterici tako na zlatem evropskem prvenstvu leta 2017 kot tudi štiri leta pozneje na olimpijskih igrah v Tokiu.

Čeprav je pot do prvega septembra in prve slovenske tekme na EuroBasketu še dolga, pa se tudi naš sogovornik strinja, da bi letošnje reprezentančno poletje utegnilo biti znova pravljično. Navsezadnje gre za nadgradnjo lanskoletne olimpijske zgodbe, za nameček s širšo igralsko bazo in še bolj izrazito vodstveno vlogo Luke Dončića. Za piko na i je zdaj vrnitev tudi uradno potrdil še Goran Dragić. “Nova pravljica? Lahko bi bila. Videti je že tako. A vse je odvisno od nas. Posvetimo se delu,” pravi Dimec.

Zanj je vsaka pripravljalna tekma tudi priložnost za dokazovanje pred morebitnimi klubskimi snubci. V Wloclawek na Poljskem, kjer je v dobršnem delu pretekle sezone nosil dres Anwila, se namreč ne bo vrnil. “Ta zgodba je končana. Sem prost igralec,” je potrdil bradati reprezentant, ki je pred tem igral za Cedevita Olimpijo, Primorsko, Bayreuth, Lietkabelis, Krko, Rogaško in Zlatorog. Jasno je, da ga tudi tokrat vleče v tujino.

Kaj čaka slovensko reprezentanco?

Preverite razpored tekem slovenske reprezentance. Vse domače tekme in kvalifikacijske za SP 2022 si boste lahko ogledali v neposrednem prenosu na SK. Če niste naročnik Telemachovih storitev, vam je na voljo predplačniški paket EON, ki je dostopen v omrežju kateregakoli operaterja.

Sobota, 6. avgust, 20.15 – Celje

Slovenija – Črna gora

Petek, 12. avgust – Carigrad

Turčija – Slovenija

Sobota, 13. avgust – Carigrad

Slovenija – Ukrajina

Sreda, 17. avgust, 20.15 – Ljubljana

Telemachov spektakel: Slovenija – Srbija

Sobota, 20. avgust, 20.15 – Celje

Slovenija – Hrvaška

Pred začetkom EuroBasketa bo na sporedu tudi nadaljevanje kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu 2023. Slovenijo čakata dve tekmi, ena v gosteh in druga doma.

Četrtek, 25. avgust

Slovenija – Estonija

Nedelja, 28. avgust

Nemčija – Slovenija

EuroBasket 2022: slovenske tekme v skupinskem delu

Četrtek, 1. september, 17.15

Slovenija – Litva

Sobota, 3. september

20.30, Madžarska – Slovenija

Nedelja, 4. september

17.45, Slovenija – BiH

Torek, 6. september

20.30, Nemčija – Slovenija

Sreda, 7. september

17.15, Francija – Slovenija