Zgolj šest tujcev med najboljšimi igralci lige NBA

Košarka 22. Okt 202113:07 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

158 šampionskih prstanov, 730 nastopov na All-Star, skupno 110 nagrad za najkoristnejšega igralca in doseženih več kot 1,5 milijona košev. To je statistika 76 igralcev, ki so bili izbrani ob 75. obletnici lige NBA za najboljše košarkarje v zgodovini lige. Na koncu so izbrali 76 igralcev zaradi enakega števila glasov. Med izbranci pa ni slovenskega predstavnika, kar bi se utegnilo spremeniti ob 100. obletnici lige NBA.

To so zgolj skupni statistični podatki izbranih igralcev. Ekipo ob 75. obletnici so izbrali sedanji in bivši igralci, ki niso smeli glasovati zase, novinarji in vodstveni delavci klubov. Igralci prav tako niso razvrščeni po številu glasov.

Na seznamu lahko najdemo 11 trenutno aktivnih igralcev: Giannis Antetokounmpo, Carmelo Anthony, Stephen Curry, Anthony Davis, Kevin Durant, James Harden, LeBron James, Kawhi Leonard, Damian Lillard, Chris Paul in Russell Westbrook.

Prav tako so ponovno na seznamu vsi igralci, ki so bili izbrani že ob 50. obletnici. Poleg njih so izbrali še štiri igralce, ki so leta 1951 zaigrali na prvi tekmi vseh zvezd (Paul Arizin, Bob Cousy, George Mikan in Dolph Schayes), prvega dobitnika za najbolj koristnega igralca (Bob Pettit v sezoni 1955-56) in prvega dobitnika nagrade Billa Russella za najkoristnejšega igralca finala NBA. Slednjo nagrado je prvi dobil Jerry West v finalu leta 1969.

Russell je ob Cousyju, Mikanu in Pettitu četrti, ki so ga uvrstili v vse ekipe ob obletnici lige; ob 25. obletnici (10 izbranih igralcev), 35. obletnici (11 izbranih igralcev), 50. obletnici in 75. obletnici.

Zgolj šest igralcev na seznamu pa ne prihaja iz ZDA, in sicer: Giannis Antetokounmpo (Grčija), Tim Duncan (Ameriški Deviški otoki), Patrick Ewing (Jamajka), Steve Nash (Kanada), Dirk Nowitzki (Nemčija) in Hakeem Olajuwon (Nigerija).

Izbrani so bili tudi določeni ambasadorji lige NBA, pet legend, ki predstavljajo različna obdobja lige. Clyde Drexler, Magic Johnson, Nowitzki, Pettit in Oscar Robertson. Tako kot leta 1997, ko so se na tekmi vseh zvezd poklonili igralcem ob 50. obletnici, se bo tudi letos tekma vseh zvezd odvila prav v Clevelandu kot pred četrt stoletja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!