Zaščitni znak, ki Slovenijo vrača v Azijo

Košarka 31. Avg 202115:45
Foto: Guliverimage

"Cilj je jasen: uvrstitev na svetovno prvenstvo," sta se na žreb prvega dela kvalifikacij za nastop na košarkarskem svetovnem prvenstvu 2023 v en glas odzvala selektor Aleksander Sekulić in kapetan Edo Murić.

Ne le zaradi tega, ker so v Tokiu poskrbeli za eno lepših slovenskih košarkarskih zgodb, a Slovenci se želijo vrnitvi v Azijo. Po hitrem postopku. Naslednje svetovno prvenstvo, ki bo potekalo med 25. 8. in 10. 9. 2023, bodo namreč gostile Japonska, Indonezija in Filipini. Danes je postalo jasno, kakšna bo slovenska pot do četrtega nastopa na košarkarske mundialu.

V prvem delu evropskih kvalifikacij se bo namreč izbrana vrsta Aleksandra Sekulića po dvakrat pomerila s Hrvaško, Švedsko in Finsko. V primeru pričakovanega napredovanja (tri od štirih ekip) pa bodo potencialni tekmeci v drugem delu še Nemčija, Poljska, Izrael in Estonija.

Foto: Uroš Skaza

“Želim si, da bi reprezentančni duh iz zadnjih kvalifikacij ter olimpijskih iger prenesli tudi v te kvalifikacije. Upam, da bomo lahko zaigrali pred navijači, ki nam bodo prav gotovo dali še dodatnega zagona. Nikakor ne bežimo od odgovornosti. Cilj je, da se uvrstimo na svetovno prvenstvo in storili bomo vse, kar je v naši moči, da bomo pri tem uspešni,” je žreb komentiral selektor Sekulić.

Kako na SP 2023?
Po šestih odigranih tekmah bodo iz skupinskega dela napredovale prve tri reprezentance iz vsake od osmih skupin in tvorile nove štiri skupine (po sistemu I=A+B, J=C+D, K=E+F in L=G+H). Vsi rezultati iz prvega dela kvalifikacij se prenašajo. Na svetovno prvenstvo se iz evropskega dela kvalifikacij uvrsti dvanajst reprezentanc, in sicer prvo-, drugo- in tretjeuvrščena ekipa iz vsake od štirih skupin drugega dela kvalifikacij (I, J, K in L). SP bo na sporedu med 25. avgustom in 10. septembrom 2023, gostile pa ga bodo Indonezija (Džakarta), Japonska (Okinava) in Filipini (Manila).

Dobra šola po zlatem EuroBasketu

“Vsekakor smo se znašli v zelo zanimivi skupini in priča bomo kar nekaj sosedskim derbijem. S Finci in Hrvati se dobro poznamo, še posebej s slednjimi nimamo nobenih skrivnosti. Morda so manjša neznanka Švedi, saj se med seboj že kar nekaj časa nismo pomerili,” razmišlja Sekulić, ki bo reprezentanco prvič zbral že novembra.

Kapetan Edo Murić

Takrat bo dres znova oblekel tudi kapetan Edo Murić, ki prav tako ne verjame v ponovitev scenarija iz leta 2017, ko je Slovenija po zlatu na EuroBasketu strmoglavila. “Nadaljevati moramo s hitro in agresivno košarko, kar je bil naš zaščitni znak v Kaunasu ter Tokiu. Le tako bomo lahko tudi v kvalifikacijah dosegli rezultate, ki si jih želimo. Zadnje svetovno prvenstvo smo, na žalost, spremljali prek televizijskih ekranov. Verjamem, da so bile takratne kvalifikacije dobra šola za vse nas in tokrat bomo storili vse, da na igrišču zmagujemo in upravičimo pričakovanja naših zvestih navijačev ter nenazadnje tudi trenutno visoko uvrstitev na Fibini jakostni lestvici,” poudarja Murić.

SP 2023: evropske kvalifikacije (prvi del)

Skupina A: Srbija, Latvija, Belgija, Slovaška.

Skupina B: Grčija, Turčija, Velika Britanija, Belorusija.

Skupina C: Slovenija, Hrvaška, Finska, Švedska

Skupina D: Nemčija, Poljska, Izrael, Estonija

Skupina E: Francija, Črna gora, Madžarska, Portugalska

Skupina F: Litva, Češka, BiH, Bolgarija

Skupina G: Španija, Ukrajina, Gruzija, Severna Makedonija

Skupina H: Italija, Rusija, Nizozemska, Islandija

Drugi del:

Skupina I: po najboljše tri reprezentance iz skupin A in B
Skupina J: po najboljše tri reprezentance iz skupin C in D
Skupina K: po najboljše tri reprezentance iz skupin E in F
Skupina L: po najboljše tri reprezentance iz skupin G in H

Kdaj bodo potekale kvalifikacije?

Mednarodna košarkarska zveza predvideva kvalifikacije v šestih kvalifikacijskih oknih, od tega bosta dve vpeti v obdobje priprav na EuroBasket 2022.

Prvo okno: 22. – 30. 11. 2021

Drugo okno: 21. 2. – 1. 3. 2022

Tretje okno: 27. 6. – 5. 7. 2022

Četrto okno: 22. 8. – 30. 8. 2022

Peto okno: 7. – 15. 11. 2022

Šesto okno: 20. – 28. 2. 2022

Komentari

Vaš komentar